אלקטרה צריכה תובעת את וואווי ב-80 מיליון שקל: הפרה הסכם ההפצה
יצרנית הסלולר הסינית טוענת מנגד: אלקטרה לא עמדה ביעדי הרכש המינימליים ל-2017 שלהם התחייבה - ולכן ההסכם ל-2018 בטל
לפי דיווח של אלקטרה מהחודש שעבר עלה כי התגלעו מחלוקות בינה לבין יצרנית מכשירי הסלולר הסינית וואווי. וואווי טענה כי אלקטרה לא עמדה ביעדי הרכש המינימליים לשנת 2017 אליהם התחייבה, ולכן ההסכם לשנת 2018 בטל.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
בשבועות האחרונים ניהלו הצדדים משא ומתן שבמהלכו נציגי וואווי הגיעו לארץ במיוחד על מנת לדון במחלוקת שהתגלעה בין הצדדים ולנסות ליישר את ההדורים. אולם כעת עולה כי המשא ומתן הגיע לידי מבוי סתום שבגינו החליטה אלקטרה להגיש תביעה כספית נגד וואווי. "עילות התביעה העיקריות של החברה כנגד היצרן כוללות הפרה יסודית של הסכם שיתוף הפעולה וההפצה בין החברה לבין היצרן; ניהול מו"מ וקיום הסכם בחוסר תום לב ובניגוד לדרך המקובלת; תרמית ומצג שווא; עשיית עושר ולא במשפט; הפרת חובת נאמנות והפרת חובות סודיות", נכתב בהודעה מטעם אלקטרה.
עוד עולה, כי אלקטרה הגישה בקשה לצו מניעה זמני שיאסור על וואווי לעשות שימוש במידע שהועבר אליה או שאליו נחשפה כחלק מההתקשרות בין החברות. בדיווח הקודם ציינה אלקטרה כי בדוחותיה הכספיים לסיכום 2017 תבצע הפחתה בגין נכסים בלתי מוחשיים המיוחסים לפעילות ההפצה של מוצרי וואווי, אשר בניכוי ההתחייבות המותנית כלפי המוכרים תעמוד על סך 25 מיליון שקל.
שתי החברות התקשרו בהסכם שיתוף פעולה והפצה בלעדי של טלפונים ניידים, טאבלטים ואביזרים נלווים מתוצרתה של וואווי בישראל וברשות הפלסטינית לתקופה של 5 שנים בין השנים 2017 ל-2022. מהבקשה לצו מניעה, עולה כי יעד המכירות שלו התחייבה אלקטרה מול וואווי עומד על 60 מיליון דולר וכי עד סוף 2017 השקיעה אלקטרה 139 מיליון שקל בפעילות ההפצה של וואווי. אלקטרה ציפתה לרווח גולמי של 8% מהפצת וואווי, אך לטענתה הפעילות הסבה לה הפסדים.
בכתב התביעה טוענת אלקטרה כי וואווי "הוליכה אותה שולל לאורך כל הדרך והציגה בפניה מצגים מטעים, על מנת שייאותו לספק לה, כחלק מההתקשרות ומתוך אמון שרחשו בה, מידע מקצועי וסודי ביחס להפצת מוצרי וואווי בישראל. כיום וואווי מנסה לעשות שימוש פסול במידע הסודי שהשיגה המבקשת (אלקטרה מוצרי צריכה - א"ג וא"י) באמצעות מצגי שווא מניפולטיביים, תכסיסים ותחבולות, וזאת על מנת להשתלט בעצמה, או באמצעות אחרים, על פעילות ההפצה בישראל תוך שהיא מתכחשת לתניית הבלעדיות ולהסכם הקיים בין הצדדים".
בינואר 2017 רכשה אלקטרה את פעילות אלפא טלקום, שהייתה בעלת הזכות הבלעדית בישראל להפצת מכשירי הסלולר והאלקטרוניקה של וואווי, וזאת לפי הסכם שנחתם ב-2014. אלקטרה הסכימה לרכישה רק לאחר שבדצמבר 2016 הגיעה אלקטרה להסכם חדש עם וואווי לגבי התנאים המסחריים שבהם יתבצע הסכם שיתוף הפעולה וההפצה בישראל. אלקטרה נטלה על עצמה את חובותיה של אלפא, פרעה אותם, ונכנסה להסכם שיתוף פעולה חדש לתקופה של חמש שנים, כאמור. לטענת אלקטרה, וואווי מתכחשת להסכם, "ולא עמדה בהתחייבות הבסיסית להעמיד מנגנונים הכרחיים לשמירה על מחיר תחרותי, כגון הגנה על מחיר הרכישה של אלקטרה, הגנת מלאי, השקעות בפרסום ובשיווק, הבטחת רווח גולמי מינימלי לאלקטרה, וכיוצא בזה, התחייבויות מהותיות שהופרו".
