$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

החוב הבריטי יהיה האתגר העיקרי של קמרון

בריטניה היא הכלכלה השנייה בגודלה באירופה, אך לאחרונה הגיע הגירעון השוטף שלה לשיא של כל הזמנים

ארז ברית ויוליה ויימן 12:1827.05.15
ראש הממשלה המכהן בבריטניה דיוויד קמרון, מנהיג המפלגה השמרנית, זכה לקדנציה נוספת לאחר קרב הבחירות הצמוד ביותר זה דור. ערב הבחירות הסקרים ניבו את זכייתה של מפלגת הלייבור בפער גדול. בין הבודדים שחזו את זכייתם של השמרנים היו האנליסטים של של ענקית השירותים הפיננסים השוויצרית קרדיט סוויס, שכתבו כי יש סיכוי גדול לשינוי ברגע האחרון, וכי זכייתו של קמרון תקפיץ את שוקי המניות.

 

מחירי הדיור בשיא

מפלגת השמרנים מתגאה בהצלת הכלכלה הבריטית ממשבר על ידי הנהגת תוכנית הצנע שייצבה את המאזן הממשלתי. ברבעון הראשון של השנה רשמה הכלכלה צמיחה חיובית זה הרבעון התשיעי ברציפות. בסוף 2014 עברה כלכלת בריטניה את כלכלת צרפת והפכה לשנייה בגודלה (לאחר גרמניה) באיחוד האירופי. בסוף השנה שחלפה עמד התמ"ג לנפש בבריטניה על 38 אלף דולר אמריקאי - גבוה ב־5% לעומת התמ"ג לנפש ערב בחירתו הראשונה של קמרון ב־2010. במהלך 2014 רשמה בריטניה צמיחה של 2.8% - מהמהירות במדינות המפותחות. אמנם הצמיחה האטה ברבעון הראשון של 2015, אך היא עדיין גבוהה פי שישה מזו של ארה"ב. על פי התחזית, הצמיחה תשתפר בהמשך השנה ותגיע ל־2.5%.

 

דיוויד קמרון נואם בעצרת לקראת הבחירות בבריטניה דיוויד קמרון נואם בעצרת לקראת הבחירות בבריטניה צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

הבוחרים אינם נוטים להיות מושפעים מנתוני התמ"ג היבשים, אך נתוני התעסוקה, המסים והאינפלציה משפיעים עליהם באופן ישיר. מחד, נרשמה אמנם התאוששות בשיעור עליית השכר לאחר המשבר של 2008, אך שיעור העלייה עוד לא הגיע לקצב שמלפני המשבר, בין השאר בשל האטה בצמיחת פריון העבודה. מאידך, מספרם של מקבלי השכר הולך וגדל: שיעור האבטלה הגיע בפברואר השנה ל־5.5%, שפל של שש שנים וחצי, לעומת שיעורים גבוהים מ־8% שנרשמו לפני עלייתו של קמרון לשלטון. יתרה מזו, שיעור העובדים מכוח העבודה עלה השנה ל־73%, גבוה מהשיא שנרשם ערב המשבר הגלובלי.

 

על אף השיפור בתעסוקה, בריטניה מתמודדת עם בעיית יוקר דיור, הכולל עליות מחירים חדות, בפרט בעיר הבירה לונדון. מחירי הבתים ברחבי בריטניה הגיעו השנה לשיא כל הזמנים לאחר שעלו ביותר מ־56% בעשור האחרון, בעוד המחיר הממוצע של בית בלונדון עלה בתקופה זו ב־90%. הסיבה לכך היא מחסור בבתים למכירה בעקבות בנייה מועטה מדי. המפלגה השמרנית הבטיחה לטפל בנושא על ידי הרחבת זכויות הרכישה בהנחה והגברת קצב הבנייה. אך הגירעון הגדול בתקציב הממשלה עשוי להקשות את מימון תוכניות הבנייה.

