המוסדיים מאיימים על בן־דב: "לא נמחזר לסקיילקס את החוב"
מנהלי השקעות בגופים המחזיקים באג"ח בחברות של אילן בן־דב מאשימים אותו בהפרת ההבטחות שפיזר כשגייס חוב לסקיילקס לצורך רכישת פרטנר ומצהירים: "לא נסמוך עליו יותר". סקיילקס בתגובה: "נמשיך להתנהל בשקיפות עם המשקיעים"
מחזיקי האג"ח הבודדים מקרב הגופים המוסדיים, המשקיעים עדיין בטאו תשואות של אילן בן־דב, ולא נפטרו מהסחורה בחודשים האחרונים, הפנימו כבר שלא יקבלו את מלוא החוב בחזרה, אחרי שההסדר שהציע בן־דב כולל "תספורת" של כ־70%.
השוט היחיד שבידיהם כעת, ובעזרתו יוכלו ללחוץ על בן־דב לתחוב את ידיו עמוק לכיס ולהזרים כסף לטאו, הוא לאיים שלא יעניקו לו הלוואות נוספות, ולא יסייעו במיחזור החוב של חברה אחרת שבשליטתו, סקיילקס, השולטת (45%) בענקית הסלולר פרטנר.
סקיילקס גייסה בעבר 2.1 מיליארד שקל בהנפקת אג"ח ותיאלץ לפרוע (קרן וריבית) בשנתיים הקרובות 1.2 מיליארד שקל - פי שלושה מכמות המזומן שהיה בקופתה בסוף מרץ. לא מן הנמנע כי כדי לעמוד בעומס הפירעונות תידרש החברה למחזר חלק משמעותי מהחוב.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
ואמנם, נראה שהמסחר באיגרות החוב של סקיילקס משקף את הגישה השלילית בשוק ואת הסיכון המיוחס להן. אג"ח ז' של סקיילקס, למשל, שהונפקה באפריל ונושאת מח"מ של 4.3 שנים נסחרה אתמול בתשואה לפדיון של 10.6%.
מה לא סופר במצגת?
המשקיעים המוסדיים הבולטים באג"ח של החברה הם כלל ביטוח, הפניקס, אקסלנס, אלטשולר שחם, מנורה מבטחים ומגדל שוקי הון. האם בכוונתם לחזור ולהעניק אשראי לחברות של בן־דב, אשר לא מראה, בינתיים, כל סימן למאמץ לשרת את החוב של טאו?
"אני לסקיילקס לא אתן כסף, אלא אם כן יתנו לי שעבוד חזק מאוד על מניות פרטנר", אמר אתמול ל"כלכליסט" מנהל השקעות באחד הגופים המוסדיים הגדולים. "בן־דב הוכיח בעבר שאינו אמין. הוא לא עמד בהבטחות רבות שהיו כלולות במצגת של סקיילקס ב־2009, כאשר החברה ביקשה לגייס אג"ח כדי לשרת את העסקה לרכישת פרטנר".
לדברי מנהל ההשקעות, "בן־דב אמר אז כי סקיילקס תגייס חוב בנקאי לצד הגיוס בשוק ההון, כדי להרגיע את המשקיעים, שיודעים כי הבנקים מעניקים אשראי בסדר גודל כזה רק בכפוף לדרישות מחמירות - אבל בסופו של דבר הוא גייס את כל החוב בשוק. בנוסף, בן־דב אמר שיגייס חוב בהיקף מסוים, ובסוף גייס סכום כמעט כפול".
אותו מנהל השקעות טוען לכשלים נוספים בגיוס האג"ח של סקיילקס: "המצגת היתה מאוד מפורטת, אבל משום מה החברה שכחה לציין כי היא עומדת לחלק דיבידנד של 100 מיליון שקל - כפי שעשתה מיד לאחר השלמת הגיוס, במהלך שהגדיל את המינוף של פרטנר, וזאת עוד בטרם העסקה הושלמה.
"אם לא די בכך, בן־דב התחייב בפני המשקיעים שיקנה אג"ח של סקיילקס בהנפקה. הוא באמת קנה, רק שמיד אחר כך מכר אג"ח בהיקף 20.4 מיליון שקל. לאור הסטנדרטים הנמוכים האלה של ממשל תאגידי, לא התרשמנו שכדאי להחזיק באג"ח האלה, ומכרנו אותן מספר ימים לאחר ההנפקה, וברווח".
ומה יקרה, להערכת מנהל ההשקעות, אם המוסדיים יסרבו למחזר לסקיילקס את החוב? "נקבל את מניות פרטנר", הוא משיב, "מה רע? זה נכס מצוין".
מנהל השקעות בגוף מוסדי גדול אחר אמר אתמול: "אני לא סומך על בן־דב, ולא הייתי נכנס לאג"ח של סקיילקס אם לא היה מובטח בה שעבוד על מניות פרטנר, ומנגנון שמבטיח כי הביטחונות לא יפחתו כשהאג"ח מתחילות להיפרע.
"לדעתי, אין סיכוי שבן־דב יצליח למחזר את החוב בסקיילקס. אני בספק רב אם הוא יצליח להביא ביטחונות ברמה כזו שנרצה להשקיע שוב בהן. כמובן שכל מקרה ייבחן לגופו".
