השורה התחתונה
באירופה עובדים על שיפור התקשורת
המיתון בחלק ממדינות גוש היורו והרגולציה הכבדה שחקו את הרווחיות של מפעילי התקשורת ויצרו תעשייה מפוזרת שמתקשה לצמוח. אלא שבשנה החולפת נרשמת עלייה משמעותית במגמת המיזוגים, והחברות מבצעות רכישות שמבססות את מעמדן
שני גורמים הביאו לשחיקה ברווחיות של מפעילי הטלקום באירופה - המיתון ביבשת והרגולציה הנוקשה. ריבוי הרגולטורים במדינות השונות באירופה היווה בעבר חסם משמעותי שמנע מחברות הטלקום להתמזג, ויצר תעשייה מאוד מפוזרת. זאת לעומת ארה"ב שהזניקה את התחרות בענף כשפיצלה את ענקית הטלקום AT&T לשבע חברות־בנות ב־1982. בשנות התשעים ארה"ב עודדה מפעילי תקשורת שהתחרו בתחום הטלפוניה הניידת והתשתיות, כמו אינטרנט על בסיס כבלים וסיבים אופטיים. באמצע העשור הקודם התעשייה פתחה בתהליך של קונסולידציה מחודשת, וכעת 5–4 חברות אחראיות על כ־90% מההכנסות בתחום שירותי ותשתיות הטלקום.
- כבוד למגזר: מחיר הנפט טרם הגיע לתחתית החבית
- כבוד למגזר: רוסיה וסין מחדשות צירי אנרגיה
- כבוד למגזר: הבנקים האמריקאיים עובדים טוב תחת לחץ
ריבוי שחקניות
באירופה, לעומת זאת, יותר מ־100 מתחרות פועלות במדינות שונות. הנציבות האירופית, הגוף שאחראי מטעם האיחוד האירופי בין היתר לקביעת כללי התחרות והגישה לשווקים, מודע לחסרון הגודל של מפעילי הטלקום ביבשת ופועל לאחרונה בכיוון קונסולידציה, ומסתמן כי יאפשר היווצרות של שלוש קבוצות תקשורת בכל מדינה לעומת 6–4 היום. לכך מלווה גם תהליך התכנסות, שמאפשר העברת תוכן זהה על גבי תשתית קווית וסלולרית.
הקשר הישראלי
בשנה החולפת מצוי תחום הטלקום באירופה בתהליך של צמיחה משמעותית בפעילות המיזוגים והרכישות בהיקף שעלה על 70 מיליארד דולר ברבעונים מסוימים ב־2014. שתי קבוצות תקשורת צרפתיות שפועלות גם בישראל נמצאות בלב התהליך. אלטיס שבבעלות פטריק דרהי ששולטת בחברת הכבלים HOT, שולטת גם בתעשיית הכבלים בפורטוגל. לאחרונה רכשה אלטיס את הפעילות הסלולרית של חברת הטלקום הברזילאית Oi, כדי להגביר את נוכחותה בפורטוגל. זאת בנוסף לעסקת ענק שבוצעה ב־2014, ובה אלטיס הסכימה למזג את פעילותה בצרפת (Numericale) עם הפעילות התקשורת של קבוצת Vivendi, שפעלה באמצעות SFR. קסבייה ניאל, מבעלי גולן תקשורת, מחזיק אף הוא בחברה בשם Iliad המספקת שירותי פס רחב בצרפת. לאחרונה רכש ניאל מקרן אייפקס את הבעלות במפעיל הסלולרי אורנג' שוויץ.
כדי להיחשף לסקטור הטלקום באירופה, ניתן לרכוש את המניות של אלטיס ו־lliad, שהופכות לגורמים משמעותיים בענף התקשורת האירופית. משקיעים המחפשים חברות יותר מבוססות עשויים להתעניין בדויטשה טלקום הגרמנית, המספקת את כל שירותי התקשורת במדינה: טלפוניה, סלולרי, תשתית פס רחב וטלוויזיה על בסיס אינטרנט. דויטשה מחזיקה בחברות תקשורת אחרות, בעיקר במזרח אירופה. בנוסף היא מחזיקה בפעילות סלולרית בארה"ב ובבריטניה.
בתחילת פברואר הודיעה החברה על מכירת אחזקתה (50%) בספקית הסלולר האנגלית EE לבריטיש טלקום. דויטשה טלקום שוקלת מעת לעת את כדאיות המכירה של T-mobile, שבה כאמור התעניינו ניאל וחברה נוספת בשם ספרינט. דויטשה טלקום עדיין מתעקשת על מחיר מאוד גבוה עבור אחזקתה זו.
גם הבריטים רוצים נתח
בריטיש טלקום מספקת שירותי טלפוניה, תשתית אינטרנט בפס רחב ושיחות בינלאומיות ללקוחות בבבריטניה. הרכישה של EE תכניס אותה גם לתחום הסלולרי, שם היא תתחרה מול חברות כמו Vodafone. ליברטי גלובל היא חברת כבלים בבעלותו של יזם התקשורת האמריקאי ג'ון מאלון, המוביל את הקונסולידציה באירופה בתחום חברות הכבלים. החברה פועלת ב־14 מדינות, רובן ביבשת אירופה.
הכותבת היא מנהלת מחלקת המחקר בפסגות ברוקראז'