$
פייננשל טיימס
גג עמוד פייננשל טיימס חדש לבן

בלווטניק ייצא להנפקה למרות דשדוש ענף הטלקום האירופי

אייס גרופ הנורבגית שבבעלות המיליארדר שמחזיק גם בערוץ עשר ובכלל תעשיות, מתכננת לגייס 350 מיליון דולר. ב־2017 היא הוכתרה כחברת הטלקום עם צמיחת המשתמשים המהירה באירופה, אבל התעשייה ביבשת סובלת מהתכווצות שמדאיגה את המשקיעים

ניק פילדס, פייננשל טיימס 21:3126.11.18

אייס גרופ, חברת הטלקום הנורבגית שבבעלות המיליארדר לן בלווטניק, מאמינה שתוכל להתגבר על השוק המדשדש של תעשיית הטלקום האירופית ולהנפיק בהצלחה את החברה עד סוף השנה.

 

 

 

אייס, חברת הטלקום השלישית בגודלה בנורבגיה, שייכת לאקסס אינדסטריז של בלווטניק. היא מתכננת לגייס 3 מיליארד קרונות נורבגיות (350 מיליון דולר) דרך ההנפקה בבורסה באוסלו. בנוסף, יש בכוונתה להרחיב את רשת הדור הרביעי שלה ל־95% משטח נורבגיה ולהשיק שירותי דור חמישי של הרשת הסלולרית.

 

כשתצא לדרך, תהיה זו ההנפקה הראשונה של חברת טלקום באירופה מאז ההנפקה של פליי (Play) קומיוניקיישנס בפולין ב־2017 ושל DNA בפינלנד ב־2016. הנפקות מתוכננות אחרות, למשל של O2 - המפעילה בבריטניה של טלפוניקה הספרדית - נדחו בין השאר בשל היחס הצונן מצד המשיקעים לתחום. קרן הסל MSCI העוקבת אחר חברות טלקום באירופה נחלשה ב־7.2% בשנה החולפת. מניית פליי נחתכה בחצי מאז הנפקתה. עם זאת, שווי המניה של DNA הוכפל, ובאייס מאמינים שהסיבה לכך היא שהאמון בסקנדינביה רב יותר.

 

אקסס אינדסטריז מחזיקה ביותר מ־60% מאייס, והיא למעשה מימנה את הפיכתה משחקנית משנה בשוק האינטרנט האלחוטי לחברת מובייל מרכזית בנורבגיה. בין המשקיעים האחרים: גולדמן זאקס וחברת הספנות והנדל"ן ראסמוסן גרופן.

 

החברה עלתה לכותרות ב־2014 לאחר שביצעה מחטף במכרז לתדרים סלולריים של הדור הרביעי בשוק הנורבגי. כדי לזכות במכרז, היא הקימה חברה סודית בשם טלקום דאטא שהצליחה לגבור על שלוש הרשתות המבוססות במדינה טלנור, טליה וטלה2־. אייווינד הלגאקר, מנכ"ל אייס, השתמש בטלפון הסלולרי של אשתו במהלך תכנון המחטף. "היינו פרנואידים", סיפר. בסופו של דבר, אייס זכתה בחלק הגדול ביותר של טווח התדרים בזכות הצעה בגובה 740 מיליון קרונות, והובילה לנסיגתה של טלה־2 מנורבגיה. הלגאקר, שעבד בעבר בטלה־2, אמר כי לאחר המכרז זכה לכינוי "יהודה איש קריות".

 

לן בלווטניק לן בלווטניק צילום: בלומברג

 

מאז התרחבה אייס וכיום היא חולשת על נתח שוק של 7.4%. עם זאת, היא הציבה לעצמה יעד של 20% בתוך שלוש עד חמש שנים, כשבכוונתה להשתמש בכספי ההנפקה להרחבה הרשת. כחלק מההכנות להנפקה החברה מכרה ופיצלה את נכסיה בברזיל, אינדונזיה והפיליפינים - במטרה להגדיל את האטרקטיביות שלה בקרב משקיעי טלקום זהירים. סמנכ"ל הכספים של אייס, הנינג קרלסרוד, מאמין שהשוק הנורבגי הוא "מקלט בטוח". זאת, לאחר שבארבע השנים האחרונות הוא צמח בשיעור שנתי של קרוב ל־4%, בעוד מרבית השווקים הגדולים ביותר באירופה הצטמצמו.

 

בתשעת החודשים הראשונים של 2018 עמדו הכנסות אייס על 1.2 מיליארד קרונות, עלייה של 30% שהפכה אותה לאחת מחברות הטלקום הבודדות באירופה שנהנות מצמיחה. עלייה של 41% במספר המנויים ב־2017 הכתירה אותה לחברת הטלקום האירופית בעלת שיעור הצמיחה הגבוה ביותר באותה השנה. בינתיים, היא הפסידה את התואר לאיליאד האיטלקית.

 

אייס נבדלת ממותגים אחרים בנוף הטלקום האירופי שנלחמים על הכתר בכך שהיא ישות חדשה, ולא חברה ממוזגת כמו ווינד טרי באיטליה או טלפוניקה דויטשלנד בגרמניה. היא גם לא פצחה במלחמת מחירים כמו איליאד בצרפת ובאיטליה. "אף פעם לא התעסקנו במחיר הנמוך ביותר", העיד הלגאקר.

 

שוק הטלקום הנורבגי הוא לא מגרש המשחקים הרגיל של בלווטניק, שהרוויח את הונו בתעשיית המשאבים הטבעיים והשקיע בעשור האחרון בנכסים בתעשיית הבידור כמו וורנר מיוזיק, חברת שירותי הסטרימינג המוזיקלי הצרפתית דיזר, ובפרפורם שעוסקת בזכויות על שידורי ספורט. בכל זאת, אקסס צפויה להמשיך להיות בעלת אחזקה משמעותית באייס גם לאחר ההנפקה. בישראל מחזיק בלווטניק בערוץ עשר ובכלל תעשיות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x