חשיפת "כלכליסט": ג'קי בן זקן ואיתן אלדר במעצר בית
חוקרי רשות ניירות ערך פשטו על משרדי חברת מנופים פיננסים שבה שותף בן זקן וחושדים כי ניסה להריץ את המניה כדי להכניס אותה למדד ת"א 100. יחד איתו עוכב לחקירה איש העסקים איתן אלדר, שמכר לו את מניות השליטה בחברת מאקפל. החקירה המתנהלת היא הגדולה ביותר שמנהלת הרשות מאז פרשת פסגות
חוקרי רשות ניירות ערך פשטו בשבוע שעבר על משרדי חברת מנופים פיננסיםבאשדוד, במה שמסתמנת כחקירה הגדולה של הרשות מאז פרשת פסגות, ותחת היו"ר החדש שמואל האוזר.
ל"כלכליסט" נודע כי כמה גורמים, ובהם ג'קי בן זקן, מבעלי השליטה במנופים, ואיתן אלדר, מבעלי השליטה בחברת גיבור ספורט, עוכבו לחקירה במשך שעות ארוכות במשרדי הרשות, ונשלחו למעצר בית. למעשה, השניים שוהים במעצר בית כבר מיום רביעי. מדובר בפרשייה מסועפת שבה מעורבים, לפי החשד, גורמים מרכזיים בשוק ההון. כמו כן, בימים הקרובים צפויים להיחקר אנשי עסקים נוספים בקשר לפרשה.
מדוברו של ג'קי בן זקן, משה דבי נמסר בתגובה: "מכיוון שהנושא נמצא בבדיקה של רשות ניירות ערך איננו יכולים למסור פרטים. ג'קי בן זקן משוכנע כי בסיום הבדיקה, שאיתה הוא משתף פעולה באופן מלא, יובהר כי הוא פעל על פי החוק". בהודעה שפירסמה מנופים לבורסה, אישרה החברה את קיום החקירה וציינה כי חוקרי הרשות לקחו מסמכים ממשרדי החברה. את ג'קי בן זקן מייצג עו"ד רם כספי ואת איתן אלדר מייצג עו"ד דורי קלגסבלד.
החקירה נסבה, לפי הערכות, על אירוע מהותי אחד לפחות בעבר הקרוב של מנופים, אולם ייתכן שגם יותר. האירוע המרכזי שבו מדובר הוא כניסת החברה למדד ת"א־100 בדצמבר 2010. חוקרי הרשות חושדים כי המהלכים שאפשרו את הכניסה למדד לוו בעבירות לכאורה על חוקי ניירות ערך. החשד הוא כי באמצעות סדרת הוראות ופעולות פיקטיביות של קנייה ומכירה של מניות מנופים, הם גרמו לעלייה במחירה, כך ששווי החברה יאפשר כניסה למדד ת"א־100. לפי ההערכות, מדובר בזינוק במניה בחודש פברואר 2010, עת הכפילה את שוויה בתוך כחודש.
זינוק זה במניה יוחס על ידי כלי התקשורת לעובדה שבן זקן ושותפו במנופים, אברהם נניקשווילי, עמדו להעביר 25% ממניות שותפות קידוח שמן (מד־אשדוד) שבו זכו, לתוך החברה. עם זאת, הזינוק בשווי החברה ליותר מ־1.1 מיליארד שקל באותה תקופה לא הספיק כדי להיכנס למדד ת"א 100, והיה צורך גם בהנפקת 10%–15% ממניות החברה כדי להגדיל את אחזקות הציבור במניה לשיעור שיאפשר היכללות במדד. כיום נסחרת החברה בשווי של כ־900 מיליון שקל.
ואמנם, ב־15 בנובמבר 2010 גייסה מנופים 122 מיליון שקל. הגיוס נועד לאפשר לחברה להיסחר במדד ת"א 100, שכן הגדיל את אחזקות הציבור בחברה, וכן לגייס כספים למימון רכישת אחזקות בעלי מניות המיעוט בחברה־הבת של מנופים, מאקפל. חלק ממניות אלה נרכשו מדי איתן אלדר ושותפו רועי גיל.
