בלעדי לכלכליסט
צעד חריג: עובדי סלטי צבר השביתו את הייצור
המגעים הממושכים להסכם קיבוצי חדש הגיעו למבוי סתום, ו־160 עובדי המפעל עצרו את הפעילות בתחילת השבוע. המחסור הצפוי בחנויות הוא מנוף לחץ על ההנהלה
ייצור סלטי צבר הופסק בתחילת השבוע. ל"כלכליסט" נודע כי 160 עובדי חברת הסלטים צבר, שבבעלות נסטלה אסם, שובתים ומשביתים את פעילות הייצור במפעל בקריית גת. זאת לאחר שהחברה סירבה לשפר את תנאי העסקת העובדים.
ההסכם הקיבוצי הסתיים במרץ 2017, ומאז ניהל ועד העובדים משא ומתן עם הנהלת אסם. בעקבות פערים משמעותיים בעמדות הצדדים הכריזו העובדים ביוני האחרון על סכסוך עבודה. מאז ניהלו הצדדים מגעים, ובחברה העריכו כי יגיעו להבנות עם הוועד, אולם בשבוע שעבר הציג הוועד את מלוא דרישותיו ואלו לא התקבלו. על רקע זאת, בצעד חריג, השבית ועד העובדים את פעילות הייצור של מפעל הסלטים בקריית גת.
- המחירים עולים והשיירה עוברת
- ההסלמה בדרום: נזקים נגרמו למפעל אסם בשדרות
- אסם במגעים למכירת הגלידות והחמוצים
עיקר המחלוקת נוגע לגובה דמי הבראה, מאיזה ותק יזכו העובדים לדמי ביגוד ומה יהיה משך ההסכם. רמי גואטה, יו"ר המרחב בהסתדרות המייצגת את העובדים, העריך כי נדרשת התערבות דרג בכיר בארגון לפתרון המשבר כדי להחזיר את העובדים לקווי הייצור: "אני מבקש מדן פרופר, שנחשב לאבי העובדים, לפעול באופן אישי לסיום המשבר".
מכיוון שמדובר במוצר מצונן, שחיי המדף שלו בני שבועות ספורים, הימשכות השביתה עלולה להביא למחסור בחלק מהמוצרים כגון חומוס, טחינה וסלטי ירקות שונים ברשתות השיווק. מכאן שניתן להעריך כי הנהלת אסם תנסה להגיע להבנות עם עובדי המפעל מהר ככל הניתן.
השבתת קווי ייצור היא צעד חריג, שכמעט וללא ננקט בתעשיית המזון בישראל, במיוחד כשמדובר במזון מצונן שאינו מאפשר צבירת מלאי. דוגמה לאירוע חריג מסוג זה היא העיצומים שנקטו עובדי מחלבת תנובה ב־2012 בעקבות התנגדותם לתוכנית התייעלות שדרשה אייפקס וכללה פיטורי מאות עובדים.
ההסכם הקיבוצי של עובדי צבר נחתם באפריל 2014 וכלל תוספת שכר של 2% למשכורת החודשית לעובדים שהועסקו עד מועד זה לפחות שנה ותוספת שכר של 0.5% ב־2015 וב־2016. עוד קיבלו העובדים בעלי ותק של שנתיים לפחות תוספת ביגוד שנתית בגובה 450 שקל אחת לשנתיים. העובדים מצדם התחייבו לשמור על שקט תעשייתי, ולא לנקוט צעדי שביתה או לפגוע בסדרי העבודה.
שוק הסלטים הארוזים מגלגל כ־650 מיליון שקל בשנה, וכולל שני סוגי סלטים: חומוס וטחינה, על שלל סוגיהם, וסלטי ירקות, כגון חצילים, עגבניות וכרוב. היצרניות הבולטות בשוק הסלטים הן שטראוס עם המותג אחלה ואסם עם המותג צבר. לצדן פועלים סלטי שמיר, המייצרת את הסלטים תחת המותג הפרטי של שופרסל, סלטי מיקי ויצרנים קטנים נוספים. הקטגוריה סבלה מירידה במכירות בשנים האחרונות בעקבות צמצום צריכה של מזונות מעובדים. בנוסף לכך בשנתיים האחרונות נרשמו מספר מקרי חשש מסלמונלה שהובילו לריקולים. עם זאת, בשנה האחרונה נרשמה התאוששות במכירות והקטגוריה חזרה לצמוח.
מאסם נמסר בתגובה: "בתום מו"מ ממושך עם הוועד וההסתדרות גובשו הבנות המסדירות את זכויות והטבות העובדים בהסכם הקיבוצי החדש במפעל צבר. להפתעתנו, ברגע האחרון, נסוג ועד העובדים מההבנות שהושגו והחל לנקוט צעדים ארגוניים מיותרים שלא יובילו לשום פתרון".