$
בורסת ת"א

"בנק ישראל מסיר את הכפפות - ונכנס לזירת מלחמת המטבעות העולמית"

אורי גרינפלד, פסגות: "האם בבנק ישראל מתכוונים להילחם בהיחלשות היורו? אם כן, שיהיה בהצלחה"; עפר קליין, הראל: "הדלת פתוחה גם להפחתות נוספות"; יונתן כץ, לידר: "בנק ישראל מודאג ממגמת הייסוף בשקל ולכן החליט להילחם במעט הנשק שנותר לו"

שירות כלכליסט 18:0423.02.15

"בבנק ישראל מסירים את הכפפות ונכנסים לזירה של מלחמת המטבעות העולמית באופן רשמי" - כך אמר היום אורי גרינפלד, הכלכלן והאסטרטג הראשי של פסגות, בעקבות הורדת הריבית לשפל היסטורי. לדבריו, "אם בדרך כלל אנו מתעכבים על הגורמים הכלכליים השונים (אינפלציה, צמיחה, אבטלה וכו') הרי שכאשר משפט כמו 'הוועדה המוניטרית סבורה שלאור התגברות קצב הייסוף, והשפעותיו האפשריות עלהפעילות והאינפלציה, הפחתת הריבית לרמה של0.1% היא הצעד המתאים ביותר בעת הזו כדי לתמוך בהשגת יעדי המדיניות', אין טעם להתעסק בזוטות כמו כלכלה.

 

"השאלה היא מה הלאה? האם בבנק ישראל מתכוונים להילחם בהיחלשות היורו? האם לבנק ישראל יש כוונה להשתמש בבזוקות כמו ה-ECBבמידת הצורך? האם אנו בדרך לריבית שלילית כמו בחלק מהמדינות באירופה? אם כן, שיהיה בהצלחה רק כדאי לשים לב שמצב המשק הישראלי רחוק מזה של גוש היורו. בניגוד לאירופה הדפלציה בישראל נובעת מהסיבות הטובות ביותר שאפשר לחשוב עליהן. בניגוד לאיטליה שלא צמחה כבר 14 רבעונים, המשק המקומי צומח בקצב סביר וצפוי אף לרשום שיפור במהלך השנה הקרובה. שיעור האבטלה, כמות הכסף גדלה ב-40.1% ב-12 החודשים האחרונים והביקוש לאשראי בשיא".

 

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן-אלדובי, אמר: "הורדת הריבית היום היא אמירה של הבנק המרכזי על נכונותו לנקוט את כל האמצעים העומדים לרשותו, עד תומם, על מנת להמשיך ולתמוך בצמיחה במשק ולהחזיר את האינפלציה לתוך תחום היעד שנקבע (1%-3%)".

 

לדבריו, "אנו מניחים כי בחודשים הבאים, לאחר מדד פברואר, נחזור לראות מדדים חיוביים עקב האצה מסוימת בפעילות במשק, גידול בצריכה הפרטית וסיום תהליכי הורדת מחירים מבניים כמו מים וחשמל. לאחר ההורדה הנוכחית כלי הריבית כבר אינו אפקטיבי כלל ויהיה מעניין לראות באילו דרכים נוספות יתמוך בנק ישראל במשק במידה ויידרש לכך.

  

קרנית פלוג קרנית פלוג צילום: יהודה עשור

 

 

יניב פגוט, האסטרטג הראשי בקבוצת איילון, אמר בתגובה להורדת הריבית כי "חובבת ההפתעות המוניטריות מבנק ישראל מפשילה שרוולים במאבק בדפלציה ומצטרפת לשורה של בנקים מרכזים אשר עשו כך לאחרונה. בהתנהלות הקיימת של בנק ישראל, הרחבה כמותית בעתיד הנראה לעין היא לא מילה גסה בתרחיש שהאינפלציה במשק תמשיך להיות נמוכה גם באביב.

