האם צפוייה נפילה במחיר זהב?
מחירי הזהב בשיא ועכשיו הגענו לנקודת המבחן של הסוחרים
העליות החדות בשערי המניות ואיגרות החוב והתמקדות העניין בהם, מנעו ממשקיעים רבים לשים לב לתנועת מחיר חדה ומהירה שסיפקה הזדמנות מצוינת לעשיית רווח מהיר ובטוח באופן יחסי. מדובר כמובן בעליית מחיר הזהב שרק לפני חודשיים נסחר במחיר של 1,000 דולר לאונקיה ובשבוע שעבר חצה את רף 1,200 דולר.
לפני מספר שבועות הסברתי מדוע הזהב נמצא בנקודת הכרעה חשובה ומדוע צפוי מחירו לזנק. עכשיו לאחר שהתחזק ב-20% תוך זמן קצר נשאלת השאלה - האם צפויה התחזקותו להיעצר ואולי אפילו נראה ירידת מחיר חדה בחזרה שכן הזהב עשוי להימצא במחיר "יקר מדי"?
תופעת העיגון
קיימת נטייה טבעית שלנו כמשקיעים לצפות שהמחיר יחזור למחיר בו התחלנו לעקוב או למחיר שנראה לנו כשווי ההוגן. תופעה ידועה זו נקראת תופעת העיגון והיא גורמת לנו לצפות שאחרי ירידה המחיר יעלה בחזרה ואחרי עלייה שירד בחזרה.
תופעת העיגון גורמת נזק רב למשקיעים שכן המחיר עשוי להמשיך לעלות או לרדת ללא קשר לצפייה שלנו ואפילו להיפך. אם המוכרים שמנהלים את הכספים המשמעותיים קיבלו החלטה למכור והורידו את המחיר, כנראה שהם יודעים טוב מאיתנו ושיש הצדקה לכך. כנ"ל לגבי עלייה, אם המשקיעים המתוחכמים מבצעים רכישות תוך עליית המחיר ייתכן שהם יודעים טוב מאיתנו שהמחיר שווה.
מאז הגיע לשיא יורד מחיר הזהב והוא נמצא בשער1,168 דולר. הניסיון לימד אותי ללכת עם הכיוון ולא לנסות ולנחש האם תהיה ירידה בחזרה או לא. המשמעות היא יש להמשיך ולהחזיק בזהב או לחילופין לבצע קנייה.
קביעת אסטרטגיה
מי שקנה ב-1,000 דולר לאונקיה צריך לאמץ אסטרטגיה לשמירת רווח. לדוגמה, לשמור על 75% מהרווח - משקיע כזה צריך למכור את הזהב אם ירד ל-1150 דולר לאונקיה ובמצב של המשך עליות ושבירת שיאים נוספים לשנות את נקודת היציאה ל-75% מהרווח המקסימלי שהשיג.
משקיע שקונה היום צריך גם הוא לנהל את הסיכון. אם למשל אנחנו קונים ב-1,160 דולר נוכל להרוויח 240 דולר אם אכן יגיע מחיר הזהב ל-1,400 דולר לאונקיה, המחיר בו נקבנו עוד בחודש ספטמבר. במצב כזה, אם נגביל את ההפסד האפשרי ל-80 דולר לאונקיה על ידי קביעה של 1,080 דולר כנקודת יציאה וחיתוך הפסד יקבל יחס סיכוי/סיכון של שלוש לאחד.
אם ההסתברות לרווח שווה להסתברות להפסד כלומר 50% לכל אפשרות, תוחלת הרווח תהיה חיובית. דוגמה כזו היא אסטרטגיה אחת מתוך אסטרטגיות השקעה רבות. במסחר חשוב מאוד לקבוע אסטרטגיה לפני שקונים כי אחרת הרגשות שלנו יגרמו לנו להגיב בצורה שגויה ולהפסיד כסף.