בהובלת חברות הפארמה: שיא של מיזוגים ורכישות בוול סטריט
היקף המיזוגים והרכישות של חברות אמריקאיות הגיע השנה ל־1.5 טריליון דולר, הסכום הגבוה ביותר מאז 2000. מיזוגים בין יצרניות תרופות הסתכמו ב־423 מיליארד דולר. האחרון שבהם - רכישת יצרנית הבוטוקס אלרגן על ידי אקטביס השבוע
חמש שנים אחרי המשבר הפיננסי הגלובלי שעיצב מחדש את פני הכלכלה נראה כי חברות גדולות ערוכות שוב לשינויים ולהימורים, באופן מיוחד בתחומי הבריאות, הטכנולוגיה והמדיה.
- שיא של שבע שנים: פעילות המיזוגים והרכישות העולמית זינקה ב־2014
- בתי ההשקעות מסכמים רבעון: מיזוגים לצורך הישרדות
- ענקית הסטנטים אבוט רוכשת את CFR מצ'ילה ב-2.9 מיליארד דולר
לאחר שני מיזוגים בשווי מצרפי של 100 מיליארד דולר שהתבצעו אתמול (ב'), וול סטריט צועדת לקראת שנת שיא של מיזוגים ורכישות. ההודעה על שתי עסקאות הענק- רכישת יצרנית הבוטוקס אלרגן על ידי אקטביס בסכום של 66 מיליארד דולר, והשתלטות חברת האנרגיה הליברטון על חברת שירותי שדות הנפט בייקר יוז בסכום של 34.6 מיליארד דולר - הפכה את יום שני האחרון לנקודת מפנה סימבולית.
עם שתי העסקאות הללו מגיע סכום המיזוגים והרכישות שנעשו על ידי חברות אמריקאיות השנה ל־1.5 טריליון דולר, הנתון הגבוה ביותר מאז שנת 2000 - כך לפי סוכנות תומסון רויטרס.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
התנאים לכך הם אידיאליים: ריביות נמוכות ושוק מניות במגמת עלייה. מנכ"לים של חברות ענק כבר אינם חוששים מפני מיתון כפול או משבר נוסף בגוש היורו. להפך, הם מהמרים על צמיחה בשנים הבאות. "העובדה שמתקיימות כל כך הרבה עסקאות מוכיחה כי מנכ"לים מרגישים די בטוחים", אמר מרק זנדי, כלכלן בכיר במודי'ס, בשיחה עם "הניו יורק טיימס". "עסקאות לא נעשות אלא אם כן אנשים מרגישים טוב לגבי העתיד".
בזירת הפארמה, יצרניות תרופות כמו פייזר ואקטביס תרות אחר מוצרים חדשים כדי לסגור פערי היצע. תעשיית הבריאות אחראית לחלק ניכר מהעליות בעסקאות השנה - סכום כולל של 423.6 מיליארד דולר מכלל המיזוגים. במישור הגלובלי, היקף המיזוגים והרכישות ב־2014 הגיע לסכום של 3 טריליון דולר, זינוק של 50% לעומת 2013. רכישות של חברות אמריקאיות זינקו ב־65%.
עם זאת, כמה עננים מעיבים על הפעילות. אף שחברות משקיעות סכומים גדולים במיזוגים ורכישות, הן עצרו השקעות בתחומים אחרים. כך למשל, המשכורות שרויות בקיפאון וגם היקף הגיוסים של עובדים רשם עלייה קלה בלבד. מעבר לכך, השאלה אם מיזוגים ורכישות הם בכלל טובים עבור הכלכלה עדיין שנויה במחלוקת. זאת בעיקר משום שמיזוגים עלולים להסתיים בפיטורים.
"עסקאות כאלה עלולות להזיק לכלכלה, במיוחד כשמדובר במיזוגים ורכישות בקנה מידה גדול", אמרה ל"ניו יורק טיימס" טרה סינקלייר, מרצה לכלכלה באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון.