$
פרסום ושיווק

האם רשתות המזון והפארם יוכלו להמשיך למכור צעצועים?

בעקבות עתירת כפר השעשועים ועידן 2000 הוציא בג"ץ צו על תנאי, לפיו על המדינה להסביר מדוע בתקנות הקורונה היא לא אוסרת על חנויות הנחשבות חיוניות למכור מוצרים שלא הוגדרו בסגר כחיוניים; זאת בזמן שנאסרת פעילות חנויות שאינן נחשבות חיוניות כמו ברשתות הצעצועים, והן טוענות לאפליה בשל כך

אורנה יפת 22:2409.11.20

בג"ץ הוציא היום (ב') צו על תנאי המורה למדינה להסביר מדוע לא יתוקנו תקנות להתמודדות עם נגיף הקורונה, באופן שיתיר לעסקים שמקיימים פעילות חיונית למכור מוצרים שיוגדרו חיוניים, ואלו בלבד, בזמן שנאסרת פעילות חנויות של עסקים שאינם מקיימים פעילות חיונית. ממשלת ישראל נדרשת להשיב לבג"ץ בתוך 30 יום. צו זה בא בהמשך לדיון שהתקיים הבוקר בעתירה שהגישו רשתות הצעצועים כפר השעשועים ועידן 2000 נגד המדינה.

 

שתי הרשתות, המנוהלות על ידי בני גרינאפל, הגישו עתירה לבג"ץ בבקשה לפתור סוגייה של קיפוח ופגיעה בתחרות שנגרמת להן לטענתן כתוצאה מתקנות הקורונה, והן דורשות ליצור אחידות, כך שתיאסר מכירת צעצועים בחנויות חיוניות או שלחילופין יאפשרו לכל החנויות להיפתח ולמכור את מרכולתן. במצב הנוכחי, רשתות הצעצועים מורשות למכור מוצרים רק דרך אתרי האינטרנט, וחנויות חיוניות כמו סטוק, רשתות מזון ופארם, הגדילו משמעותית את שטח המדף למכירת צעצועים. כפר השעשועים ועידן 2000 טוענות כי דבר זה פוגע במכירותיהן וכי הצרכנים לא יחזרו לרכוש אצלן.

 

 

הדיון הבוקר היה בהרכב השופטים נעם סולברג, אלכס שטיין וג'ורג' קרא, ואלה ציינו כי שיקולי הוגנות, שוויון וצדק חלוקתי לא הובאו בחשבון בתקנות שקבעה המדינה, וקבעו כי סוגית הצדק החלוקתי צריכה לבוא לידי תיקון. עו"ד גדעון פישר ומתן גוטמן, שמייצגים את רשתות הצעצועים, עמדו על כך שבג"ץ ייתן החלטה לאור הצפי של המשך המגבלות והסברה כי המדינה עומדת בפתחו של סגר שלישי.

בני גרינאפל בני גרינאפל צילום: קובי קואנקס

 

 

במהלך הדיון, התייחסו השופטים להחלטות המדינה ואמרו: "ברגע שאמרו שצעצועים הם לא חיוניים - מדוע לא שמו ניילון שחור עליהם? מבחינה עובדתית, המדינה לא נתנה דעתה כלל על נושא הצדק החלוקתי - מי משלם יותר ופחות, בעולם הקורונה". על רשתות הצעצועים, הוסיפו: "הם לא מבקשים היתרים, הם דווקא מבקשים איסורים - תשימו פרגוד שחור על מה שלא חיוני".

 

"... בשעת הדחק, והנסיבות והקורונה - הציפייה והתקווה של כולנו, שגם חנויות כפר השעשועים יהיו פתוחות. אבל, גם אם נגיע לסגר שלישי, גם שיקולי צדק חלוקתי יבואו בחשבון ויש לימוד והפקת לקחים. אולי כמו הדגם בבריטניה וצרפת. אולי כן, אולי לא. אבל שגם זה יובא בחשבון. הם צד לדבר הזה".

 

עו"ד רועי כהן, נשיא להב, שהצטרפה לעתירה, התייחס בדיון לטענה של המדינה שטענה כי אי אפשר לאכוף את התקנות על איסור צעצועים בחנויות חיוניות ואמר: "עובדה, אסור למכור אלכוהול אחרי שעה 23.00. המדינה יכולה לעבור את זה. הסיפורים שאי אפשר לאכוף - סיפורים. כרגע רק העסקים הקטנים נפגעים. הגדולים נהיים יותר גדולים, הקטנים נהיים יותר קטנים, ומי שמשלם את המחיר הם אלה שעוד מעט לא יהיו על המפה".

 

עו"ד גדעון פישר ועו"ד ד״ר מתן גוטמן, המייצגים את רשתות הצעצועים, אמרו בתום הדיון: "בית המשפט שמע את טענותינו ולמד את הנושא לעומק. על אף התנגדות המדינה, הצלחנו להגיע לדיון חירום וכבוד השופטים אמרו במפורש ששיקולי הוגנות וצדק חלוקתי לא נשקלו על ידי הממשלה ביחס לעסקים הקטנים. אנו בטוחים כי הצדק ייעשה וכי עשרות אלפי בעלי עסקים יוכלו לשוב ולפרנס את משפחותיהם בכבוד".

x