 

הסיכון הגדול ביותר טמון בגירעונות הגבוהים במאזן התקציבי ובחשבון השוטף. המפלגה השמרנית הבטיחה לצמצם גירעונות תוך פגיעה מוגבלת בהוצאות הרווחה, וגם לא להעלות מע"מ, מס הכנסה ומס ביטוח לאומי בחמש השנים הבאות. הגירעון התקציבי עומד על 5.7% מהתמ"ג, והתוכנית של קמרון להקטנתו כוללת העלאות מסים מעטות וקיצוצים בהוצאות הרווחה, אך בעיקר צמצום הוצאות של משרדי הממשלה.

 

הגירעון בחשבונה השוטף של בריטניה הגיע לשיא כל הזמנים של 5.5% מהתמ"ג בסוף 2014. הבנק המרכזי של בריטניה הזהיר כי גירעון בהיקף זה מהווה סכנה אמיתית, שכן בעת משבר או זעזוע השווקים הפיננסיים יפנו נגד הכלכלה הבריטית. במקביל, החוב הממשלתי נושק ל־90% תמ"ג, הגבוה ביותר מאז שנות השבעיים של המאה שעברה. העלייה החדה ביותר נרשמה לאחר המשבר הגלובלי, אך גם לאחר היציאה מהמשבר החוב המשיך לגדול. חובן של החברות במגזרים הלא פיננסיים עומד על 95% תמ"ג, קצת יותר גבוה מהממוצע עבור המדינות המפותחות.

 

חוב משקי הבית הוא מעל 90% תמ"ג, שיעור שמציב את בריטניה במקום הרביעי בעולם בגובה החוב של משקי הבית. סך החובות של כל המגזרים בכלכלת בריטניה כפול מהממוצע בעולם ועומד על כ־500% מסך הכלכלה הבריטית, כמעט מחצית מהחוב שייך למגזר הפיננסי. חוב המגזר עומד על 220% מהתמ"ג לעומת ממוצע של 120% במדינות המתועשות. אך משבר חובות דומה ליוון אינו על הפרק, שכן בריטניה היא בעלת מטבע משלה, כלי חשוב לניהול חובות.

 

היצואנית הרביעית בעולם

 

אמנם מגזר השירותים מהווה כמעט 80% מהכלכלה, אך בריטניה היא גם מדינה יצרנית: היא מייצרת ומייצאת נפט וגז, כלי רכב, מטוסים, תרופות, כלי נשק ועוד. כלכלת בריטניה היא היצואנית הרביעית בגודלה בעולם ונמצאת במקום השני בעולם על פי היקף ההשקעות הישירות הזרות בה.

 

מדד פוטסי 100, שמורכב מ־100 החברות הגדולות בבורסת לונדון, רשם זינוק של 1% לאחר תוצאות הבחירות. כעת האנליסטים צופים כי המדד ימשיך לעלות עוד בעקבות היעלמות אי־הוודאות הקשורה לבחירות ובשל העובדה כי הממשלה השמרנית, שתמשיך בתוכנית הצנע, חיובית עבור שוקי האג"ח ועבור שוקי המניות, שנתמכים בצריכה פרטית חזקה ובמדיניות שתומכת בעסקים.

 

עד הבחירות אי־הוודאות היתה מתומחרת במדד, כך שמכפיל הרווח הנוכחי של מדד פוטסי 100 עומד על 16 בלבד לעומת מכפיל של 21 ב־S&P 500 האמריקאי. מכפיל הרווח העתידי (forward P/E) של המדד הבריטי עומד כעת על 15, גבוה מעט מאשר הממוצע ההיסטורי של 14. עם זאת, למדד פוטסי 100 פוטנציאל לעלייה דו־ספרתית השנה, אם זה הודות לשיפור ברווחי החברות, שכבר הקפיץ אותו מעל השיא הקודם שנרשם ב־1999, ואם זה בשל העובדה שעד כה ביצועיו נפגעו לעומת אלו של מקביליו באירופה בשל הבחירות.

 

השורה התחתונה

הממשלה השמרנית שתמשיך לכהונה נוספת, משפיעה לטובה על שוקי האג"ח והמניות. למדד פוטסי 100 יש פוטנציאל לצמיחה דו־ספרתית ב־2015

 

ארז ברית הוא מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל, ויוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x