$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט" - תקדים: רשות ניירות ערך קונסת את אייפקס, תנובה ומבטח שמיר

ועדת האכיפה המינהלית של רשות ניירות ערך צפויה להחליט עד סוף החודש לקנוס את מבטח שמיר, את תנובה וכן את קרן אייפקס בסכום כולל של 15 מיליון שקל. העילה: אי־פרסום דו"חות תנובה בניגוד להוראת הרשות. התקדים: קרן אייפקס היא גוף בינלאומי פרטי שאינו חייב בדיווח לרשות

גולן חזני 06:5708.01.12

במהלך החודש צפויה להסתיים פרשת אי־הפרסום של דו"חות תנובה. ל"כלכליסט" נודע כי העונש המסתמן בפרשה יעמוד על קנס של כ־15 מיליון שקל, שבמחצית ממנו תישא תנובה וביתר יתחלקו בעלות השליטה בחברה - קרן אייפקס הבינלאומית ומבטח שמיר. המגעים בין רשות ניירות ערך לגופים המעורבים בפרשה מצויים בשלבים מתקדמים בדרך להסדר אכיפה מינהלית. משמעות הטלת הקנס היא ויתור על הליך פלילי נגד המעורבים.

 

עוד ביקורת על גוף שעורר ביקורת עם הקמתו

 

בנוסף לסיום הפרשה - שכללה את השהיית המסחר במניית מבטח שמיר - מדובר בצעד תקדימי ביחסי הרגולטור עם שוק ההון המקומי. הפרשה תהיה המקרה הראשון שיטופל על ידי ועדת האכיפה המינהלית ברשות ני"ע, שהקמתה התאפשרה לאחר כניסתו לתוקף של חוק האכיפה המינהלית לפני פחות משנה. החוק מעניק לוועדה סמכות להטיל סנקציות על הפרות שהוכחתן מצריכה הליך בירור, בעוד שעבירות חמורות יטופלו במישור הפלילי.

 

שמואל האוזר שמואל האוזר

ההיבט המפתיע בכוונת הוועדה להטיל קנס בפרשת אי־פרסום דו"חות תנובה הוא רשימת מקבלי הקנס, הכוללת גם חברות פרטיות, שלכאורה לא נמצאות תחת פיקוח רשות ני"ע. בנוסף למבטח שמיר הציבורית יוטל קנס גם על תנובה ואייפקס - גופים שלא נסחרים בבורסה. בעוד שתנובה היא חברה־בת של מבטח שמיר הציבורית, הרי שאייפקס היא קרן בינלאומית פרטית לחלוטין. נראה כי הרשות הצליחה למצוא פרשנות משפטית לחוק שמאפשרת לה לאכוף את סמכותה גם על גוף פרטי, אך שמועות על הכוונה שהגיעו לשוק ההון עוררו סערה. הטלת קנס על אייפקס תהפוך למעשה את כל החברות הפרטיות שקשורות בחברות ציבוריות, לתאגיד מדווח לכאורה. רשות ני"ע פעלה כנראה מתוך אמונה כי יש לה הסמכות לדרוש את שדרשה.

 

נושא האכיפה המינהלית של הרשות עורר ביקורת עוד לפני שהתיק המדובר הגיע לשולחן הוועדה. עוד כשנחקק חוק האכיפה המינהלית טענו גורמים משפטיים וכלכליים בשוק ההון כי רשות ני"ע מקבלת סמכות הן לחקור, הן לשפוט והן להעניש, שאינן מאפשרות לגופים שונים אמצעי הגנה מספיקים. רשות ני"ע ענתה מנגד שמטרת החוק היא לייעל את האכיפה בשוק ההון ולקצר את משך הזמן שבין ביצוע ההפרה לבין הטלת העונש. פרופ’ שמואל האוזר, שנכנס לתפקיד יו"ר הרשות לפני כחצי שנה, ריכך מעט את הביקורת, כשאמר כי "אנו ניישם את חוק האכיפה המינהלית בנחישות אך במידתיות, תוך הפעלת שיקול דעת זהיר, והתחשבות מירבית בזכות המפרים להליך ההוגן".

