$
שוקי חו"ל

השורה התחתונה: "אסונות טבע כמו זה שביפן לא גוררים את העולם למשבר"

עוד לפני שהתבררו התוצאות המלאות של אסון הטבע שפקד את יפן, ברור שתירשם האטה חדה בפעילות הכלכלית במדינה. עם זאת, בטווח הארוך ייתכן מאוד שדווקא שיקומה של יפן מההריסות יהיה זה שיוציא את המדינה האסייתית מהקיפאון העמוק, שבו היתה שרויה במהלך שני העשורים האחרונים

יעל חלק 06:5813.03.11

ממדי אסון הטבע שפקד את יפן בסוף השבוע עדיין לא התבררו במלואם, וככל הנראה יחלפו עוד ימים רבים עד שנדע מה עלה בגורלם של נעדרים שטרם יצרו קשר, מה יהיו תוצאות פליטת הקרינה מכורים גרעיניים וכמה נזק נגרם לתשתיות ולמבנים. אחת השאלות שעליהן יינתן מענה רק בעוד שבועות רבים היא: האם ייתכן שאסון הטבע שהתרחש במדינה האסייתית יהווה נקודת מפנה בכלכלה השלישית בגודלה בעולם, שסובלת כבר קרוב לשני עשורים מקיפאון?

 

לאחר שהציגה צמיחה מהירה ומרשימה בשנים לאחר מלחמת העולם השנייה ועד לשנות התשעים של המאה הקודמת, קרסה כלכלת יפן עם התפוצצות בועת הנדל"ן ונפילת שוק המניות היפני בתחילת שנות התשעים של המאה הקודמת. מאז לא הצליחה המדינה לחזור לדפוס של צמיחה מהירה, כשהיא סובלת מסביבה של ריבית אפסית ואינפלציה שלילית. גם שוק המניות היפני לא רווה נחת והניב הפסדים כבדים למשקיעים ב־20 השנים האחרונות לעומת הפריחה בשאר השווקים בעולם.

 

 

ירידות המחירים בשוק הנדל"ן היפני הן שהובילו לדפלציה במשק (ירידת מחירים עקבית). הכלכלה היפנית נשאבה ל"מעגל קסמים" בעייתי: הציבור שהעריך שהמחירים צפויים להוסיף ולרדת מיעט לצרוך, והממשלה נאלצה להוריד את רמת הריבית במשק אל מתחת ל־1% במטרה לעודד צריכה. תוכניות התמריצים שיזמה הממשלה הובילו להגדלת הגירעון ולעלייה בגיוס החוב הממשלתי, עד לרמה של יותר מ־200% מן התוצר. המשבר הכלכלי העולמי של 2008 נתן גם הוא את אותותיו על הכלכלה היפנית: שיעור האבטלה במדינה עלה ל־5%, ובמדינה נרשמה צמיחה של 1.5% בלבד. עם זאת, בתקופה האחרונה נראה שהכלכלה היפנית התחילה לצבור תאוצה עם צמיחה של 5% ב־2009 ושל 4% ב־2010. ייתכן שדווקא המשבר הנוכחי יהווה אפשרות צמיחה למשק היפני על ידי כך שיספק פרויקטים של שיקום לחברות בנייה ותשתיות, וכן יעודד העסקת עובדים ויאלץ את הציבור להגדיל את הצריכה הפרטית.

 

סממנים לכך קיבל השוק כבר ביום שישי, עם המסחר ער בין היפני ובאיגרות החוב של ממשלת יפן, שמחירן טיפס מעלה. מניות הנדל"ן המקומיות התחזקו אף הן בציפייה לפעילות נמרצת בתחום בתקופה הקרובה, בעוד שמניות של חברות גלובליות דוגמת טויוטה, מיצובישי וסוני רשמו ירידות, יחד עם היחלשות משמעותית של מניות חברות הביטוח ביפן ובאירופה, שצפויות לשלם מחיר כבד בגין נזקי הטבע שהתחוללו במדינה.

 

"מעגל קסמים" בעייתי

 

"מבחינה אנושית מדובר באסון גדול מאוד, אך מבחינה כלכלית ניתן לזהות שהשוק נעשה מתוחכם יותר מאסון לאסון ומצליח לשמור על מידתיות", אומר אמיר כהנוביץ', כלכלן המאקרו של בית ההשקעות כלל פיננסים. "אסונות טבע כמו זה שביפן לא גוררים את העולם למשבר. יש נזק בעל ערך כלכלי שלא נאמד עדיין. חברות ביטוח ועסקים מקומיים צפויים להיפגע, אבל בדרך כלל במצבים כאלה קיימת פאניקה שקשה מאוד להתגבר עליה, והיא מובילה לירידות חדות. הפעם אנחנו רואים את המשקיעים שומרים על איפוק ולא יוצאים בבהלה מאחזקותיהם הקשורות ביפן, ולפעמים אפילו ההפך קורה".

