$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

אלקטרה צריכה חותכת בחטיבת התקשורת

בשל אי־ההסכמות עם וואווי, אלקטרה תפטר את מרבית עובדי מחלקת התקשורת, כ־20 איש, שהיו אחראים על הפעילות בארץ. הסכסוך ממתין להכרעת ביהמ”ש

אביב גוטר ואורנה יפת 07:0616.05.18

בעקבות המשבר עם וואווי, יצרנית מכשירי הסלולר הסינית, חברת אלקטרה מוצרי צריכה מצמצמת משמעותית את חטיבת התקשורת ומקפיאה את הליכי הפיתוח שהיו מתוכננים למותג. ל"כלכליסט" נודע כי בחודש האחרון קיבלו מרבית עובדי החטיבה, שמונה יותר מ־20 עובדים, מכתבי שימוע לפני פיטורים, וחלקם צפוי להיקלט במחלקות אחרות בתוך אלקטרה.

חטיבת התקשורת כוללת שתי מנהלות שיווק, מנהל יבוא, מנהל מוצר, כלכלן ואנשי מכירות, שחלקם עבדו מול מפעילות הסלולר כמו סלקום ופרטנר, וחלקם מול השוק הקמעונאי. החטיבה קיבלה חלק מהשירותים שלה מתוך אלקטרה מוצרי צריכה ובהם שירותי מחלקת כספים, ושירותי תפעול ולוגיסטיקה.

 

סמארטפון של וואווי. אלקטרה השקיעה עד כה 139 מיליון שקל בפיתוח וואווי בישראל סמארטפון של וואווי. אלקטרה השקיעה עד כה 139 מיליון שקל בפיתוח וואווי בישראל

 

המלאי הולך ואוזל

 

יותר מ־70% מעובדי המחלקה קיבלו מכתבי שימוע לפני פיטורים. העובדים הבודדים שיישארו בחטיבת התקשורת ימשיכו לטפל במותג הסלולר סוני, שנחשב למותג לא משמעותי בשוק הסלולר. בשל הסכסוך בין אלקטרה צריכה לבין יצרנית וואווי, אלקטרה לא מבצעת רכש של סחורה חדשה מוואווי ועובדת על מלאי קיים. בין היתר, משכה אלקטרה מלאי של מכשירי סלולר של המותג בקונסיגנציה מהמפעילות הסלולריות, והיא מוכרת אותו בשוק הפתוח. גורמים בענף הסלולר אומרים כי לא היתה בעיה של מלאי בוואווי, אך עם זאת, המלאי בשוק אוזל.

 

בשלב זה לא ברור אם מנכ"ל חטיבת התקשורת רמי חזן יישאר בתפקידו, אך ההערכות הן כי יימצא לו תפקיד חלופי בתוך החברה. חזן הגיע לתפקיד בעיתוי בעייתי שבו שוק הסלולר נמצא בטלטלה על רקע התחרות הגוברת, כניסתן של מפעילות חדשות והורדת מס קנייה על הסלולר שהוריד את המחיר לצרכן ופגע ברווחיות החברות. לצד זה, היצרנית וואווי הציבה, על פי ההערכות, לאלקטרה יעדי מכירות גבוהים.

 

אלקטרה הפיצה בבלעדיות טלפונים ניידים, טאבלטים ואביזרים נלווים של וואווי בישראל וברשות הפלסטינית. ההסכם בין הצדדים נחתם לחמש שנים מ־2017 ועד 2022. במסגרת ההסכם אלקטרה התחייבה ליעד מכירות של 60 מיליון דולר ולא הצליחה לעמוד בו, לטענת וואווי. על רקע זה וואווי העולמית הודיעה לאלקטרה באופן חד־צדדי על הפסקת ההפצה החל מסוף מרץ 2018.

 

הסכסוך בין הצדדים נמשך כבר חודשים רבים והגיע לשיאו לפני חודשיים בתביעה שהגישה אלקטרה מוצרי צריכה נגד וואווי על 80 מיליון שקל. בפנייה לבית המשפט ביקשה אלקטרה צו מניעה זמני אשר יאסור על וואווי לעשות שימוש במידע אשר הועבר אליה או נחשפה אליו כחלק מההתקשרות ביניהן. מהבקשה לצו מניעה עולה כי יעד המכירות לו התחייבה אלקטרה מול וואווי עומד על 60 מיליון דולר, וכי עד סוף 2017 השקיעה אלקטרה 139 מיליון שקל בפעילות ההפצה של וואווי. לפי הבקשה, אלקטרה ציפתה לרווחיות גולמית של 8% מהפצת וואווי, אך לטענתה הפעילות הסבה לה הפסדים.

 

בכתב התביעה טענה אלקטרה כי וואווי "הוליכה אותה שולל לאורך כל הדרך והציגה בפניה מצגים מטעים, על מנת שייאותו לספק לה, כחלק מההתקשרות ומתוך אמון שנתנו בה, מידע מקצועי וסודי ביחס להפצת מוצרי וואווי בישראל”. לדברי אלקטרה, “כיום וואווי מנסה לעשות שימוש פסול במידע הסודי שהשיגה המבקשת (אלקטרה מוצרי צריכה — א"ג וא”י) באמצעות מצגי שווא מניפולטיביים, תכסיסים ותחבולות, וזאת כדי להשתלט בעצמה, או באמצעות אחרים, על פעילות ההפצה בישראל תוך שהיא מתכחשת לתניית הבלעדיות ולהסכם הקיים בין הצדדים". וואווי טרם הגישה כתב הגנה לתביעה.

 

התאמות לשוק

 

בינואר 2017 רכשה אלקטרה את פעילות אלפא טלקום, שהיתה בעלת הזכות הבלעדית בישראל להפצת מכשירי הסלולר והאלקטרוניקה של וואווי. אלקטרה הסכימה לרכוש את וואווי רק לאחר שבדצמבר 2016 היא הגיעה להסכם חדש עם וואווי לגבי התנאים המסחריים שבהם יתקיימו שיתוף הפעולה וההפצה בישראל. אלקטרה נטלה על עצמה את חובותיה של אלפא, פרעה אותם, והצדדים חתמו על הסכם חדש לתקופה של חמש שנים. לטענת אלקטרה, וואווי כעת מתכחשת להסכם, "ולא עמדה בהתחייבות הבסיסית להעמיד מנגנונים הכרחיים לשמירה על מחיר תחרותי, כגון הגנה על מחיר הרכישה של אלקטרה, הגנת מלאי, השקעות בפרסום ובשיווק, הבטחת רווח גולמי מינימלי לאלקטרה, התחייבויות מהותיות שהופרו".

 

מאלקטרה מוצרי צריכה נמסר: “כחלק מההתאמה שמבצעת החברה לתנאי השוק החדשים, שנוצרו בעקבות חילוקי הדעות עם וואווי, הוחלט לצמצם את מצבת העובדים בחטיבת התקשורת ולקלוט חלק מהעובדים בחטיבות אחרות בקבוצה”.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x