$
בורסת ת"א

חשיפת "כלכליסט": תנובה לא הפחיתה מחירים - והרווחים זינקו ב־23%

הדו"חות של קרן אייפקס, שנחשפים לראשונה ב"כלכליסט", מגלים שאף שמחיר החלב הגולמי ירד, תנובה לא העבירה את ההוזלה ללקוח - והרווחים במחצית הראשונה של 2009 זינקו. הקרן מביעה שביעות רצון, ומציינת: "אקזיט לא בא בחשבון"

הדר רז 06:5827.12.09

דו"חות קרן אייפקס לששת החודשים הראשונים של 2009, שנחשפים לראשונה ב"כלכליסט", מציגים את התמונה המלאה על ביצועי ענקית המזון הישראלית תנובה בשנים האחרונות. אייפקס, שמחזיקה ב־56% מהחברה הפרטית, מוסרת

בדו"חות כי ה־EBITDA (הרווח לפני הוצאות מימון, מס, פחת והפחתות) של תנובה עלה ב־23% במהלך המחצית הראשונה של 2009 (לעומת התקופה המקבילה אשתקד).

 

על פי אייפקס, הנתון הושפע מיישום צעדי ייעול של החברה ומירידה בעלויות של חומרים. עוד מציינת אייפקס בדו"חות כי ההכנסות של תנובה במהלך המחצית הראשונה של 2009 הסתכמו בכ־3.5 מיליארד שקל, בדומה לתקופה המקבילה אשתקד. נתון זה הושפע גם מצמיחה במכירות חטיבת מוצרי החלב, שקוזזו מירידה במכירות למלונות, למסעדות ולחברות קייטרינג, כמו גם ממכירות נמוכות של מוצרי אפייה קפואים והכנסות נמוכות מדמי שכירות. במהלך 12 החודשים שנגמרו ביוני 2009 נרשמו מכירות בסכום של 7.2 מיליארד שקל ו־EBITDA (הרווח התפעולי בניכוי פחת והפחתות) של כ־770 מיליון שקל.

 

 

 

"בעוד המחיר שתנובה משלמת עבור החלב הגולמי ירד, תנובה יכלה לשמור על רמות המחירים של 2008", קרן אייפקס כותבת בדו"ח. הדו"חות חושפים שההכנסות ממוצרי החלב גדלו ב־2.3% במהלך ששת החודשים הראשונים של 2009 לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ונתח השוק עלה במעט, מ־58% ל־59%.

 

נכון ל־30 ביוני 2009, לתנובה יש מזומנים ושווי מזומנים בסכום של 374 מיליון שקל וחובות בסכום של כ־1.1 מיליארד שקל - ירידה של 249 מיליון שקל בחוב נטו מאז דצמבר 2008. הירידה בחוב נטו הושגה מתזרים שנוצר מפעולות שוטפות וממכירת נדל"ן.

 

חופש פעולה עם הלווים

 

מצבה של תנובה טוב גם בכל הנוגע לחופש הפעולה שלה מול הלווים השונים. מדו"חות אייפקס עולה כי היחס בין המזומן לחובות של תנובה גבוה בכ־20% מכפי שנדרש ממנה בתנאי ההלוואות שלה. כלומר גם אם יירדו היקפי המזומנים של תנובה ב־20%, עדיין תעמוד החברה בקובננטים שלהם התחייבה. פער כזה מאפשר לתנובה לפעול בחופשיות בייעוד העסקי למזומנים שלה, בלי שתיאלץ לתת דין וחשבון למערכת הבנקאית.

 

מאיר שמיר וזהבית כהן מאיר שמיר וזהבית כהן צילום: איציק בירן

 

רק לפני כשנתיים, ב־2007, הציגה תנובה הפסד בדו"חות השנתיים. אולם אלו רשמו שיפור ניכר מאז. הרווח לפני מס ב־2008 הסתכם ב־366 מיליון שקל, לעומת הפסד לפני מס של 150 מיליון שקל ב־2007. ב־2007 נרשמה הוצאה של 137 מיליון שקל לבונוסים לעובדים והפסד של 145 מיליון שקל עקב ירידה בערך של נכסים, בעיקר בגלל המותג אדום

אדום, משחטת הבקר הטרי של תנובה.

 

הרומן הרשמי של קרן אייפקס עם תנובה החל בינואר 2008, שאז קיבלה אייפקס את השליטה בחברה במסגרת עסקת ענק שבוצעה לפי שווי של 989 מיליון דולר. בעוד אייפקס רכשה 56% מתנובה, חברת מבטח שמירשל מאיר שמיר רכשה 20.7% מהחברה והיתרה נותרה בידי קיבוצים ומושבים.

 

התוצאות הכספיות של תנובה מעודדות גם את קרן אייפקס, שכותבת כי "על אף האטה בכלכלה, תנובה המשיכה להציג ביצועים טובים במהלך 2009. המיצוב המוביל בשוק של תנובה בתחום המוצרים הבסיסיים הצטרף למעבר של האוכלוסייה לאכילה בבית (בעקבות המיתון), ולכך היתה השפעה חיובית על ביצועי החברה".

