$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

עזריאלי במו"מ למכירת סונול לטרפיגורה

הענקית השוויצרית למסחר במוצרי אנרגיה מנהלת מגעים לרכישת חברת הדלק שבשליטת דוד עזריאלי תמורת 400–500 מיליון שקל - מחיר המשקף מכפיל רווח של 15. טרפיגורה עוסקת בעיקר במכירת נפט מזוקק, ובשנה שעברה היא נקנסה ב־1.3 מיליארד דולר בעקבות השלכת פסולת רעילה בחוף השנהב

גולן חזני 07:0203.09.13

ענקית המסחר בסחורות השוויצרית טרפיגורה (Trafigura) מנהלת מגעים ראשוניים לרכישת חברת הדלק סונול מידי דוד עזריאלי תמורת כ־500–400 מיליון שקל, כך נודע ל"כלכליסט". המגעים מנוהלים בחשאיות על ידי נשיא הקבוצה מנחם עינן והמנכ"ל יובל ברונשטיין, ככל הנראה ללא מעורבותו של מנכ"ל גרנית הכרמל יוסי זינגר, שהכחיש את קיומם של מגעים אלה מכל וכל גם השבוע.

גרנית הכרמל היא החברה שדרכה עזריאלי מחזיק בסונול. עזריאלי רכש את מניות השליטה בגרנית הכרמל מידי משפחת בורוביץ' ותאגיד הסחר גלנקור ב־2006, לפי שווי של 275 מיליון דולר (כ־1.18 מיליארד שקל לפי שער הדולר אז). מלבד סונול מחזיקה גרנית הכרמל בחברת הצבעים טמבור, בחברת הגז סופרגז ובחברת GES, הפועלת בתחומי המים והשפכים.

 

דוד עזריאלי. התקשה לקבל את שווי החברה שביקש דוד עזריאלי. התקשה לקבל את שווי החברה שביקש צילום: עמית שעל

 

מוכרים נפט לאיראנים

 

טרפיגורה, שמקורה בהולנד אך משרדיה הראשיים ממוקמים בשוויץ, עוסקת בעיקר במכירת נפט מזוקק, ואיראן היתה אחת מלקוחותיה הגדולות. המכירות לאיראן נעשו באמצעות החברה־הבת פומה אנרג'י, שאותה החברה מתכוונת להנפיק לפי שווי של 4.8 מיליארד דולר. פומה מחזיקה בתחנות דלק, בנמלים ובבתי זיקוק ב־34 מדינות מתפתחות.

 

הקשר של טרפיגורה עם איראן הנו רב־שנים: לאיראן עתודות נפט גדולות, אולם היא מתקשה לזקק אותן בעצמה, כך שלצד מכירת הנפט הגולמי היא נאלצת לייבא נפט מזוקק. עם זאת, שלוש הספקיות הגדולות בעולם, ויטול, גלנקור וטרפיגורה, הפסיקו ב־2010 את אספקת הנפט המזוקק לאיראן, ולא ברור אם חידשו אותה מאז.

 

טרפיגורה משכה גם תשומת לב ציבורית בשל מעורבותה בהשלכת פסולת רעילה בחוף השנהב ב־2006, שבעטיה נקנסה ב־1.3 מיליארד דולר, וכן בשל מחלוקות בנוגע למסחר בנפט עם עיראק במסגרת תוכנית של האו"ם שנקראת "מזון תמורת נפט". טרפיגורה מצויה בבעלות של 700 סוחרים העובדים בה.

 

מחיר החברה הלך וירד

 

זה כשנתיים עזריאלי מנסה למכור את גרנית הכרמל כמקשה אחת, משום שאחזקותיה אינן סינרגטיות לפעילותו העיקרית בתחום הנדל"ן המניב, אולם הוא התקשה לקבל את השווי שביקש. מסיבה זו הוא החליט לרכוש את מניות הציבור בגרנית כדי להפוך אותה לפרטית ואז למכור את פעילויותיה בנפרד.

 

קבוצת עזריאלי רכשה את אחזקות המיעוט בגרנית (39.6%) בספטמבר אשתקד, לפי שווי חברה של 808 מיליון שקל, הנמוך בכ־31% מהשווי שבו נרכשה השליטה ב־2006. עוד קודם לכן, במאי 2012, מחקה גרנית הכרמל את טמבור מהבורסה, לפי שווי של 350 מיליון שקל. סונול לא היתה רשומה בבורסה.

 

בשנה וחצי האחרונות ניהל עזריאלי מגעים למכירת סונול לכמה גורמים, ובהם שלמה שמלצר וקבוצת דפנסיב שילד (Defensive Shield). עזריאלי ועינן דרשו לפני שנתיים כ־700 מיליון שקל תמורת החברה, אחר כך ירדו ל־600 מיליון שקל וכיום מוכנים להתפשר גם על 500 מיליון שקל.

 

לסונול יש 234 תחנות דלק בישראל ו־169 תחנות נוחות תחת המותג Sogood, המגלגלות מחזור מכירות של כ־200 מיליון שקל. הרווח הנקי של סונול ירד בשנה האחרונה ל־25–30 מיליון שקל, להערכת גורמים בענף - מה שמשקף מכפיל 15 לרווח במחיר שדורש עזריאלי. 

 

טרפיגורה

תחום פעילות: סחר במוצרי אנרגיה וחומרי גלם

שנת הקמה: 1993

מנכ"ל ויו"ר: קלוד דופן

מספר עובדים: 8,445 ב־56 מדינות

הכנסות ב־2012: 120.4 מיליארד דולר

בעלים: 700 סוחרים העובדים בה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x