מאקפל נרכשה ונמחקה
מנופים פיננסים רכשה את השליטה (73%) במאקפל ביולי 2007 מידי אלדר וגיל תמורת 140 מיליון שקל. זו היתה, למעשה, ההיכרות הראשונה בין בן זקן וננקישווילי לבין אלדר וגיל. אלדר וגיל רכשו את מאקפל שלושה חודשים בלבד קודם לכן, ב־36 מיליון דולר, עם קבוצת משקיעים שכללה גם את דש איפקס ואת בכירי אמדוקס לשעבר, נחמיה למלבאום ומריו סגל, ומכרו אותה לפי שווי של 45 מיליון דולר - 25% מעל שוויה בעת הרכישה. בשלושת החודשים שחלפו בין הרכישה למכירה, מימשו בעלי השליטה את הנדל"ן ונכסי הטקסטיל של מאקפל, והחברה שרכשה מנופים החזיקה בקופתה מזומנים בהיקף של 175 מיליון שקל. בהמשך רכשה מנופים 3% נוספים ממאקפל, ויצקה לתוכה את עסקי הנדל"ן של דוד בן נני, בן דודו של נניקשווילי.
מנופים החזיקה 76% במאקפל, ולקראת גיוס ההון שביצעה מנופים בנובמבר 2010, רכשה 14% נוספים מבעלי מניות מיעוט במאקפל תמורת 30 מיליון שקל, ומאוחר יותר מחקה את מאקפל מהמסחר במסגרת הצעת רכש.
רכישת אחזקותיהם של בעלי מניות המיעוט במאקפל הותנתה בכך שמנופים תצליח בגיוס ההון. על כן מנופים ציינה בתשקיף כי לא מן הנמנע כי בעלי מניות המיעוט במאקפל יזרימו ביקושים בהנפקה כדי שיתאפשר למנופים להשלים את העסקה ולרכוש את אחזקותיהם במאקפל שסבלה אז ממחזורי מסחר מזעריים. במלים אחרות, חלק מהמשקיעים למעשה החליפו מניות מאקפל במניות מנופים באמצעות השתתפות בהנפקת המניות של מנופים ומכירת מניות מאקפל למנופים. לפי הערכות, החקירה של הרשות נוגעת גם לנקודה זו.
החקירה נהפכה לגלויה
הקשר בין בן זקן לאלדר נשמר ולאחרונה תיווך אלדר בעסקה שבה רכשה מנופים את חברת האחזקות הבורסאית של צביקה בארינבוים, ZBI.
העסקה נחתמה ביוני האחרון, ובה רכשו בן זקן ונניקשווילי את השליטה (כ־76.6%) בחברת האחזקות מחברת האחזקות SG הנשלטת בידי צביקה בארינבוים, בתמורה לכ־126.8 מיליון שקל. סכום הרכישה משקף ל־ZBI שווי של כ־165.5 מיליון שקל - כ־55.7% מעל שווי החברה בשוק באותה עת.
בעקבות העסקה ישלטו בן זקן ונניקשווילי על BGI, חברה־בת של ZBI. זאת, מתוך כוונה להשתמש בכ־180 מיליון השקל שבקופתה של BGI לצורך הגדלת אחזקתם בחברת מנופים פיננסים, ורכישת חלקם של שותפיהם במנופים.
עתה מרחף סימן שאלה על שורת העסקאות, או חלקה לפחות. חקירת הרשות, שעד לשבוע שעבר היתה סמויה, נהפכה לגלויה ביום רביעי האחרון. קרוב לעשרה חוקרים פשטו על משרדי מנופים ומשרדי החברה הפרטית של אלדר וגיל, ולקחו את בן זקן ואלדר לחקירה.
מצבו של גיל אינו ברור, ולפי הערכות הוא שוהה כרגע בחו"ל. מנופים מנוהלת על ידי דני וקנין, לשעבר מנהל ההשקעות של הפניקס.
מדובר בחקירה ראשונה של רשות ני"ע שנחשפת מאז שמונה לתפקיד היו"ר פרופ' שמואל האוזר במקומו של פרופ' זוהר גושן שפרש. הדבר עשוי לרמז על מדיניות בלתי מתפשרת של האזור בנוגע לחשדות לגבי עבירות בניירות ערך.
עם זאת, כרגע מדובר, כאמור, בחשדות בלבד.
For English version, please follow the link