בלעדי לכלכליסט
כלירמרק תתמודד מול קדמה על ההשקעה ברשת יינות ביתן
אחרי שחזרה בה מעסקה קודמת להשקעה ברשת הקמעונאית, החליטה קרן כלירמרק לעשות סיבוב פרסה ולהציע לרכוש את הרשת בתנאים דומים לאלה שהציעה גם קרן קדמה. עם זאת, ללא הסכמתו של ביתן, עלולים להתעורר קשיים במימוש העסקאות
תחרות לקרן קדמה בהשקעה ביינות ביתן. ל"כלכליסט" נודע כי קרן כלירמרק יחס עם גופים נוספים כחלק מקבוצה, מציעה השקעה במתכונת דומה לקדמה, ברשת הקמעונאית, של 400-300 מיליון שקל לפי שווי של 500 מיליון שקל לפני הכסף.
- רודב והבנקים עם 21% מהרשת, נחום ביתן בדרך לאיבוד שליטה
- קרן קדמה במגעים להשקעה של 400 מיליון שקל ביינות ביתן
מדובר בדרמה של ממש סביב הרשת, משום שכלירמרק כבר הגיעה להסכמות בתחילת השנה להשקעה של 550 מיליון שקל ברשת, כהלוואה שבחלקה המירה ל־30% ממניות הרשת. הצדדים חתמו על מזכר הבנות בסוף ינואר ויצאו בהכרזה חגיגית, אבל בסוף פברואר נסוגה כלירמרק מהמו"מ, כנראה בשל ממצאים בבדיקות הנאותות.
עם זאת, בתקופת הביניים, פינה נחום ביתן, הבעלים של יינות ביתן, את כיסא המנכ"ל ומינה לתפקיד את מיכאל לובושיץ וכן מינה את רו"ח אמיר קפלן לתפקיד סמנכ"ל הכספים, ככל הנראה בשל דרישת כלירמרק.
בכלירמרק אמרו בתגובה כי הוצע להם להיכלל בקבוצה אבל הם מכחישים כוונה להשקיע ביינות ביתן.
מזכר ההבנות שנחתם בין כלירמרק ליינות ביתן כלל הזרמה של 550 מיליון שקל בריבית של 10% - מהם 220 מיליון שקל אמורים היו לשמש לפירעון חובות לבנקים מזרחי־טפחות והפועלים ו־120 מיליון שקל עבור חוב לנאמנים של רשת מגה, שהיה אמור להיפרע עד יולי 2021. אף שהמו"מ מול כלירמרק לא הבשיל לכדי עסקה, הוא היווה את הבסיס לפיחות במעמדו של נחום ביתן. אף שהיא היתה אמורה להחזיק במניות מיעוט, דרשה הקרן לקבל לידיה את השליטה האפקטיבית בחברה - למנות מנכ"ל חדש ומנהלים בסניפים, להתוות אסטרטגיה עתידית, והכל כדי לאותת לבנקים הנושים כי הרשת יוצאת לדרך חדשה.
שני הבנקים לא אהבו את הפיצוץ במו"מ והובילו למינויו של יו"ר חדש לחברה, שלמה רודב, שהתפטר מראשות חברת בזק זמן קצר קודם לכן. רודב לקח את המושכות לידיים והוא שמוביל את מתווה ההשקעה הנוכחי בחברה, כשמתרבים הסימנים שהדבר נעשה לא בתיאום מלא עם ביתן עצמו שהתרחק מהניהול השוטף של הרשת. רודב הוא זה שמוביל תהליכי התייעלות שכוללים מכירת סניפים מפסידים. קדמה היתה הראשונה שנענתה לאתגר והציעה, כפי שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, 400 מיליון שקל כהשקעה בחברה בתמורה ל־44% ממניותיה.
עוד נחשף בכלכליסט בשבוע שעבר שהבנקים הנושים של החברה, הפועלים ומזרחי־טפחות, וכן רודב והמנכ"ל לובוביץ', מחזיקים ב־24% ממניות החברה. עם מינויו ליו"ר החברה רכש רודב, במחיר לא ידוע, אופציות למימוש של 5% ממניות החברה במחיר מימוש 0, כך שמימושן לא יהיה כרוך בהשקעה נוספת מצדו. גם לובושיץ' קיבל אופציות כאלה ל־3% ממניות החברה במחיר מימוש 0. גם הפועלים ומזרחי־טפחות קיבלו, כל אחד מהם, אופציות ל־8% ממניות באותו מחיר מימוש כאשר הגדילו את קו האשראי של הרשת ב־150 מיליון שקל נוספים בתחילת השנה.
החוב של יינות ביתן לשני הבנקים עומד כיום על 450 מיליון שקל. ההשקעה של קדמה או כלירמרק, תמורת 44% ממניותיה, ידלל את הבנקים היו"ר והמנכ"ל, וגם את ביתן עצמו. אם עסקה זו תתממש, הארבעה שמחזיקים כיום באופציות ל־24% מהמניות יחזיקו באופציות ל־14% "בלבד" ואילו ביתן ייירד לאחזקה של 45%־42% בחברה. במקרה כזה רודב יגרוף רווח של מיליוני דולרים.
רשת יינות ביתן שנקלעה למשבר תפעולי חריף אחרי רכישת מגה ב־450 מיליון שקל, נאלצה למכור בשנתיים האחרונות 16 סניפים תמורת 232 מיליון שקל לרשתות מתחרות ואת 2020 היא צפויה לסיים באיזון תפעולי כשהמטרה להנפיק את הרשת בעוד שנה בשווי 1.2 מיליארד שקל. עם זאת, ללא הסכמתו של ביתן, עלולים להתעורר קשיים במימוש העסקאות מול קדמה או כלירמרק, ובמקרה כזה עשויים הבנקים להגביר לחץ על הרשת. אך ההערכות הן שבתוך כמה ימים יתברר איזו הצעה תיבחר וקיים סיכוי טוב שתצא לפועל.