 

הוועדה המינהלית מוסמכת להטיל עיצומים כספיים בהיקף משמעותי, לדרוש תשלום פיצויים לנפגעי ההפרה, לתבוע החזרה של הרווחים שהושגו שלא כדין, לדרוש נקיטה של פעולות לתיקון ההפרה ולמניעת הישנותה ולאסור על כהונה בגופים מסוימים. בראשות הוועדה עומדים השופטים בדימוס יהושע גרוס וברכה אופיר־תום, שניהם נציגים שמונו ע"י האוזר. אליהם מצטרפים בוועדה ארבעה נציגי משרד המשפטים. מנהלת הועדה היא עו"ד אילנה ליפסקר־מודעי.

 

תנובה הסכימה לעבור לדו"חות לפי כללי IFRS

 

הבעלות בקונצרן המזון תנובה מתחלקת בין קרן אייפקס (56%), מבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר (כ־21%) והקיבוצים. במשך חודשים ארוכים דרשה רשות ני"ע ממבטח שמיר, הבעלים הציבורי היחיד בתנובה, לפרסם את נתוניה הכספיים של תנובה ואת הערכות השווי המבוססות על נתונים אלו. אולם הדרישה לא נענתה ומבטח שמיר טענה כי אייפקס ותנובה אינן מעבירות את הנתונים. אייפקס טענה כי היא גוף פרטי ושבמסגרת ההסכם עם מבטח שמיר לשליטה המשותפת בתנובה, דרשה כי לא תהיה מחויבת לפרסם את הדו"חות. הן אייפקס והן מבטח שמיר טענו כי יו"ר רשות ני"ע לשעבר משה טרי ומנהל מחלקת תאגידים לשעבר משה ברקת, אישרו ב"פרה־רולינג" את העיסקה מבלי לפרסם את הדו"חות.

 

במאי 2010 הושעתה מניית מבטח שמיר מהמסחר, השעייה העומדת בתוקף עד היום. לאחר מכן שיגרה הרשות מכתב לתנובה שבו הצהירה לראשונה כי גם היא אחראית לאי־פרסום הדו"חות. הרשות דרשה באותו מכתב ממבטח שמיר לתקן את הדו"חות הכספיים שלה באופן שיציג מחדש את ההשקעה בחברת תנובה על פי השווי ההוגן (ולא על פי עלות ההשקעה בניכוי דיבידנדים). המכתב כלל איום בסנקציות משפטיות על אייפקס אם זו לא תקיים את מה שהוגדר כחובתה הנגזרת, מחובת הדיווח של מבטח שמיר הבורסאית, לספק למבטח שמיר את המידע שדרוש לה לצורך קיום חובת הדיווח.

 

הבסיס של הסנקציות היא העובדה שהכללת פרט מטעה במסמכיה של חברה בורסאית, היא עבירה פלילית לא רק של החברה אלא גם של מי שמנע ממנה למלא את חובת הדיווח. "קבוצת תנובה ואייפקס גורמות בפעולותיהן ובמחדליהן האמורים, ביחד עם מבטח שמיר, להפרת הוראות חוק ני"ע ותקנותיו. אי־העברת המידע הדרוש לצורך קיום חובת הגילוי של מבטח שמיר עשויה להיות עבירה על חוק ני"ע וכן לשמש בסיס לנקיטת אמצעים מכוח החוקים שרשות ני"ע אמונה על אכיפתם", נכתב. עו"ד רם כספי, המייצג את מבטח שמיר, אמר בדיונים מול הרשות כי מבטח שמיר היא הצד הפסיבי ביותר בסיפור, מאחר שלא קיבלה את הדו"חות.

 

בנוסף לקנס המסתמן, תחייב רשות ני"ע את תנובה לעבור לפרסום דו"חות על פי כללי IFRS, הליך שתנובה כבר הסכימה לבצע יחד עם אייפקס. לפני כשלושה חודשים פרסמה תנובה את דו"חותיה ל־2010.

 

מרשות ני"ע נמסר: "אין תגובה". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x