ניתוח כלכליסט
דילמת ביתן: רבע מרשת מצליחה או שליטה בחברה כושלת
נחום ביתן נאבק למנוע את מכירת מניות חברת הקמעונאות שרקח היו”ר שלו שלמה רודב, ותיקח מידיו את השליטה. לא בטוח שזה הדבר הנכון עבורו
האפשרויות של נחום ביתן להמשיך לאחוז בשליטה בקבוצת הקמעונאות שייסד הולכות ומצטמצמות. התנגדותו של ביתן לעסקה שהציג יו”ר יינות ביתן שלמה רודב למכירת 45% ממנה לקבוצת משקיעים בראשות הפניקס הובילה לנתק בין השניים. לכלכליסט נודע כי אתמול נפגש ביתן עם הבנקים בנסיון למצוא דרך חלופית לשרת את החוב כלפיהם, שתאפשר לו לשמר את השליטה במפעל חייו. במקביל, קבוצת משקיעי הפניקס פועלת לגייס גורם קמעונאי שיתמזג עם יינות ביתן וישביח אותה.
- ביתן נגד עסקת הפניקס: "רודב עשה לי פוטש"
- כלירמרק תתמודד מול קדמה על ההשקעה ברשת יינות ביתן
- רודב והבנקים עם 21% מהרשת, נחום ביתן בדרך לאיבוד שליטה
למערכה שמבקש ביתן לנהל הוא יוצא כמעט ללא תחמושת. כדי להשתחרר מהתחייבויותיו המיידיות לבנקים עליו להשיג בהקדם 250 מיליון שקל, אך הדרכים העומדות בפניו לעשות זאת מצומצמות וכרוכות בוויתורים כואבים.
לפי ההבנות שגיבש בשבוע שעבר רודב עם הקבוצה שמובילה הפניקס, המשקיעים ירכשו 45% מיינות ביתן לפי שווי של כ־900 מיליון שקל. העסקה תעניק להפניקס ב־20% מיינות ביתן ו־25% נוספים יתחלקו בין קרן כלירמרק, ארקין השקעות וברק קפיטל. לכך יש להוסיף מימוש אופציות שהוענקו לבנקים הפועלים ומזרחי טפחות במסגרת ההלוואה בת 150 מיליון השקלים שהעניקו לביתן לפני כחצי שנה, ומניות שיחולקו לרודב עצמו ולמנכ”ל יינות ביתן מיכאל לובושיץ בהנפקה הצפויה לשנה הבאה - כך שלבסוף יוותר ביתן עם 35% בלבד מהחברה שייסד, ועוד פחות מכך לאחר ההנפקה.
ביתן חש ששגה כשנתן אמון ברודב, שמינויו נכפה עליו בידי הבנקים, ומחזיק גם בבטן מלאה נגד לובוביץ, שבחר לתמוך ביו”ר. על רקע זה התנגד ביתן לעסקה בישיבת הדירקטוריון בשבוע בעבר ופועל לטרפדה. בימים האחרונים הגיעה מסביבת ביתן הצעה נוספת לעדי צים, שבעבר ויתר על השקעה בחברה. לפי ההערכות, גם הפעם צים לא מעוניין, וגם משקיעים אחרים שבעבר התעניינו בהשקעה ביינות ביתן, קרן אייפקס ופז, לא יעשו זאת מבלי לקבל את השליטה מביתן.
לביתן קיימת אפשרות זמינה יותר להשגת הון באמצעות מכירת סניפים חזקים ורווחים של רשת מגה, אלא שמהלך זה כרוך באישורם של בעלי הנכסים שבהם יושבים הסניפים. בעל השליטה באלון רבוע כחול מוטי בן משה, המחזיק בעשרות נכסים המושכרים למגה, כבר סירב אשתקד לאשר לביתן להעביר חוזי שכירות לגורמים אחרים.
בעיה אחרת נוגעת לקונים הפוטנציאליים, שכן חוק המזון מגביל מאוד את יכולתן של שופרסל ורשת רמי לוי לקנות עוד סניפים. ומאחר ומחסני השוק עדיין מעכלת את מיזוגה של קו אופ ישראל, הקונים הפוטנציאליים שנותרו הם הרשתות ויקטורי, יוחננוף ופרשמרקט. מיעוט הקונים והלחץ שבו שרוי ביתן צפויים להשפיע על כוח המיקוח שלו באופן שעלול להגדיל את מספר הסניפים שיידרש למכור לכיסוי חובותיו.
אך גם אם יצלח ביתן מכשולים אלו, מכירת הסניפים תשפיע על חוסנה ושוויה של יינות ביתן בהנפקה. אף אם יגייס, איכשהו, את ההון כדי להשתחרר מהבנקים ומרודב, ספק שזהו המהלך הנכון בהסתכלות ארוכת טווח. העסקה שרקח רודב אמנם תוציא מידי ביתן את השליטה במפעל חייו, אך מותירה בידיו רבע מחברה איתנה שצפויה לזכות אותו בדיבידנדים. החלופה שהוא מנסה להוביל אליה בשלב זה אולי תמנע השתלטות, אך תותיר אותו לבסוף שוב באותה נקודה, עם התחייבויות של מאות מיליוני שקלים שאין ביכולת החברה לשרת.