עסקת ביתן ודמרי צפויה להיחתם השבוע
לאחר החתימה על העסקה למכירת 30% מיינות ביתן יפרוש יו"ר הקבוצה שלמה רודב. המאבק להבראת הרשת רחוק מלהסתיים
אם לא יתעורר קושי חדש ברגע האחרון, צפויה עסקת ביתן עם יגאל דמרי וקרן שקד שנחשפה ב”כלכליסט” להיחתם השבוע. על פי העסקה יעבירו דמרי והקרן לביתן 250 מיליון שקל ביחס של שני שלישים ושליש בהתאמה, כהלוואה להמרה - תמורת 30% בחברת יינות ביתן. נחום ביתן, הבעלים, קיבל משלמה רודב, יו”ר הקבוצה, אישור לקידום העסקה שמותירה את השליטה בחברה בידיו. זאת, במקום העסקה עם קבוצת הפניקס, שאותה רקם רודב בחודשים האחרונים אשר היתה מפקיעה מידיו את השליטה בחברה שייסד ושנושאת את שמו. עם השלמת העסקה יסיים רודב את כהונתו והפניקס תהיה זכאית לפיצוי בגובה 15-10 מיליון שקל. את מקומו של רודב יתפוס רו”ח אבי טולדנו, שניהל עבור ביתן את המגעים עם דמרי, קרן שקד והבנקים.
- השלמת עסקת ביתן ודמרי צפויה בשבוע הבא
- יצליח לחמוק מהפניקס? ביתן זכה לביקור מדמרי בפתיחת סניף בנתיבות
- ביתן מוותר על נכס חיוני בדרך למאבק משפטי
מסלקים את השעבוד
בשבוע שעבר קיבל ביתן את אישור הבנקים הפועלים ומזרחי לסילוק השעבוד על יינות ביתן תמורת כיסוי מלא של חובותיה: 237 מיליון שקל. כעת עדיין דנים הצדדים על ויתור על האופציות בגובה 16% ששני הבנקים מחזיקים בחלקים שווים, למימוש מניות הרשת במסגרת הנפקת יינות ביתן. אחת הבעיות בדרך להשלמת העסקה היתה דרישתן של חברות ביטוחי האשראי, שביתן יעמיד ערבות בנקאית של כ־60 מיליון שקל, כתנאי שלא יצמצמו את מסגרות הביטוח לספקי הרשת. ההערכות הן כי הצדדים הגיעו להבנות על ערבויות בגובה 50-40 מיליון שקל.
מזכר ההבנות הראשוני שנחתם בין ביתן לבין דמרי וקרן שקד לפני שבועיים עובה בשבוע החולף עם מימון ביניים בגובה של כ־100 מיליון שקל, שיוחזרו לדמרי ושקד אחרי השלמת עסקאות שנחתמו במקביל למכירת 16 חנויות לרשתות ויקטורי ופרשמרקט בתמורה ל־285 מיליון שקל. במקרה הצורך יגדילו דמרי ושקד את גובה מימון הביניים בעשרות מיליוני שקלים נוספים.
ביתן צפוי להחזיר השבוע לבנקים 237 מיליון שקל ואלו ימחקו את השעבוד שיש בידיהן על יינות ביתן ויירשם שעבוד חדש לטובת דמרי ושקד. בשלב השני של העסקה, עם קבלת התמורה ממכירת הסניפים, ישלם ביתן 86 מיליון שקל לנאמני מגה - ואלו ישחררו את השעבוד לטובת דמרי ושקד.
אם תושלם העסקה, יפעל ביתן לקדם הנפקה של קבוצת יינות ביתן על בסיס תוצאות הרבעון או המחצית הראשונה, אז יוכלו דמרי ושקד לממש את האופציות שיקבלו תמורת ההלוואה להמרה. בשבוע שעבר הגיע דמרי לפתיחת סניף הרשת בנתיבות בנוכחות ביתן ונשא דברים. צעד שיש בו לאותת שהוא כבר חלק מהחברה.
בכך צפויה להסתיים מערכה ארוכת ימים שהגיעה לשיא בחודש שעבר, כששלמה רודב, יו”ר קבוצת יינות ביתן, אישר בדירקטוריון החברה את הצעת קבוצת המשקיעים בראשות הפניקס להזרים לחברה 300 מיליון שקל לפי שווי חברה של 150 מיליון שקל בעסקה שהיתה מפקיעה את השליטה מידי נחום ביתן. מאז נאבק ביתן למצוא חלופה, שתאפשר לו לשמר את השליטה בחברה, והיה מוכן לשלם על כך בהחלשת הרשת כתוצאה ממכירת 16 חנויות רווחיות לוויקטורי ולפרשמרקט.
קשיים בבדיקת הנאותות
מדובר למעשה בעסקה שלישית, שכן כבר לפני שנה נחשף ב”כלכליסט” כי נחתם מזכר הבנות בין ביתן לקרן כלירמרק, לפיו היתה הקרן אמורה להזרים לקבוצה יותר מחצי מיליארד שקל, בעסקה משולבת של הון ומימון, לקראת הנפקה עתידית בבורסה. קשיים שעלו במסגרת בדיקת הנאותות שערכה הקרן, הובילו לכך שהעסקה לא הושלמה והבנקים הובילו את ביתן למנות מנכ”ל ולפנות את כיסא היו”ר לרודב. גם הצעת הפניקס לפני בדיקת הנאותות שערכו, היתה גבוהה יותר וכללה הזרמה של 450 מיליון שקל לפי שווי של 500 מיליון שקל. ההצעה המופחתת הוגשה בעקבות ממצאים שעלו במסגרת בדיקת הנאותות, אשר חשפו שמצבה הפיננסי של החברה קשה משחשבו.
סיום המאבק האישי שניהל עם רודב מהווה תחילתו של מאבק מורכב לא פחות שעומד בפני ביתן להבראת הרשת המפעילה כ־20 סניפים הפסדיים ומאבדת במכירה לוויקטורי ולפרשמרקט כרבע ממכירותיה, וסניפים במיקומים חזקים במיוחד. מכירת הסניפים מצמצמת את כוח הקנייה של ביתן מהספקים וכרוכה בפיטורי מאות עובדים, שיצטרפו לאלפי העובדים שפיטרה הרשת בשנתיים האחרונות. מי שנהנו מהמשבר הם המתחרים של ביתן שמציגים בשנתיים האחרונות צמיחה מתמשכת. הרשתות רשמו בשנה החולפת עלייה דו־ספרתית מהוספת החנויות שקנו מביתן, וההערכות הן כי ייתכן שביתן ייאלץ בהמשך הדרך למכור חנויות נוספות.