שיא של שבע שנים: פעילות המיזוגים והרכישות העולמית זינקה ב־2014
נרשמה עלייה של 75% בעסקאות לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בנקאי בכיר: "החברות מבינות שהעולם ההפכפך של היום הוא הנורמלי החדש"
היקף המיזוגים והרכישות (M&A) העולמי הגיע ל־1.75 טריליון דולר במחצית הראשונה של 2014, הרמה הגבוהה ביותר בעולם מאז שנת 2007 והיקף המשקף עלייה של 75% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. כך דיווח שלשום "פייננשל טיימס".
- ענקית הסטנטים אבוט רוכשת את CFR מצ'ילה ב-2.9 מיליארד דולר
- בדרך לוול סטריט: איירון סורס במגעים למיזוג עם בבילון
- ארה"ב: AT&T תרכוש את ספקית הסלולר Leap ב-1.2 מיליארד דולר
העלייה בעסקאות ה־M&A מתרחשת בכל העולם: היקף המיזוגים והרכישות בארה"ב השנה הוא 748.5 מיליארד דולר, עלייה של שלושה רבעים מהתקופה המקבילה בשנה שעברה; באסיה הגיע ההיקף ל־327.8 מיליארד דולר (עלייה של 85% מהתקופה המקבילה), נתון המסמן את השנה הטובה ביותר בעסקאות באסיה מאז שתומסון רויטרס החלה לתעד את העסקאות ב־1980. באירופה היה היקף העסקאות בשנת 2014 509 מיליארד דולר - יותר מכפול מהנתון שנרשם במחצית הראשונה של 2013.
נראה כי העלייה בעסקאות מעידה על שינוי חשיבה עולמי וכי ההימנעות מסיכונים וההתרחבות האורגנית, שתי התנהגויות שאומצו אחרי המיתון של 2008, מתחלפות בחזרה לאמונה כי אפשר לקנות צמיחה עסקית ולא רק לייצר אותה.
פיטר טאוג, יו"ר משותף של תחום רכישות בסיטי בנק, אמר ל"פייננשל טיימס" כי הזינוק בעסקאות ה־M&A מסמן שהחברות הגדולות "החלו לקבל את העובדה שהעולם ההפכפך שאנחנו חיים בו היום הוא הנורמלי החדש, ושתמיד תהיה איזו מדינה במשבר או איזה חוב ממשלתי שייווצר היכן שהוא".
הרבה מהעסקאות שנחתמו ב־2014 היו בתחום הרפואה, והיקפן בששת החודשים הראשונים של השנה היה 317.4 מיליארד דולר - הסכום גבוה ביותר בתחום אי פעם וסכום הגבוה ב־15% מהשיא הקודם - 275 מיליארד דולר - שנרשם בשנת 2007.
מבחינת מספר עסקאות הרכישה שבוצעו התרחשה דווקא ירידה, עם 16,775 עסקאות שנרשמו בשנת 2014 ־ ירידה של 3.5% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. אך הירידה במספרים מתאזנת על ידי תופעה נוספת המתרחשת השנה, והיא חתימה על עסקאות ענק: שוויין של חלק גדול מעסקאות המיזוג והרכישה ב־2014 היה גבוה מ־10 מיליארד דולר, לדוגמא עסקת הרכישה של קובידיאן בידי מדטרוניק ב־48 מיליארד דולר. "העסקאות הגדולות יותר מגיעות מביטחון גובר של חברות בדירקטוריונים", אמר ל"פייננשל טיימס" רוברט רנקין, יו"ר משותף של אחריות תאגידית וביטחונות בדויטשה בנק. "הרבה מהעסקאות האלה נשקלו זמן רב, אבל האומץ להוציא אותן לפועל חזר רק ב־12 החודשים האחרונים".
בחודשים האחרונים מתנהלים משאים ומתנים מתקדמים לעסקאות ענק נוספות, בהן בולט המשא ומתן לרכישת חברת התרופות הבריטית אסטרה־זנקה, שכבר דחתה הצעה של פייזר לרכישה בתמורה ל־117 מיליארד דולר.