 

עם זאת, אייפקס מציינת שהיו כמה השפעות שליליות על המכירות בתת־קטגוריות מסוימות, אך לאלו היתה השפעה מינורית על ה־EBITDA. "בסך הכל, במהלך התקופה היתה התחזקות ברווחיות ובנתח השוק ברוב הקטגוריות. תנובה הגיבה על השינוי בכלכלה בקיצוץ בהוצאות, בהרחבת תנאי אשראי ובהשקת קווי מוצרים כמו אריזות משפחתיות".

 

"לתנובה יש מודל עסקי יציב וגמיש", כותבת אייפקס, "בתקופת מיתון מוצריה הם האחרונים להיפגע. לחברה כוח ייצור חזק בשרשרת הקמעונאות והיא נהנית מאיזון. שוק המחלבות הישראלי הוא שוק שמאופיין בחסמי כניסה גבוהים, בשל המיסוי הגבוה על יבוא וסוגיות הקשורות לכשרות". עם זאת, כותבת אייפקס, כי "לפני הרכישה של אייפקס, תנובה, תאגיד שהוחזק בעבר על ידי אגודות שיתופיות, לא היתה מפוקסת על רווחיות או על יצירת מזומנים. לפיכך, היו הרבה הזדמנויות ליצור ערך עם פוטנציאל לשיפור ברווחיות".

 

עם הצעדים שאייפקס מציינת שעשתה בתנובה נמנים חיזוק צוות הניהול ועיצוב מחדש של התרבות הארגונית. הקרן מציינת כי תנובה שכרה מנכ"ל חדש, אריק שור, וסמנכ"ל כספים, ונוסף על כך הוסיפה פונקציות ניהוליות שונות. כמו כן, אייפקס מציינת שהיא המשיכה לחזק את נושאי הכספים באמצעות שדרוג של הדיווחים הכספיים והקמת ועדת השקעות.

 

נכסים יימכרו

 

הקרן מציינת שלראשונה היא בנתה לתנובה תוכנית לשלוש שנים ומתכננת למכור כמה נכסים. "הקרן בודקת אסטרטגיה אלטרנטיבית לחברות־בנות לא מרכזיות, כמו גם להוסיף פעילויות חדשות", נכתב בדו"חות.

 

בדו"חות אייפקס נכתב שהפורטפוליו של החברה בתחום הנדל"ן ללא שימוש מוערך ב־262 מיליון דולר לאחר מס, מהם 41 מיליון דולר מומשו ב־2008 ו־16 מיליון דולר מומשו בשישה החודשים הראשונים של 2009. אחד מהנכסים המשמעותיים של תנובה הוא השוק הסיטונאי, שבו היא מחזיקה בכ־57%. נוסף על כך, באוגוסט השנה מכרה תנובה את מתחם סינמה סיטי (עם היפרשוק ביחד) לחברת נצבא שבשליטתו של איש העסקים קובי מימון בעבור כ־406 מיליון שקל.

 

דו"חות אייפקס מלאים בשבחים לחברת תנובה, ואף מצוין בהם כי מבחינתה של אייפקס, "אקזיט לא נלקח בחשבון". עוד כותבת הקרן כי "תנובה היא ענקית מוצרי מזון ישראלית עם שורת מוצרים. המוצרים שלה כוללים שבעה מתוך עשרת המוצרים הנמכרים במדינה, והיא נהנית מזיהוי מותג בשיעור של 99%. לחברה יש נתח שוק דומיננטי ברוב קטגוריות המזון שהיא מייצרת".

 

באוגוסט השנה הכריזה תנובה על חלוקת דיבידנד בסכום של 570 מיליון שקל. הדיבידנד הוא הראשון שחולק מאז נמכרה השליטה בתנובה לקרן אייפקס ולמבטח שמיר. הוא נחשב לחריג בהיקפו, שכן בטרם השתנה מבנה הבעלות בתנובה וכשהחברה עוד נשלטה בידי אגודת הקיבוצים והמושבים, היא נהגה לחלק דיבידנד שנתי בסכום של ‭45-40‬ מיליון שקל בלבד. קרן אייפקס קיבלה דיבידנד בסכום של כ־320 מיליון שקל; חלקה של מבטח שמיר בדיבידנד עמד על כ־118 מיליון שקל; ואגודת הקיבוצים קיבלה דיבידנד בסכום של 132 מיליון שקל.

 

עוד לפני קבלת הדיבידנד רושמת קרן אייפקס תשואה פנומנלית של 128% על השקעתה בתנובה. בעוד ההשקעה וההתחייבויות של אייפקס ברכישת תנובה הסתכמו ב־172.5 מיליון יורו עד היום, נכון למחצית הראשונה של 2009 אייפקס מעריכה את השקעתה ב־394 מיליון יורו, כך שההשקעה הכפילה את עצמה בתוך שנה וחצי. לפי דו"חות אייפקס, השווי העסקי של תנובה (בניכוי נכסים פיננסיים והתחייבויות פיננסיות) הוא כ־6.5 מיליארד שקל, בעוד בסוף 2008 הוא עמד על 5.4 מיליארד שקל, ובעת הכניסה של אייפקס להשקעה בתנובה הוא היה 5.3 מיליארד שקל.  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x