הקיץ תלבשי ריבית משתנה
הציפיות להעלאת הריבית הפכו את ההנפקות בריבית משתנה ללהיט החם של שוק האג"ח
בחינת הנפקות האג"ח שבוצעו מתחילת השנה מלמדת על היפוך מגמה בשוק: אג"ח צמודות - out, אג"ח שקליות - in. הסיבות לכך די ברורות - התנאים השוררים כיום במשק מזמנים לחברות אפשרויות לגיוס כספים בעלויות מימון נמוכות, ללא צורך בספקולציות בסגנון: "מה המדד יעשה החודש".
אך
לשם השוואה, מנתוני הבורסה המתייחסים להנפקות והקצאות באג"ח קונצרניות עולה כי בשנת 2009 רק 43% מהיקף הגיוסים היו באג"ח שקליות, מתוכן - 60% בריבית קבועה, והיתר - בריבית משתנה.
לא קורבנות אופנה
לפני שלושה שבועות פורסם כי נגיד בנק ישראל, בהמלצת חברי הנהלת הבנק, החליט להשאיר את הריבית על רמה של 1.5%. לא צריך להיות בעל יכולות מיוחדות על מנת להבין את מה שעתיד לקרות כאן - הריבית תעלה. מתי זה יקרה בדיוק? לכך אין תשובה.
החששות מהעלאת הריבית מגבירים את הביקוש לאג"ח שקליות בריבית משתנה מהסיבה הפשוטה שהחלופה של השקעה באג"ח שקליות בריבית קבועה היא פשוט לא מספיק אטרקטיבית. אין טעם להשקיע באג"ח הנושאות ריבית קבועה כאשר ברור שלא רחוק היום בו הריבית תעלה, ואז יווצר למשקיע אובדן רווחים תיאורטי.
בדיקות שונות הראו כי המרווחים של אג"ח שקליות בריבית קבועה לעומת אג"ח ממשלתיות גבוהים יותר מהמרווחים של אג"ח בריבית משתנה. למרות זאת חשוב לזכור כי אסור לבחון השקעה רק על סמך שיקול בודד. למעשה, אם וכאשר הריבית תעלה, המשקיעים באג"ח הנושאות ריבית משתנה יפוצו על ידי עדכון הקופונים שתשלם האג"ח.
נכתב בשיתוף רו"ח דורין צלניר - אנליסטית חוב באי.בי.אי