מה יודע אייל לפידות מהפניקס שהמתחרים שלו עוד לא למדו?
בשוק ההון תוהים איך הצליח מנכ"ל חברת הביטוח להכפיל פי 4 את הרווח מענף ביטוחי החבויות, תחום שהחברות האחרות בקושי שומרות בו על איזון. סימני השאלה מתרבים עוד יותר על רקע העובדה שהיקף פעילות הפניקס בתחום, דומה למתחרות
הרבה גבות הורמו בשוק ההון כשביום חמישי האחרון התפרסמו הדו"חות הפנטסטיים של חברת הביטוח הפניקס שבניהולו של אייל לפידות. חברת הביטוח הבינונית בגודלה הצליחה לרשום את הרווח הכולל הגבוה בענף הביטוח - 744 מיליון שקל תוך שהיא עוקפת את המתחרות הגדולות מגדל וכלל. חלק משורת הרווח יוצאת הדופן של הפניקס ניתן לייחס להצגה חשבונאית חדשה של חברה לדיור מוגן כנדל"ן להשקעה, ולעסקת החלפת מבטח משנה שתרמה עשרות מיליוני שקלים באופן חד־פעמי. אלא שלפי הדו"חות, הפניקס הצליחה לעשות בענף ביטוח חבויות את מה שאף חברת אחרת לא הצליחה.
- עלות שכרו של מנכ"ל הפניקס עלתה ב־55%, אך של עובדיו ירדה ב־1%
- בצל הביקורת על שכר המנכ"ל: הפניקס מציגה את הרווח הגבוה בענף הביטוח
- צעד נוסף בהשטחת הפירמידה: הפניקס תפרסם הצעת רכש למחיקת אקסלנס
נתון מפתיע במיוחד
ענף חבויות כולל ביטוח אחריות כלפי צד ג', ביטוח אחריות מעבידים, אחריות מקצועית לרבות אחריות לדירקטורים ולנושאי משרה ואחריות למוצרים פגומים. הרווח של הפניקס מתחום זה ב־2013 עמד על 166 מיליון שקל. נתון מפתיע כשמשווים אותו לרווח לפני מס של המתחרות בתחום: מגדל רשמה הפסד של 12 מיליון שקל, מנורה הסתפקה ברווח צנוע של 12 מיליון שקל, כלל הפסידה 21 מיליון שקל והראל הסתפקה ברווח של 4 מיליון שקל.
בהפניקס, שב־2012 הסתפקה ברווח כולל לפני מס של 43 מיליון שקל בתחום החבויות, מייחסים את הזינוק בשיעור של 288% ברווח לשינוי בהערכת תשלום התביעות כתוצאה משיפור שהוביל לפידות במחלקת התביעות בכל הנוגע לניהול ולטיפול בתביעות של מבוטחים. גובה הפרמיות שמשלמים המבוטחים מבוסס על ניסיון העבר של חברות הביטוח באשר לסיכוי שיתרחש אירוע ביטוחי, היקף התביעות שיגישו המבוטחים, סיכויי הצלחתן והעלויות שלהן. בהפניקס, חל השנה שיפור חד בהערכות לגבי תשלום תביעות, כך שהפניקס מעריכה אחת משתיים - או שתצטרך לשלם פחות למבוטחים או שתנהל את התביעה באופן כה יעיל שעלות התשלום תרד.
אם בוחנים במקביל את היקף ההכנסות שרשמה כל חברה מהתחום רואים, שדווקא הראל רשמה את היקף ההכנסות הגבוה ביותר. הבאות בתור, כלל, הפניקס, מנורה ומגדל, מנהלות נפחי פעילות דומים באופן יחסי, ואף על פי כן פערי הרווח לטובת הפניקס היו אדירים. ב־2013 כלל הפסידה 21 מיליון שקל לפני מס לעומת הפסד של 16 מיליון שקל ב־2012. מגדל שרשמה רווח כולל של 41 מיליון שקל לפני מס ב־2012 מהתחום דווקא עברה להפסד של 12 מיליון שקל ב־2013, זאת על רקע ירידה ניכרת בתוצאות החיתומיות (עודף פרמיות שנגבו על תביעות ששולמו).
התפתחות שלילית בענף
במגדל, בניגוד להפניקס, ההערכות האקטואריות ביחס לתשלום התביעות דווקא השפיעו לרעה על התוצאות, כאשר הצפי לתשלום תביעות גדל. גם במנורה נרשמה ירידה ברווח בתחום החבויות מ־35 מיליון שקל ב־2012 ל־12 מיליון שקל ב־2013 בשל התפתחות שלילית בהערכת תשלום התביעות. גם בהראל נרשמה הרעה בתוצאות ענף החבויות עם רווח של 4 מיליון שקל בלבד ב־2013 לעומת רווח של 36 מיליון שקל ב־2012. הראל מסבירה את הירידה ברווח בתביעה חריגה בענף החבויות.
מנהלי חברות הביטוח המתחרות ובהם מוטי רוזן ממנורה, מישל סיבוני מהראל, ועופר אליהו ממגדל, ודאי ישמחו לגלות את סוד הקסם של לפידות בניהול מערך התביעות בתחום החבויות של הפניקס. גם להם יש ניסיון לא מבוטל, אם לא ארוך מזה של לפידות בניהול תביעות ביטוח, אלא שבניגוד אליו, הם לא הצליחו לרשום שיפור כה אדיר בניהול מערך התביעות.
ברקע לדו"חות הפניקס, כוונתו של בעל השליטה בהפניקס, יצחק תשובה לאתר קונה להפניקס על רקע הוראות חוק הריכוזיות וכן מענק אופציות ללפידות, שאם יאושרו, הן עתידות להבשיל באופן מיידי עם השלמת המכירה.