האתגר הבא באג"ח
70 מיליארד שקל מחכים למיחזור - יהיו קונים בשוק?
בשנת 2007 נרשם שיא של גיוסים בתחום האג"ח הקונצרני בשוק ההון הישראלי. המנפיקים לוו חוב על סך 87 מיליארד שקל. תנאי השוק היו טובים וללא ספק אפשר לומר שהייתה אופוריה ובטחון לגבי המשך צמיחת המשק. לא הלווים (החברות) ולא המלווים (בעיקר הגופים המוסדיים) העלו את האופציה שבמקרה של משבר לחלק מהחברות לא תהיה יכולת להחזיר את חובם.
המשבר טפח על פנינו, הגיע בהפתעה וכבמטה קסם נעלמה הנזילות של השוק.
בתחום הבנקאות, זו המציאות היומיומית, בכל יום יושב הבנקאי מול חברה או אדם פרטי אשר פורס בפניו בקשה להלוואה ומלווה את בקשתו בהסבר כיצד מתכנן להחזירה. לא אחת ניצב הבנקאי מול לווה אשר מבקש להחזיר את ההלוואה מחר במקום היום. הלווה מסביר לבנקאי שהוא מסוגל ומתכוון להחזיר את חובו, אולם עקב אילוצים שונים הוא מבקש להחזיר את חובו בתאריך מאוחר יותר.
שוק ההון הוא שונה - השוק הוא שחור ולבן, האמצע שקיים בבנק כמעט ולא קיים.
ב-2007 לא ידעו מה לעשות עם הכסף, הכסף היה "זול", והשקיעו בין היתר בהשקעות שהיום בעיניים מפוכחות קשה להבין כיצד לא צפינו שהחברה תתקשה להחזיר את חובותיה. ב-2008 שוק הגיוסים נסגר כמעט לחלוטין בסה"כ השוק גייס ב-2008 כ-23 מיליארד, כאשר חלק הארי מהגיוסים נעשה על ידי בנקים עקב הצורך שלהם להגדיל את ההון בעקבות רגולציה.
בעקבות משבר האשראי חברות בעיקר בתחום הנדל"ן – שזה תחום עם תלות גבוהה מאוד במקורות מימון - מצאו את עצמן ללא אפשרויות מימון, הבנקים סגרו את הברזים ואילו שוק האשראי החוץ בנקאי התנדף.
בשנים 2010 - 2012 צפויות להיפדות סדרות אג"ח בהיקף של כ- 70 מיליארד שקל (לא כולל ריביות) . מספר זה מעמיד את שוק האג"ח הקונצרניות בפני אתגר. אתגר המיחזור. אם נניח שהשוק ממשיך לצמוח מדובר בקצב הנפקות נדרש בשלוש שנים הקרובות של למעלה מ-25 מיליארד שקל לשנה.
שנת 2010 התחילה ברגל ימין והחל מינואר כבר התבצעו הנפקות של תשע חברות במשק. כעת נראה שניתן לעמוד באתגר.