נגיף הקורונה
מכירות המזון זינקו ב־18% בשבוע
ההסתערות על המרכולים בעיצומה: הקטגוריות שמכירותיהן זינקו בשיעור החד ביותר הן קופסאות שימורים, אורז ופסטה
זינוק של 17.9% במכירות מוצרי הצריכה בשבוע הראשון של מרץ, לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כך עולה מנתוני סטורנקסט. זאת לאחר עלייה של 3.1% בשבוע האחרון של פברואר. העלייה נרשמת לא רק בהשוואה לשבוע האחרון של פברואר, אלא גם נרשמת מיום ליום במהלך השבוע הראשון של מרץ.
- זינוק במכירות ברשתות השיווק הפועלות בשבת; הספקים: לא צפוי מחסור
- בעקבות משבר הקורונה: שליש מחברות ההייטק בישראל מתכוונות לפטר עובדים
- הגן הפרטי בוטל. האם ניתן לקבל את הכסף בחזרה?
15 קטגוריות אחראיות לעלייה של 36.5% במכירות בתקופה זו. הזינוק החד ביותר, 30%, נרשם בקופסאות שימורים, אורז, קטניות, פסטה ותבשילים מוכנים. עלייה של 24% במכירות נרשמה במוצרי הנייר, שמנים, ניקוי הבית, עזרי האפייה והבישול, ואילו מכירות הרטבים, ממרחים, מוצרי היגיינה וירקות קפואים עלו ב־19%. קטגוריית חיטוי הידיים רשמה צמיחה כמותית של 28.8% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, ומכירותיה מתחילת השנה גבוהות ממכירותיה לכל אורך השנה שעברה.
בסוף השבוע החולף הובילה הסתערות הלקוחות על חנויות המזון לזינוק של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות בחנויות. ברשת טיב טעם, שסניפיה פתוחים בשבת, ביקרו פי 2.5 יותר לקוחות מבסופ"ש רגיל, וממוצע גובה הסל עלה ב־157% ל־900 שקל. ברשת ויקטורי זיהו זינוק במכירות פי 1.5 מיום שישי רגיל.
נתוני חברת שב”א (שירותי בנק אוטומטיים), המפעילה את מערכת התשלומים בכרטיסי אשראי, ממחישים את בהלת הקניות. הנתונים משווים את הפעילות העסקית בכרטיסי אשראי בישראל בסוף השבוע האחרון, 12־14 במרץ, לעומת קודמו, 5־7 במרץ.
במהלך סוף השבוע האחרון גיהצו הישראלים בארץ בכרטיסי אשראי ב־22.2 מיליארד שקל, עלייה של 1.4% לעומת הפעילות בכרטיסי אשראי בסוף השבוע הקודם. עלייה גדולה יותר מורגשת בפעילות בכרטיסי אשראי באונליין בסופ“ש האחרון, 849 מיליון שקל, עלייה של 5.3% לעומת הסופ“ש שלפניו.
למרות היסטריית הצרכנות, לא צפוי מחסור במוצרי מזון, ועל פי הערכות מלאי החירום הלאומי צפוי להספיק למשק לשנה שלמה, כך השיבו במשרד הכלכלה לפניית “כלכליסט”. מלאים אלו מנוהלים על ידי משרד הכלכלה וכוללים מגוון מוצרים כגון קמח, שמן, סוכר, מלח, מטרנה, אורז, שמרים, טונה ופסטה. המשרד לא חושף מטעמי ביטחון את הכמויות ואת מיקום מחסני החירום, אך ערוך להפעילם בעת הצורך. מלאי החירום אינו כולל את המלאים של היצרנים, שאיתם המשרד בקשר יום־יומי לבדיקת היקפי מלאי.
כרגע לא ידוע על חוסרים, ומחסני החירום אמורים להיפתח רק אם לא יהיה מזון בשוטף, מה שלא צפוי בטווח הנראה לעין. המדינה מבצעת מעת לעת מכרז לאספקת מלאי החירום, שאת פרטיו היא לא מוסרת. הספקים הזוכים מתבקשים להעביר את המלאי, ובסמוך למועד תפוגת חיי המדף של המוצרים לספק מוצרים חדשים ולקחת אותם למכירה בשווקים.