 

רון אייכל, כלכלן המאקרו של מיטב, מעריך כי האירוע תופס את יפן במקום לא טוב מבחינה פיסקאלית. "המצב התקציבי־פוליטי במדינה בעייתי מאוד כרגע, והם יצטרכו להגדיל את הגירעון הגבוה ממילא. אבל מעבר לזה, לא נראה כי ההתרחשויות יביאו להידרדרות משמעותית בכלכלה הגלובלית. היצואנים היפנים ימשיכו לעבוד, ההשקעות ביפן עשויות לגדול, והמכירות הקמעונאיות יגדלו. מבחינה מסוימת, היפנים יחוו ירידה בפעילות הכלכלית ולאחר מכן יגיע תיקון. בכל מקרה, לא מדובר בקטסטרופה כלכלית־גלובלית".

 

יניב חברון, כלכלן המאקרו של אקסלנס, מוסיף כי "הדבר הכואב ביותר הוא האבידות בנפש, אבל מבחינה כלכלית, מדובר בהשפעה מוגבלת של אסון טבע. הבנק המרכזי ביפן הודיע על הקדמת החלטת הריבית שהיתה צפויה ביום שלישי ליום שני הקרוב, כדי לשחרר לשוק מהר מאוד את ההצהרות לגבי הפעילות שתתבצע ובכך לשפר את הנזילות". לדבריו, "מדובר בתזמון גרוע מבחינת יפן, שספגה רק לאחרונה הורדת דירוג על רקע חובות המדינה המזדקנת, והדבר רק יחמיר. יהיה צורך בהעלאת הגירעון הממשלתי בצורה דרמטית כתוצאה מפעולות השיקום. הבנק המרכזי ייאלץ להתערב בהקלה מוניטרית נוספת".

 

בזכות הספקולנטים, הין דווקא מתחזק

 

הטלטלה שעברה על אדמת יפן במהלך סוף השבוע באה לידי ביטוי דווקא בהתחזקות הין היפני לעומת הדולר והיורו (שנחלשו לעומתו ב־1.4% וב־0.5% בהתאמה). הסוחרים שבחרו לקנות את המטבע היו ספקולנטים ברובם, שהעריכו כי חברות ביטוח זרות וגם חברות ביטוח הפועלות ביפן יזרימו בקרוב כספים רבים למדינה, לצורך שיקומה.

 

"בטווח הקצר רעידת האדמה צפויה להשפיע דווקא באופן חיובי על הין, אם כי חלק מהאפקט הזה כבר מוצה", מעריך ג'פרי יאנג, אנליסט מחלקת המטבעות הזרים של ברקליס קפיטל. "אמנם צפוי גל של חזרת כסף ליפן, אבל מה שראינו עד כה הן עמדות ספקולטיביות בציפייה לגלים אלה, ולא הגלים עצמם".

 

עם זאת, בטווח הבינוני מעריך יאנג כי בהחלט ייתכן שהתמריצים הפיסקאליים והמוניטריים ביפן יהיו פחותים מהציפיות וישפיעו לרעה על הין. גם כהנוביץ' מכלל פיננסים מעריך כי בטווח הבינוני צפויה חולשה של המטבע היפני. "רמת הריבית הנמוכה ביפן (שעומדת על 0.1% — י"ח) היתה צפויה לעלות בתקופה הקרובה", הוא אומר. "בעקבות האסון ההערכות הן שהריבית תישאר ברמתה לתקופה ארוכה יותר, והדבר צפוי ללחוץ את שערו של הין למטה. המדינה תצטרך להוציא הרבה כסף כדי לשקם את ההריסות. בנוסף, יפן היא מדינה שאיננה עשירה במשאבים ותצטרך לייבא בהיקפים גדולים, דבר שצפוי להחליש גם כן את המטבע". חברון מאקסלנס מוסיף, כי "הרבה סוחרים ראו את מה שקרה בשנת 1995 בעיר קובה, שחוותה רעידת אדמה ולאחריה התחזק הין, ושאבו מכך עידוד". אייכל ממיטב מסביר כי "את הפעילות שנרשמה במטבע מיד לאחר האסון הובילו בעיקר ספקולנטים, אבל מה שיקבע את המגמה בסופו של דבר הוא מגמות המסחר והייצור היפניים".

