השורה התחתונה
קרן זווית: הסבלנות של המשקיעים בשוק המניות השתלמה
2013 היתה שנה טובה לתעשיית הקרנות הישראלית, והגיוס בה הסתכם ב־52 מיליארד שקל. עליות במדד ת"א־100 הביאו לגיוס שיא של 630 מיליון שקל בקרנות המנייתיות באוקטובר
שנת 2013 תיזכר כאחת השנים המוצלחות ביותר עבור תעשיית הקרנות הישראלית. סך הגיוסים בקרנות במהלך השנה היה כ־52 מיליארד שקל, והענף חולש כיום על כ־230 מיליארד שקל שמתוכם 170 מיליארד שקל בקרנות המסורתיות ו־60 מיליארד שקל בכספיות. מעקב אחר כיוון זרימת כספי המשקיעים בקרנות מגלה כי קיים קשר הדוק בין האפיקים בעלי סך הגיוסים הגבוה ביותר לבין ביצועיהם במהלך השנה.
- אירופה מאותתת שיש עוד לאן להתפתח
- אירופה וארה"ב יקבעו את עתיד קרנות אג"ח חו"ל
- 3 בתי השקעות התמזגו, 91 קרנות חדשות הוקמו ו־114 קרנות שינו מדיניות
עליות ברבעון האחרון
פילוח כללי מראה כי הקרנות המסורתיות גייסו ב־2013 סכום של כ־33 מיליארד שקל. הירידה בשער ריבית בנק ישראל, מ־1.75% בתחילת השנה ל־1% בסופה, ניכרת היטב בזרימת הכספים אל הקרנות המסורתיות, האג"חיות, המנייתיות ומשולבות מניות ואג"ח, ומתבטאת גם בדפוסי ההשקעה בקרנות הכספיות.
הכספיות גייסו בתחילת השנה בממוצע 2 מיליארד שקל מדי חודש, ואולם מאז הריבית הגיעה ל־1% הן פדו כ־3 מיליארד שקל ברבעון האחרון של השנה. בקרנות המסורתיות קצב הגיוסים היה נמוך יחסית כל עוד נמשך הדשדוש במדדי ת"א־25 ות"א־100. עם התחזקות העליות במדדים מחודש ספטמבר ואילך, החל להתגבר גם קצב הגיוסים בקרנות עד שהגיע לשיא של 630 מיליון שקל באוקטובר. בדצמבר ירד ת"א־100 בשיעור של ־0.9%, והגיוסים התחלפו לפדיונות. חלק ניכר מהעליות במדדים נרשמו במהלך הרבעון האחרון של השנה, כך שקשה מאוד לתזמן את מהלכי שוק המניות. משקיעים אשר בחרו להגדיל חשיפה למניות בתחילת השנה נהנו מגל עליות קצר טווח שהתחדש רק בספטמבר. מנקודה זו ואילך המשקיעים קצרו את פרי סבלנותם.
קרנות מניות חו"ל זכו במהלך השנה לגיוסים עקביים של כ־155 מיליון שקל בממוצע מדי חודש. משקיעים שבחרו כבר בתחילת השנה להגדיל חשיפה לשוקי המניות בחו"ל נהנו מעליות של יותר מ־20% במדדים המובילים בארה"ב ובאירופה.
באפיק הסולידי נמשכה הנהירה לאג"ח הקונצרניות, עם גיוסים של כ־8.5 מיליארד שקל בקרנות אג"ח חברות והמרה וכ־22 מיליארד שקל בקרנות אג"ח כללי בארץ.
קצב הגיוסים בקרנות אלו הלך והתגבר עד שהגיע להיקפים של יותר מ־2 מיליארד שקל בחודש לקראת סוף השנה. הגיוס התגבר גם בהשפעת רכיב המניות הקיים בקרנות, שכאמור נהנה מעליות נאות בשליש האחרון של השנה. מדד תל בונד־60 עלה ב־2013 בכ־6.4%, ומשקיעים שהשכילו להמשיך ולהחזיק באג"ח הקונצרניות במהלך השנה נהנו מהמשך ירידת התשואות באפיק זה.
השקל פגע באג"ח חו"ל
בין האפיקים שסבלו מפדיונות בסיכום השנתי ניתן למצוא את קרנות אג"ח בחו"ל עם ירידה של 1.2 מיליארד שקל בהיקף הנכסים המנוהלים. זאת בשל התחזקות השקל למול המטבעות המרכזיים. במהלך השנה החולפת התחזק השקל למול הדולר בשיעור של כ־7%. הירידה בשער החליפין, הגבוהה משיעור התשואה הפנימית של חלק מקרנות אג"ח בחו"ל, לצד ירידות השערים שנרשמו בשערי האג"ח הממשלתיות והקונצרניות בארה"ב, יצרו למשקיעים תשואה שלילית בקרנות שלא מגדרות את הסיכון המטבעי. אג"ח מדינה סבלו גם מפדיונות, עם יציאת כספים בהיקף של כ־1.9 מיליארד שקל.
מגמת הפדיונות בקרנות נעצרה בנובמבר והתחלפה בגיוסים של כמיליארד שקל, במקביל להתאוששות שנרשמה בשערי האג"ח הממשלתיות.
מהתנהגות המשקיעים בשנה החולפת ניתן להסיק תובנות לגבי 2014.
באפיק האג"ח, בהיעדר אלטרנטיבה ראויה בפיקדונות הבנקאיים לאור הריבית הנמוכה במשק וללא איום מוניטרי או פיסקאלי באופק, אין זה מן הנמנע כי הגיוסים יימשכו בקצב גבוה. בהינתן רמות המחירים הנוכחיות, המשקיעים כנראה יעדיפו לשמר את החשיפה דרך הקרנות המנייתיות, ואולי אף להגדילה.
השורה התחתונה
2013 היתה אחת השנים המוצלחות לשוקי ההון בארץ ובעולם. המשקיעים בקרנות, שלא שינו את אפיק השקעותיהם בניסיון לתזמן את השווקים, הם הנהנים העיקריים מהתשואות שהפיקו הקרנות.