בלעדי ל"כלכליסט": הקיבוצים לוטשים עין לנתח השותפים בתנובה
בכיר בקיבוצים: "הבעיה בין שמיר לאייפקס תיפתר כשאחד מהם ימכור לנו את חלקו. ההתעקשות של אייפקס שלא לחשוף את דו"חות תנובה - ילדותית"
התאגידים הקיבוציים נערכים להגדלת אחזקותיהם בתנובה על רקע הפלונטר המשפטי, שנגרם עקב דרישתה של רשות ניירות ערך ממבטח שמיר לחשוף את דו"חותיה הכספיים של תנובה. גורם באחד התאגידים הקיבוציים אמר ל"כלכליסט" כי "עבורנו תנובה היא השקעה לטווח ארוך ולכן אנו עוקבים אחר האינטראקציה בין בעלי המניות האחרים ונערכים לנצל כל מצב לטובת האסטרטגיה שלנו, שהיא הגדלת אחזקות בתנובה. יש לנו יסוד להאמין שהבעיה תיפתר רק כאשר אחד הצדדים יהיה מוכן למכור את חלקו, ואנו נערכים לכך מבחינה כספית".
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בתאגידים הקיבוציים מעריכים כי התרחיש הסביר יותר הוא זה שבו יציע מאיר שמיר, בעל השליטה במבטח שמיר, לרכוש את אחזקות אייפקס בתנובה, והנהלת הקרן בראשות זהבית כהן תתמוך במימוש בשנה הקרובה. במקרה כזה יהיו הקיבוצים מעוניינים לחבור לשמיר לרכישת חלקה של אייפקס וליצירת גרעין שליטה משותף.
בקיבוצים נערכים גם לתרחיש שבו יציע שמיר למכירה את אחזקותיו, ובמקרה זה הם יהיו מעוניינים לרכוש את חלקו. להערכת הבכיר בקיבוצים, אם תתבצע עסקה בשנה הקרובה, היא תבוצע לפי שווי של כ־1.5 מיליארד דולר לתנובה, הגבוה ב־50% מהשווי שלפיו נרכשה השליטה בחברה בסוף 2007 (לא כולל דיבידנד של 570 מיליון שקל שחילקה תנובה ואשר חלקם של הקיבוצים בו הסתכם ב־114 מיליון שקל).
בקיבוצים מתכננים לממן את העסקה בעיקר דרך מימון בנקאי, אך גם באמצעות דיבידנדים מתנובה והון עצמי.
הקיבוצים לא מתנגדים לפרסום הערכת שווי לתנובה, כפי שדורשת הרשות, ומכנים את התנגדותה של אייפקס "ילדותית". "לא מכובד להתייחס לשווי ההוגן של תנובה כאל סוד מדינה, וזה לא מקובל בעולם העסקים", אמר אותו גורם. "אם מבטח שמיר היתה מדווחת על תנובה לפי שווי הוגן, הרשות היתה מוותרת על דרישתה לפרסום דו"חות מפורטים. שווי הוגן הוא מספר שכל בעל מניות יכול לחיות איתו בשלום".