מהבקשה לצו מניעה עולה כי על אף הסכם ההפצה ארוך הטווח בין הצדדים, וואווי הודיעה לאלקטרה באופן חד צדדי על כוונתה להפסיק את הסכם ההפצה כבר ב-31.3.18, בטענה כי אלקטרה לא עמדה ביעד המכירות של 60 מיליון דולר, "זאת בניגוד להסכם ובהתעלם ממנו, הגם שהצדדים הסכימו על תקופת התקשרות בת חמש שנים, שהייתה אמורה להבטיח לאלקטרה שהות מספקת להפיק גם רווחים משיתוף הפעולה וזכות ההפצה".
ב-11 בפברואר הודיעו נציגי וואווי לאלקטרה כי היא מבקשת לבטל את הבלעדיות לאלקטרה בכל הנוגע לפעילות ההפצה בטענה כי זו מדיניות שלה בכל העולם, "וזאת ללא קשר לעמידה ביעדי רכישות, הגם שנושא זה לא עלה מעולם במגעים בין הצדדים ולא היה נתון במחלוקת", כותבת אלקטרה בבקשה לבית המשפט. לטענת אלקטרה, ההודעה ניתנה לה בזמן שוואווי נחשפה למידע רב ולסודות מסחריים מהותיים של אלקטרה ובכלל זה מידע בנוגע לכמויות המכשירים שנמכרו כתוצאה מפעילות ההפצה ופילוח בין מפעילים לבין השוק הפרטי. כמו כן נחשף בפני וואווי מידע אודות נתונים ומסמכים הנוגעים להיקפי מכירות, תמחור, תשלומים למוכרנים, ממצאי פרסום ושיווק, נתוני פריסה, מלאים ועוד. "העובדה שוואווי מחזיקה במידע רגיש זה כיום, מאפשרת לה לנצל זאת על מנת להוציא לפועל את תוכניתה להשתלט על פעילות ההפצה בטריטוריה המקומית".
אלקטרה טוענת כי וואווי פעלה בסדרת פעולות מתוכננת מראש, שנועדה "להכשיר את הקרקע" להשתלטות שלה על השוק בישראל, "תוך שהיא מחזיקה בידה מידע עסקי סודי של אלקטרה. כך לטענתה של אלקטרה וואווי דרשה לערוך סיור בקרב לקוחותיה של אלקטרה בישראל על מנת להתוודע לזהות הלקוחות וליצור מולם הידברות ישירה. "בין היתר נפגשו נציגי וואווי לבקשתם ויחד עם נציגי אלקטרה עם סלקום, פלאפון, באג, פרטנר, KSP ועוד... כמו כן דרשה וואווי מאלקטרה שמחשבי וואווי יחוברו למערכת המחשבים של אלקטרה על מנת שתהא לטענתה שקיפות מלאה ביחס להתנהלות של אלקטרה".
היחסים בין הצדדים החלו להתערער כבר ברבעונים הראשונים של 2017, לאחר שאלקטרה ביצעה הזמנה לרכשית מוצרים בהיקף של 27.9 מיליון דולר ולטענתה ציפתה כי הפעילות תתבצע על פי מודל עסקי חדש שהצדדים קבעו ביניהם. לטענתה של אלקטרה התגלעו כבר אז בקיעים ממשיים בהתנהלותה של וואווי בכל הנוגע להתחייבויותיה "שהיוו תנאי בל יעבור ליעד הרכישה לשנת 2017. למותר לציין כי הפרות אלו סיכלו במובהק כל אפשרות ממשית שאלקטרה תעמוד ביעד רכישה של 60 מיליון דולר". כך למשל, טוענת אלקטרה, כי וואווי החלה לטעון כי מנגנון התאמת המחיר לא חל על מלאי שכבר קיים בידי אלקטרה חצי שנה מיום הרכישה. אלקטרה הודיעה לוואווי שמחירי עלות המוצרים גבוהים מדי ולכן מונעים תמחור תחרותי, אך לטענתה, וואווי לא עמדה בהתחייבות לוודא שעלויות הרכש של אלקטרה יאפשרו לה להשיג רווח גולמי של לפחות 8% והפעילות הסבה לאלקטרה מוצרי צריכה הפסדים.