 

ממשלת יפן נאלצת להתמודד עם חוב עצום של יותר מ־200% מהתוצר, ולפני חודשיים אף הורידה סוכנות הדירוג הבינלאומית S&P את דירוגה לרמה של AA- ונימקה זאת בכך שלא נראה שלממשלה היפנית תוכנית ברורה ומיידית להתמודד עם החוב ההולך ותופח של המדינה. לפני חודש הודיעה סוכנות הדירוג מודי'ס כי אם יפן לא תצליח להפעיל רפורמה פיננסית משמעותית, הדבר ישפיע לשלילה על דירוג האשראי שנקבע למדינה (Aa2).

 

אייכל מסביר, כי "בעקבות המשבר יהיו המון השקעות ממשלתיות בסביבה לא פשוטה, והגירעון היפני ילך ויתפח. הכלכלה תצטרך להתמודד עם נטל נוסף, וכמו שזה נראה עכשיו, מדובר בנטל לא קל. יהיה צורך בהגדלת הגירעון לצורך השקעה בתשתיות, והדבר יכול להשפיע לרעה על האג"ח הממשלתיות".

 

עם זאת, מוסיף אייכל, "אף שהנזק נאמד במיליארדי ינים רבים, במדינות אחרות האירוע יכול היה להסתיים בנזקים קשים הרבה יותר. יפן ערוכה לרעידות אדמה. אף שליפן אין דירוג חוב מקסימלי, החוב מוחזק בידיים יפניות ומהבחינה הזו המצב די טוב".

 

הצונאמי ביפן. "השוק נעשה מתוחכם מאסון לאסון" הצונאמי ביפן. "השוק נעשה מתוחכם מאסון לאסון" צילום: איי פי

 

כהנוביץ' מסביר כי "רמת הריבית הנמוכה מוסיפה לתמוך באג"ח, ובטווח הקצר המשקיעים צפויים להעביר כסף ממניות לאג"ח, כדי לשמור על רמת סיכון נמוכה. כרגע אין חשש שהממשלה היפנית לא תצליח לעמוד בהחזר החובות שלה. עם זאת, סביר שסוכנויות הדירוג יצטרכו לשקול מחדש את הדירוג של יפן אם יתברר שמדובר בהוצאות גדולות ובלתי צפויות, והדבר עלול להשפיע לשלילה את האג"ח הממשלתיות".

 

חברון מתייחס לירידות הקלות שנרשמו בבורסה היפנית שלשום ומעריך ש"לא צפויה השפעה משמעותית על הבורסה ביפן. חברות שנפגעו נקודתיות, כדוגמת חברות ביטוח, עלולות לסבול מפגיעה, וחברות אחרות, העוסקות בשיקום ובתשתיות, יכולות לזכות בהזדמנות להרחיב את פעילותן".

 

חברות הביטוח נהנות בדרך כלל מהסטטיסטיקה של אסונות נדירים, אבל בסמיכות מדאיגה הן נאלצות להתמודד עם ההצפות באוסטרליה, רעידת האדמה בניו זילנד וכעת גם עם הצונאמי ביפן. על פי הערכות ראשוניות, חברות הביטוח הגדולות ייאלצו להתמודד עם תביעות בהיקף של כ־15 מיליארד דולר.

 

האסון ימריץ הכלכלה

 

למרבה האירוניה, אסון הטבע עשוי להיטיב את התמ"ג היפני בטווח הארוך, מכיוון שכעת יש צורך בפעילות ענפה של בנייה ושיקום של תשתיות ומבנים.

 

"חשוב לזכור שמבחינה כלכלית, לאסון יש גם צד חיובי", מסביר אייכל, שמוסיף כי "חברות בינלאומיות ייכנסו לפעילות ביפן כדי לשקם את ההריסות, ונראה התעוררות של חברות תשתיות יפניות וגלובליות. צפויה גם התעוררות מבחינת ההוצאה הפרטית, מתוך צורך גובר לשירותי בנייה. מדובר בסקטור שבהחלט צפוי להינות מפעילות ענפה. בנוסף, סביר שהפעילות של שירותי הבריאות תצמח גם היא".

 

כהנוביץ' מעריך כי "בתקופה הקרובה תתמקד יפן, הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, בשיקום ההריסות ותאט את פעילותה. הדבר עשוי להוביל לירידה במחירי סחורות אנרגיה, כמו הנפט. מנגד, מוקד האסון הוא באזור של גידולי אורז, ובעקבותיו תיתכן עלייה במחירו".

 

"נזקי טבע הם בדרך כלל פחות משמעותיים מהחששות הראשוניים של המשקיעים", מסכם חברון. "הפעילות הכלכלית יורדת דרמטית כתוצאה משיתוק בשוק הראשוני, אך לאחר מכן הבנייה ופעילות השיקום נותנים לה דחיפה קדימה שתפצה על השיתוק בו לקתה בשנים האחרונות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x