אירלנד רוצה לסתום את הפרצות שמאפשרות לגוגל לחמוק ממס בארץ
בעקבות הביקורות נגדה אירלנד שוקלת לסתום את פרצות המס שמאפשרות לענקיות בינלאומיות, כמו גוגל ואפל, להעביר את רווחיהן למקלטי מס וכך לחמוק ממס במדינות שהן פעילות בהן
ממשלת אירלנד הפנימה את הביקורת שהפנו כלפיה מדינות כגון בריטניה, צרפת וארה"ב, והיא בוחנת אפשרות לסתום את פרצות המס שמאפשרות לענקיות טכנולוגיה בינלאומיות כמו גוגל ואפל להעביר את רווחיהן לברמודה ולמקלטי מס אחרים, ובכך לחמוק מתשלום מס במדינות שבהן הן פעילות. בין השאר, המנגנון מאפשר לגוגל שלא לרשום מס על הכנסותיה מקמפיינים פרסומיים של חברות ישראליות, המשלמות ישירות לגוגל אירלנד.
- החיפוש "גוגל משלמת מסים" לא הניב תוצאות
- הלחץ שהפעילה ממשלת צרפת הוביל לפיצוי ולהסכם היסטורי
- יו"ר גוגל לא מתבייש: "זו הדרך שבה משלמים מסים בעולם"
לפי דיווח ב"סאנדיי ביזנס פוסט" האירי, משרד האוצר במדינה בוחן את חסימת האפשרות לקיים מנגנון מיסוי הקרוי "דאבל אייריש", שבמסגרתו מעבירות ענקיות בינלאומיות את רווחיהן דרך שתי חברות איריות, כשאחת מהן נמצאת על אדמת אירלנד, ואילו השנייה במקלט מס, בדרך כלל באי ברמודה או באיי קיימן שבקריביים. שינויי חקיקה חדשים דווקא הקלו על החברות הבינלאומיות לבצע את תרגיל המס הזה, משום שהם אפשרו להן להעביר את הכספים היישר מאירלנד למקלט המס בקאריביים, בעוד שבעבר הוא היה חייב לעבור דרך חברה הולנדית כדי להימנע ממס על הוצאת הון מאירלנד.
עוד פירט ה"סאנדיי ביזנס פוסט" כיצד אפל וחברות אחרות הפכו באישור הרשויות האיריות את הפעילות במקלטי מס כגון ברמודה או קיימן לפעילותן העיקרית, והעבירו אליהם את הקניין הרוחני ובהתאם את מרב ההכנסות.
מס החברות באירלנד עומד על 12.5% והוא מהנמוכים באירופה במטרה לעודד השקעות זרות. חלק מהתאגידים הבינלאומיים משלמים מס נמוך הרבה יותר, הודות להטבות ממשלתיות ולתרגילים חשבונאיים. אפל, לדוגמה, אמנם מעסיקה רק 4% מכוח העבודה שלה באירלנד, אבל רושמת 65% מרווחיה במדינה.
סתימת הפרצה בחוקי המס האיריים תאפשר לעצור במידת מה את ההתחמקות של ענקיות הטכנולוגיה מתשלום מסים בעולם. לפי בלומברג, גוגל חמקה מתשלומי מסים בהיקף של 2 מיליארד דולר ברחבי העולם לאחר שהעבירה דרך אירלנד 9.8 מיליארד דולר מהכנסותיה לאי ברמודה, כ־80% מרווחיה ב־2011. בצורה זו הורידה גוגל את שיעור המס האפקטיבי שהיא משלמת מ־28% ב־2008 לכ־19% בשנה שעברה, זאת בעוד שיעור מס החברות בארה"ב עומד על 40%.
בעקבות הזרמת רווחי העתק של גוגל לברמודה החלו רשויות המס של צרפת, בריטניה, איטליה, אוסטרליה וישראל לחקור את העלמות המס של גוגל מהמדינות.