$
ועידת  שוק ההון 2013
ועידת שוק ההון 2013 עמוד כתבה

ועידת שוק ההון

אילן בירנפלד: "שוק ההון עדיין נמצא במשבר עמוק"

היו"ר ומנהל העסקים הראשי של Deloitte בריטמן אלמגור זוהר קרא בוועידת שוק ההון של "כלכליסט" לחשבון נפש ציבורי בעקבות "הביקורת המתלהמת" על החברות

אופיר דור 09:5619.11.13

"שוק ההון עדיין מצוי במשבר עמוק", כך אמר היום (ג') אילן בירנפלד, היו"ר ומנהל העסקים הראשי של Deloitte בריטמן אלמגור זוהר בפתיחת ועידת שוק ההון של "כלכליסט", "כולנו עדים בשנים האחרונות למגמת הסטת הכספים מהשוק המקומי לשווקי מניות זרים, לירידה בקצב ההנפקות ולשֵׁפֶל במחזורי המסחר בבורסה. בשנה החולפת בוצעו ארבע הנפקות ראשונות בלבד. גם אם בחודשים האחרונים נצפו ניצני התאוששות שהתבטאו בעליות שערים ובמחזורי מסחר גבוהים בשוק האג"ח, אסור לנו לתת לזה לטשטש את התמונה הכוללת".

 

בירנפלד הזכיר את הסיבות למצב זה לדעתו ואמר כי "נשמעות מצד החברות הציבוריות ומצד אלו השוקלות להיהפך לכאלו טענות בדבר עודף רגולציה. בין היתר, הועלתה הטענה כי על אף ההקלות האחרונות, עדיין משקיעים הדירקטוריון וההנהלה חלק ניכר מזמנם במענה לרגולציה ולא בחשיבה אסטרטגית ויישומה. עוד נטען, שהיקף החשיפה והדיווח הנדרש אינו סביר ואף מייתר עבור המתחרים את הצורך בהשגת מודיעין עסקי, וכי הוענק כוח רב מדי למיעוט מבעלי המניות".

 

לדבריו, "בעבר הנפקת חברה בבורסה בתל אביב הייתה מקור לגאווה עבור בעליה. כיום אנשי עסקים מצליחים מוצאים עצמם מותקפים על הישגיהם, חלקם אגב הרוויחו זאת ביושר, אך לא ייתכן כי קומץ זה ישפיע בצורה כה גורפת על דעת הקהל והשיח הציבורי. גם משקיעים זרים מעלים שאלות קשות בדבר חוסנו של השוק המקומי לרבות שוק ההון, ועד כמה ניתן לבטוח בהשקעה בו".

 


 

"אווירה ציבורית קודרת"

 

בירנפלד אמר בנאומו כי מצב המשק ומחנק האשראי הביאו בתקופה האחרונה לירידה בחלקה של התעשייה בפעילות המשקית, ו"דווקא החברות הרב-לאומיות, שהפכו בשנה האחרונה מושא להשמצות בלתי פוסקות, הן שמצליחות למשוך את ביצועי הענף כולו כלפי מעלה. לא ניתן להתכחש לחלקן של חברות אלו בתוצר, בהגדלת הייצוא, בגידול בתעסוקה ובעליית ההכנסות ממסים. איש מאתנו לא היה רוצה לדמיין את המשק הישראלי ללא חברות אלו, ועם זאת הן נתונות לביקורת מתלהמת המושפעת מהֶלֶך רוּחַ ציבורי המחפש מענה למצוקותיו. נראה לי שהגיע הזמן לחשבון נפש ציבורי. הכוח שקיבל הציבור בשנתיים האחרונות, הוא כוח חשוב, אך אסור לתת לקולות אלו להכתיב את השיח הציבורי-כלכלי, שכן זוהי דרך משתקת, נטולת חזון ארוך טווח. העובדה ששוק ההון עומד היום בצומת דרכים כה משמעותי, הינה, בין השאר, נגזרת של אותה אווירה ציבורית קודרת".

 

אילן בירנפלד. "הכוח שקיבל הציבור הוא חשוב" אילן בירנפלד. "הכוח שקיבל הציבור הוא חשוב" צילום: ענר גרין

  

"במי עוד לא חבטנו?", המשיך בירנפלד, "דעת הקהל הנוכחית חובטת בכל בעל שליטה, יזם, משקיע ובעל הון. קיימת תחושה כי הדיון הציבורי איבד כיוון. הגענו לזמנים בהם אנו נוהים אחר כל מה שהוא אנטי, מחאתי ועדרי, עידן בו הרשתות החברתיות מחליטות מה נכון ומה לא, ולא משנה מה יעשו הממשלה והרגולטורים. כאב המחאה החברתית מהדהד עדיין בלב כולנו, וייתכן כי המשק הישראלי, בדומה לכלכלות אחרות בעולם, נטה לאימוץ יתר של קפיטליזם. יש מקום למקד את השיח בשאלה כיצד לצמוח ואיך להתפתח, תוך דאגה לכמה שיותר אינטרסים חברתיים, אך כאב לבדו אינו יכול לבנות כלכלה צומחת".

 

לדבריו, קולה של המנהיגות חייב להישמע במקביל בסוגיות המשפיעות על עתיד המשק. "תוצאות עבודתה של ועדת הריכוזיות, למשל, אמורות ליצור גל של מכירת חברות וגופים גדולים במשק. לכאורה הזדמנות עסקית למשקיעים. אך האם בהינתן המצב הרגולטורי הנוכחי, אכן יעמדו המשקיעים בתור לרכישת אותם גופים וחברות? האם נבדקו התרחישים הפוטנציאלים של תוצאות הוועדה? הצלחת בעלי ההון אינה באה בהכרח על חשבונו של מעמד הביניים ויש לומר זאת בקול. זה לא אחד על חשבון השני, אלא אחד עם השני, מול התחרות הגלובלית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x