מהיום: רשימת מוצרים שחובה להציג עליהם פערי מחירים בין ישראל לעולם
הרשימה הראשונה כוללת 3 סוגי משחות שיניים קולגייט, 3 סוגי דאודורנטים לגברים – ספיד סטיק וג'ילט ודאודורנט ספריי לנשים דאב. הרשות להגנת הצרכן: "מצאנו כי מדובר בפערי מחירים גדולים ולא הוגנים". חברת שסטוביץ: "העבודה שהוזמנה על ידי המשרד, ועליה נסמך הצו - רצופה כשלים ושגיאות"
שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן, חתם היום (ד') על צו סימון המוצרים שעליהם תחול חובה להציג את פערי המחיר הממוצע שלהם בין ישראל לבין מדינות שונות בעולם.
- משרד הכלכלה: הסל ברשתות הפארם יקר מהסל רשתות המזון הגדולות בעד 19%
- בגלל פערי המחיר בין ישראל לעולם: רשות ההגבלים תפעל גם נגד יבואנים בלעדיים
- הקמעונאים משיבים למשרד הכלכלה: פערי המחיר בענף הטואלטיקה - בגלל היבואנים
השר חתם על הצו לאחר הליך שימוע שערכה הוועדה לבחינת המחירים והיום מפרסמת הרשות להגנת הצרכן במשרד הכלכלה את רשימת המוצרים הראשונה עליה תבוצע השוואת מחירים.
עפ"י הודעת משרד הכלכלה, "הוועדה גיבשה מתודולוגיה וקווים מנחים לבחירת המוצרים שמחירם בלתי הוגן לצרכן, והמוצרים עליהם המליצה כוללים מוצרים בהם נתח הצריכה הן של המותג והן של המוצר גבוה בשוק המקומי וכן שרמת המחירים גבוהה ביחס למוצרים אחרים באותה קטגוריה".
במשרד הכלכלה מוסרים עוד כי בבדיקה שערכו באמצעות חברת המחקר נילסן עלה כי בחלק מהמוצרים שיסומנו כבר חלה בחודשים האחרונים ירידת מחירים בין היתר בשל הרפורמה הצפויה.
הרשימה הראשונה
הרשימה הראשונה שעליה המליצה הוועדה כוללת שבעה מוצרים: שלושה סוגי משחות שיניים במותג קולגייט, שלושה סוגי דאודורנטים לגברים – שניים במותג ספיד סטיק ואחד במותג ג'ילט ודאודורנט ספריי לנשים במותג דאב.
כך במשחת שיניים קולגייט מקס פרש COOL MINT נרשמה ירידת מחיר של 10% בין אפריל 2017 לדצמבר 2017, מחיר משחת השיניים קולגייט משפחתי 100 מ"ל ירד ב-6% באותה תקופת השוואה, מחירה של משחת שיניים קולגייט טוטאל 100 מ"ל ירד ב-8% ודאודורנט AI קליר ג'ל של ג'ילט הוזל ב-12%.
לעומת זאת, בחלק מהמוצרים נרשמה דווקא עליית מחירים: ספיד סטיק 24/7 Fresh Rush ג'ל התייקר על פי בדיקת משרד הכלכלה ב-4%, דאודורנט ספיד סטיק ג'ל ספורט 85 גרם התייקר בתקופה המדוברת ב-2%, ודאודורנט דאב ספריי אורגינל 150 מ"ל התייקר ב-8%.
בנוסף, בדיקת נילסן הראתה כי בחודשים האחרונים חלה ירידה משמעותית במחירים של מוצרי טואלטיקה נוספים בהם חלק ממשחות השיניים במותג קולגייט, חלק מדאודורנט אקס, וחלק מדאודורנט ספיד סטיק לנשים וגברים. מחירם של אלה ירד ב- 10%-44%.
מקורבים למשרד הכלכלה אומרים כי יבואניות הטואלטיקה ניסו למנוע את החתימה על הצו בדרכים שונות, בהם פנייה לנילסן העולמית ולשגרירות ארה"ב. חלק מהיבואניות נפגשו עם גורמים במשרד הכלכלה, אך לבסוף החליטו במשרד הכלכלה לבצע את ההשוואה לדבריהם "פערי המחיר שהצגנו הם נתונים שמרניים".
עו"ד מיכאל אטלן, הממונה על הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן: "מצאנו כי מדובר בפערי מחירים גדולים ולא הוגנים, מחיר לא הוגן לצרכן על פי אמות המידה של הרשות הוא מחיר שמשקף כוחנות כלכלית וגובים אותו רק כי אפשר".
מחברת שסטוביץ נמסר: "בתגובה שהוגשה למשרד לפני למעלה מחודש, הראנו כי העבודה שהוזמנה על ידי המשרד, ועליה נסמך הצו - רצופה כשלים ושגיאות. למשל חוסר יכולת לזהות מה המוצרים שנדגמו; השוואת מוצרים שאינם זהים וכלל אינם נמכרים בישראל; טעות בגודל המוצרים המושווים – כגון 75 מ"ל לעומת 100 מ"ל; וכן השוואה למדינות בהן היצרן כלל אינו מוכר את המוצרים. יותר מכך, בפני המשרד הוצגו נתונים המלמדים באופן מובהק כי פערי המחיר אותם פרסם המשרד לא היו ולא נבראו, ופרסומם הוא הטעיית הציבור.
"לאחרונה, הודה המשרד בחלק משגיאותיו אך בחר, מסיבותיו הוא, לחתום על הצו מבלי לבצע בירור מעמיק ויסודי של יתר השגיאות.
"פניותינו לשר ולאנשי משרדו לבצע בירור מעמיק של הנושא ולעבוד במשותף עם המשרד ועם הגורם אשר ביצע את הבדיקה עבור המשרד - לא נענו, דבר המלמד כי התנהלות המשרד מונעת משיקולים פוליטיים ופופוליסטיים. גם התייחסות המשרד ל"ירידת מחירים" מטעה ומגמתית. מחירי המוצרים משתנים מחודש לחודש באופן שוטף, ולא ניתן לייחסם לפעולות המשרד. אנו בוחנים כעת את צעדנו".