אורלקלי צופה ירידה חדה במחירי האשלג; "כיל נהפכה לחברה שבלתי אפשרי להשקיע בה"
בעקבות פרישתה מקרטל האשלג הרוסי יצרנית הדשנים הגדולה בעולם צופה ירידה במחירי האשלג ל-300 דולר לטונה. גלעד אלפר, באקסלנס: "הפגיעה בכיל תהיה חריפה אף יותר אם בעקבות כך גם הקרטל האמריקאי יתפרק"
מכה קשה לחברות כילוהחברה האם, החברה לישראל. יצרנית הדשנים הגדולה בעולם, אורלקלי (Uralkali) עדכנה היום (ג') כי היא צופה שמחירי האלשג בעולם יירדו אל מתחת למחיר של 300 דולר לטונה. מדובר בירידה דרמטית שכן נכון לעכשיו חוזי האשלג נסחרים סביב מחיר של כ-400 דולר לטונה.
- לבקשת כיל, ביהמ"ש עיכב ב-10 ימים את חשיפת הפרוטוקולים בבוררות ים המלח
- הקרב על השימוש במשאבי הטבע מתחיל בים המלח
- סעיפים קטנים, תגמולים גדולים
החלטה זו של אורלקלי, מגיעה על רקע פרישתה של החברה מקרטל האשלג הרוסי של BPC ומנהלת כעת מגעים ישירים עם הודו לחתימה על חוזי אשלג לפי מחיר של 400 דולר לטונה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
פרישת אורלקלי הגיעה לאחר שבלרוס ביטלה את המעמד של BPC כסוחרת האשלג הבלעדית עבור בלרוסקאלי, כך שאורלקלי רשאית כעת לספק את האשלג ישירות ללקוחות. כתוצאה מכך נותרה אורלקאלי – בלרוסקאלי במבוי סתום.
בתוך כך מנכ"ל אורלקלי אמר היום כי החברה תקפיא תוכנית לרכישה חוזרת של מניות בהיקף של 1.6 מיליארד דולר ותגדיל את הייצור כבר השנה. "המחיר של 350 דולר לטונה שבו סוחרת היום סין צפוי לרדת עוד השנה", אמר.
כעת החשש הוא מקריסה גם של קרטל האשלג האמריקאי שעשוי להציף את השוק באשלג ולגרום לעודף היצע עולמי לירידת מחירים נוספת.
"חדשות רעות מאוד לכיל"
גלעד אלפר, אנליסט בכיר באקסלנס ברוקראז' התייחס לדרמה בשוק ואמר בשיחה עם "כלכליסט" כי "הקרטל אמור לחכות עכשיו בסבלנות לא להיכנע ולחכות עד שעודף ההיצע בשוק 'יתייבש'".
"מה שלמעשה אורלקלי החליטו זה לא לחכות שעודף ההיצע בשוק יירד ולמכור כמה שאפשר. למעשה מדובר על ירידה מיידית של 50 דולר במחירי האלשג לסין מה שיגרור ירידה כמעט מיידית של 50 דולר בשוק האשלג העולמי", אמר אלפר.
אלפר המשיך: "השאלה עכשיו היא מה יקרה בשוק האמריקאי שכולל את פוטאש ומוזאיק. אם קרטל זה יחזיר מעמד אז מדובר בחצי צרה. אולם אם גם הקרטל האמריקאי יתפרק אז מדובר בצרה גרועה בהרבה. המחירים בארה"ב ובעולם יירדו בצורה חריפה אף יותר".
"למעשה כיל הופכת להיות עכשיו חברה שבלתי אפשרי להשקיע בה - וזה עצוב מאוד", סיכם אלפר.
גם גיל בשן, אנליסט בכיר באי.בי.אי, התייחס למניית כיל ואמר כי "כיום מחיר מניית כיל (מחיר הבסיסי לפני הירידות ) גילם מחיר אשלג של כ-400-420 דולר לטונה שזה פחות או יותר המחיר העולמי. כלל אצבע גס הוא שכל 10 דולר במחיר האשלג שקול ל שקל אחד במחיר מניית כיל. ירידה של 50-70 דולר במחיר האשלג בטווח המיידי מובילה לירידות החדות בכיל כיום וזה להערכתנו עדיין לא הסוף".