 

"בנק ישראל הפנים כי גם ב-2015 וגם ב-12 החודשים הקרובים האינפלציה לא תתכנס ליעד, ולפיכך החליט לפעול מיידית על מנת לשנות את התמונה הדפלציונית". הוא הוסיף כי "התמתנות קצב עליית מחירי הדיור יצרה עבור הבנק המרכזי מרווח תמרון רחב יותר בכל האמור במדיניות המוניטרית". לדבריו, "בניגוד לכלכלות דועכות, כלכלת ישראל בדרכה לצמוח השנה בכ-3.4% והאבטלה נמצאת בשפל - וריבית אפסית אינה מובנת מאליה וכרוכה בסיכונים לא מבוטלים".

 

יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון מסרו בתגובה: "בנק ישראל הפתיע עם הורדת ריבית. לפני שורה של נתונים חיוביים שפורסמו בשבוע שעבר סברנו שקיים סיכוי להורדת ריבית. אך קשה להבין את ההחלטה להוריד את הריבית על רקע האצה בפעילות הכלכלית וגם בצריכה פרטית . לא מדובר התיקון טכני כלפי מעלה לאחר צוק איתן. כנראה שבנק ישראל מודאג הרבה יותר ממגמת הייסוף בשקל ולכן החליט להילחם במעט הנשק שנותר לו. ההחלטה תמוהה גם על רקע העלייה בציפיות האינפלציה שבועיים האחרונים בפרט בטווחים הבינוניים והארוכים. הורדת ריבית עלולה לנפח את הבועה בשוק הדיור ולא ברור כלל אם הפיחות שיושג יישמר". 

  

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים, אמר: "נראה שהגורם המשמעותי ביותר בהחלטת הריבית היה חוזקו של השקל והחשש מהתחזקות נוספת. אם קו זה יימשך, ככל שנראה התחזקות של השקל, הדלת פתוחה גם להפחתות נוספות ואולי אפילו לריבית שלילית, למרות שלדעתנו הדבר לא תואם את המצב הריאלי של המשק".

 

אלדד תמיר, המנכ"ל והבעלים של תמיר פישמן, אמר: "מלחמת המטבעות בעולם מחייבת צעדים משמעותיים על מנת לשמור על רמת צמיחה סבירה בייצוא הישראלי שהוא אבן קיומה של הכלכלה המקומית. להערכתנו, במידה והנתונים לא ישתפרו תיתכן הורדה נוספת ואף פתיחה בהליך של הרחבה כמותית".

 

שחר אבישי, מנהל מערך ייעוץ המשכנתאות בבית ההשקעות אקסלנס: "הורדת הריבית היום היא הפתעה, אבל לא הפתעה גדולה מדי לאור מדד ינואר ופרמטרים כלכליים נוספים. הורדת הריבית צפויה לגרום לירידה מחודשת בריבית המשכנתאות בחודשים הקרובים, לא רק בריבית הפריים אלא גם בריביות הקבועות, אלו הצמודות ואלו שאינן צמודות למדד. שוב נוצרה הזדמנות היסטורית להוזיל את עלויות המשכנתא באופן משמעותי".

 

לדבריו, "הפחתת הריבית מצטרפת למספר בשורות משמעותיות לנוטלי המשכנתאות בתקופה האחרונה, בהן תיקון אופן חישוב עמלת הפרעון והתיקון בנושא ביטוחי המשכנתאות".

 

עמית קמינסקי, מנכ"ל AMG משכנתאות, אמר: "בזמן שכל המפלגות מפריחות סיסמאות בחירות שנוגעות למצוקת הנדל"ן ויוקר המחיה, בנק ישראל ממשיך להפחית את הריבית אך מונע מהזוגות הצעירים ליהנות מכך. מאז ההחלטה על מגבלות לקיחת משכנתא בריבית משתנה, הזוגות הצעירים הפסידו בפועל עשרות אלפי שקלים על תשלומי ריביות מיותרות. כל עוד סביבת הריבית ממשיכה להיות נמוכה, ואף לרדת, יש להתערב במצב ולאפשר גם לזוגות הצעירים ליהנות מכך".

 

יו"ר מכון היצוא, רמזי גבאי, אמר בתגובה: "הפחתת הריבית מהווה צעד חשוב לשמירת שער החליפין של השקל מול הדולר לאחר הפיחות במחצית השנייה של 2014. חשוב לזכור שלצד הפיחות מול שער הדולר שער החליפין הריאלי של השקל עדיין נמוך בכ-5% לעומת הרמה שנרשמה בסוף 2012".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x