למרות ההבטחות: נקבע כי מחיר הביצים יירד רק בכ-10 אגורות לאריזה
חצי שנה לאחר שוועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והחקלאות הצהירה כי יש להוריד את מחיר הביצים בשקל לאריזה - היא קבעה כי הורדת המחיר תסתכם ב-1.2% בלבד. זאת לאחר שימוע שערכה הוועדה עם מגדלי הביצים, שטענו כי שינויים רגולטורים הגדילו את העלויות
ועדת המחירים המשותפת למשרדי החקלאות והאוצר המליצה היום לשרי החקלאות והאוצר להוזיל את מחירי הביצים שבפיקוח בשיעור ממוצע של 1.2%, כך שמחיר ביצה לאחר ההוזלה יעמוד בממוצע על 95.25 אגורות לביצה. ההפחתה תכנס לתוקף עם חתימת השרים על הצו.
- בכפוף לשימוע: תבנית של 12 ביצים תוזל בשקל
- הישראלים נרתעו מקניית ביצים "חומות" מספרד, והיבואנים יקבלו "רשת ביטחון"
- בפעם הרביעית בחצי שנה: חשד לסלמונלה בביצי יש מעוף
ההמלצה התקבלה לאחר שימוע שערכה הוועדה, שהצהירה כאמור לפני חצי שנה כי מצאה שיש להוריד את מחירי הביצים בשקל אחד לאריזת תריסר. הוועדה קיימה שימוע למגדלים ולאחריו עוד 4 דיונים לאורך חצי שנה. בשימוע טענו המגדלים כי התבססות הוועדה על נתוני משווקי הביצים לשנת 2015 היא בלתי-סבירה, שכן מדובר בנתונים שאינם עדכניים ולכן אינם מהווים תשתית עובדתית רלוונטית.
בפרט, נטען כי משנת 2015 ועד היום חלו שינויים רבים בענף הביצים, חלקם רגולטוריים ובעיקרם שינויים בהוראות השירותים הווטרינריים, אשר הגדילו את עלויות המשווקים, אך הוועדה התעלמה מהם בהחלטתה. כמו כן, במסגרת השימוע עלתה הטענה כי ישנה בעיה בכך שהוועדה השתמשה בנתוני שנה בודדת, וזאת משום שהדבר אינו מספק תמונת מצב יציבה ונקייה מהטיות. הוועדה טענה כי מרבית הרגולציות היו קיימות כבר, אך למרות זאת ולפנים משורת הדין, החליטה להכיר ב-75% מההוצאות, מפני שלתפיסתה, סביר כי מאז 2015 הוצאות שיווק הביצים אכן עלו בפועל בעקבות הרגולציות שצוינו. הוחלט גם להכיר ב-75% מההוצאות וההשקעות, למרות שנתונים אלה אינם מבוקרים, ועמדת רואה החשבון המייעץ היא כי לא ניתן לאמת בדיעבד רבים מהנתונים שהוגשו. בעקבות כך, קיבלה הועדה החלטה לפיה ההוזלה תסתכם באגורות בודדות לביצה. כך, תריסר ביצים בגודל L, שהוא הגודל השכיח, ומהווה כ- 50% מהביצים, יעלה לאחר ההוזלה 11.30 שקל, לעומת 11.45 שקל כיום.
לפי נתוני משרד החקלאות, בשנת 2017 ענף ביצי המאכל סיפק למשק כ-1.993 מיליארד ביצים מייצור מקומי וכ-105 מיליון ביצים מיובאות לצורך השלמת הצריכה, ובסך הכול, ערך הענף לצרכן עומד על כ-2 מיליארד שקל. ועדת המחירים הבין משרדית, המשותפת למשרדי החקלאות והאוצר, אחראית על פיקוח מחירי הביצים הן לקמעונאי והן לצרכן.
בנוסף להורדת המחירים השולית, ועדת המחירים החליטה לקדם יצירת מנגנון עדכון אוטומטי למחירי הביצים, כך שלא תדרש עוד חתימת שר האוצר ושר החקלאות על המלצותיה. הוועדה תפרסם בהקדם החלטה הכוללת פירוט של המנגנון, הכולל בין היתר את מועדי ביצוע העדכון ואת סל התשומות שעל בסיסו יבוצע העדכון ואחר כך יתקיים שימוע ציבורי.