על רקע המיזוג בין עשר לרשת: לן בלווטניק מעמיק את אחיזתו ב-RGE
אביב גלעדי, ששימש כיו"ר הקבוצה המחזיקה בערוץ עשר במשך 18 שנים הודיע על סיום תפקידו. נדב טופולסקי, הנחשב לנאמנו של לן בלווטניק, יחליפו בתפקיד
על רקע סגירת העסקה למכירת חלקה של רשת בחברת החדשות לקשת, בקבוצת RGE המחזיקה בערוץ עשר נפל דבר בסוף השבוע: אביב גלעדי, ששימש כיו"ר הקבוצה במשך 18 שנים הודיע על סיום תפקידו. מי שייכנס לנעליו של גלעדי, הנמנה עם בכירי שוק התקשורת בישראל, הוא נדב טופולסקי, הנחשב לנאמנו של לן בלווטניק.
גלעדי הודיע על כוונתו לסיים את תפקידו לטובת ניהול חברת הפקת הסרטים AI Films, שבבעלות לן בלווטניק, בארצות הברית. עם זאת, גלעדי ימשיך להחזיק בנתח מהקבוצה הפועלת בישראל, וברשותה: ערוץ עשר, ערוץ הכנסת, ערוץ הילדים וערוץ הספורט. בחברת AI Films הופקו סרטים בולטים כמו "הסרבן" ו"אני, טוניה", שהיו מועדים לאוסקר, ועוד.
- לקראת המיזוג עם ערוץ 10: רשת מוכרת לקשת את חלקה בחברת החדשות ב-120 מיליון שקל
- בלווטניק ייצא להנפקה למרות דשדוש ענף הטלקום האירופי
כאמור, דירקטוריון החברה החליט למנות את נדב טופולסקי לתפקיד היו"ר, במקומו של גלעדי. לטופולסקי ניסיון בבניית תוכניות אסטרטגיות לטווח הארוך ובהובלת עסקאות בינלאומיות. כמו כן, טופולסקי כבר חווה בעבר עסקאות מיזוגים ורכישות בארצות הברית, ובשנים האחרונות עסק בתחומי התשתיות, האנרגיה והשירותים הפיננסיים. לטופולסקי תואר ראשון במדעי המחשב ובכלכלה, ותואר שני במינהל עסקים באוניברסיטת הרווארד.
כיום נחלקת הבעלות על RGE באופן שווה בין בלווטניק, גלעדי ואודי רקאנטי, כשעל הפרק שינויים מהותיים לקראת מיזוג עשר-רשת. עם זאת, על פי גורמים והערכות בשוק, בלווטניק צפוי בקרוב מאוד להגדיל משמעותית את נתח הבעלות שלו - עד שיהיה למוביל בבעלות, הן בערוץ עשר והן בערוץ הממוזג בכלל.
מינויו של טופולסקי בעת הנוכחית מהווה רמז מהותי מאוד לכך שימונה גם ליו"ר הדירקטוריון ברשת-עשר שלאחר האחד בינואר 2019. בתרחיש שכזה יהווה טופולסקי מכפיל כוח נוסף עבור בלווטניק בערוץ החדש, כשמנכ"ל ערוץ עשר, יוסי ורשבסקי, עתיד לנהל את רשת-קשת במקומו של אבי צבי, מנכ"ל רשת, גם כן על רקע התעצמות בלווטניק בעסקה.
הפרטים המדוייקים של מבנה הבעלות הצפוי עדיין לא סוכמו על ידי בעלי המניות הנוכחיים ואלו הצפויים לחבור אליהם, לדוגמת איל התקשורת אלי עזור, שגייס אנשים מטעמו על מנת לקבל כוח ממשי בחברה הממוזגת, בעוד שהוא עצמו מוגבל ל-5% החזקה בשל האיסור על החזקה צולבת בשוק התקשורת. עם זאת, גם בקרב בעלי RGE וגם בקרב בעלי המניות ברשת - ובראשם אודי אנג'ל הצפוי לרכוש את חלקו של שותפו, עידן עופר, ניכרת הסכמה והבנה רחבה שבלווטניק הוא חלק הכרחי מניסיון התקומה המחודש שלהם בשוק הטלוויזיה המסחרית. בשל היות כיסיו של בלווטניק עמוקים ביותר ביחס לשותפיו, לצד הצורך בהזרמת כספים להשקת הערוץ וייצובו כמתחרה ראוי לקשת ולחברת החדשות (לשעבר חדשות 2) – בעל המאה יהיה גם בעל הדעה.
סוכמו התנאים למכירת חברת החדשות
המיזוג המדובר קיבל משנה תוקף חשוב ואף הכרחי בליל שישי האחרון, כשקשת ורשת סיכמו ביניהן את התנאים למכירת חברת החדשות. על פי הסיכום, קשת תרכוש את חלקה של רשת (50%) תמורת כ-120 מיליון שקל. הסכום שעתידה רשת לקבל יועבר בשלוש פעימות, כאשר הראשונה שבהן, על סך 100 מיליון שקל, תתרחש כבר בזמן הקרוב; היתרה תועבר בשתי פעימות שוות של 10 מיליון שקל כל אחת – לאחר שנה ולאחר שנתיים.
החתימה המיוחלת הושגה לאחר מספר סבבים של משא ומתן והתשה הדדית מצד שתי השחקניות, כאשר על פי התיאורים מאותה פגישת חתימה – גם שם האווירה הייתה רחוקה מלהיות חגיגית.
שווי העסקה שונמך לכדי 120 מיליון שקל בעקבות התאמתה לעמדת הממונה על ההגבליים העסקיים, עורכת הדין מיכל הלפרין. כך, בהסכם נקבע כי על רשת יאסר לשדל עובדים מחברת החדשות לעבור אליה במשך חצי שנה, וזאת על מנת לשמר את שוויה של החברה בעת החתימה על העסקה. סעיף זה היה מוקש מהותי במהלך הדיונים, מאחר שבתחילה דובר על תקופת זמן ארוכה בהרבה.
הלפרין הביאה לשינוי מהותי נוסף כשגרמה להסרתו המוחלטת של סעיף חשוב מאוד שנכלל בטיוטות ההסכם, בו נקבעה התאמת מחירה של חברת החדשות בדיעבד על ידי נתוני הרייטינג של שידוריה בימים שלאחר המיזוג. הלפרין סברה שסעיף זה עלול להוביל את רשת לחבל בשידורי החדשות שלה עצמה, על מנת להשיא לעצמה רווחים גדולים יותר מהמכירה, וזה נעלם מהגרסה הסופית.
ההסכם קובע בפעם הראשונה הכרח ממשי בהשלמת הליך המיזוג עד ה-31 בדצמבר, משום שלאחריו לא תהיה עוד רשת רשאית לשדר את תכניה של חברת החדשות. במסכת הבירוקרטיה והרגולציה שבהליך המיזוג המורכב החל עתה שלב נוסף, כאשר בקשת וברשת צריכים לקבל את אישורי הרשות להגבלים עסקיים, מועצת הרשות השנייה וועדת הריכוזיות לנוסח ההסכם שהושג. עם זאת, בניגוד לפעם הקודמת בה הפך שלב זה לסאגה של ממש, בסביבתן של החברות מנסים הפעם לשמור על אופטימיות.