מנהל השקעות בגוף אחר נשמע מעט יותר מתון: "הדיבורים של הימים האחרונים קצת פופוליסטיים. המטרה שלנו היא לתת את השירות הטוב ביותר ללקוחות, ולא לחנך אף אחד.
"גם אם בן־דב הוא טיפוס בעייתי, ויש כלפיו אנטגוניזם, עדיין פרטנר וסקיילקס צריכות לגייס, ואנחנו נבדוק לגופו של עניין את המחיר. אני גם לא מבין את ההתלהמות שיש לגבי טאו", הוסיף אותו מנהל. "לדעתי, כשבן־דב הנפיק את האג"ח, הוא אמר בדיוק מה הולך לעשות. לא היתה כאן שום 'קנוניה'. זה הטמטום של שוק ההון, שמימן את טאו".
מנהל השקעות נוסף מחזיק בדעה דומה: "שוק ההון היה מספיק טיפש כדי לאכול הכל. הרי רק לפני חצי שנה בן־דב גייס חוב נוסף בסקיילקס, וטאו כבר היתה אז בצרות. הכל היה ידוע למוסדיים, והם נתנו לו כסף. לדעתי השוק לא מעניש ולא יעניש מספיק גם בעתיד".
סקיילקס: "עמדנו בדברנו"
מחברת סקיילקס נמסר בתגובה: "סקיילקס התנהלה, מתנהלת ותמשיך להתנהל בשקיפות עם הגופים המוסדיים. זה בלט בכל ההנפקות, שבהן הציגה החברה בכתב ובעל פה את הביצועים בפועל, כמו גם את תכניותיה ותחזיותיה, וזה ניכר גם במהלך התקופה בקשר רציף ושוטף עם שוק ההון.
"באשר לטענות הספציפיות: הטענה כי החברה הבטיחה, אך לא לקחה חוב בנקאי, איננה נכונה. החברה גייסה לצורך מימון העסקה מיליארד שקל מהבנקים. החברה אכן גייסה יותר מהמתוכנן בחוב חוץ־בנקאי ארוך־טווח, אך זה בעיקרו כחלופה אל מול הקטנת היקף גיוס החוב מהבנקים ביחס לתכנון המקורי, חוב שהיה קצר־טווח ונפרע לפני החוב האג"חי. מצב זה היטיב עם כולם, גם עם מחזיקי האג"ח, שמצבם השתפר.
"בשטר הנאמנות נקבע כי החברה מתחייבת לחלק דיבידנדים רק מתוך רווחים ראויים לחלוקה. כמו כן, היתה התחייבות תשקיפית של בן־דב לרכוש רק אג"ח שגם מומשו, כדי לשקף את בטחונו בחברה ובהנפקה. גם היום מחזיק בן־דב כמות נכבדה של אג"ח בהיקף של למעלה מ־25 מיליון שקל".
משקיע מוסדי: "שוק ההון מספיק טיפש כדי לאכול הכל. רק לפני חצי שנה בן־דב גייס חוב נוסף, וטאו כבר היתה בצרות. השוק לא מעניש, ולא יעניש מספיק גם בעתיד"
המשקיעים בטאו יכולים ללמוד מניסיון העבר: כך גדלה התספורת שהבטיחה אפריקה
התגברות החששות מהסדר חוב בדלק נדל"ן והצעת הסדר החוב של אילן בן־דב בטאו תשואות העלו בשוק ההון זיכרונות לא נעימים מהסדר החוב שביצעה אפריקה ישראל, שבשליטת לב לבייב. שנה וחודשיים לאחר השלמת הסדר החוב הגדול באפריקה, עומד שיעור ה"תספורת" שבוצע לבעלי האג"ח של החברה על 17%.
הסדר החוב של אפריקה כלל המרת חוב לבעלי האג"ח בהיקף של כ־7.5 מיליארד שקל לשתי סדרות אג"ח בהיקף כולל של 4.4 מיליארד שקל, מניות של אפריקה ישראל, מניות החברות־הבנות (אפי פיתוח ואפריקה נכסים) ומזומנים בסך 560 מיליון שקל.
החברה פרעה במהלך השנה האחרונה את האג"ח הקצרות, מה שמותיר את האג"ח הארוכות מסדרה כ"ו, ששוויין בשוק מוערך היום ב־3.4 מיליארד שקל. בנוסף, שווי מניות אפריקה שהועברו לבעלי האג"ח משוערך ב־870 מיליון שקל ושווי מניות החברות הבנות ב־410 מיליון שקל. חשוב לציין שבעלי האג"ח שהחזיקו באג"ח לפני ההסדר אינם בהכרח מחזיקים בהן כיום.
בסיכומו של דבר, שווי חבילת הפיצוי לבעלי האג"ח עומדת על 6.25 מיליארד שקל ומהווה 83% מהחוב המקורי אליהם. היקף התספורת כפול מזה שהציג היועץ של אפריקה להסדר החוב מול בעלי האג"ח, פרופ' אמיר ברנע, שטען לתספורת של 7%—9% בלבד.