בלעדי לכלכליסט
גינדי מייקרת את דמי הניהול בקניון הזהב
חברת הניהול בבעלות משה ויגאל גינדי תעלה את דמי הניהול ל־96 שקל למ”ר, מהגבוהים בארץ. השוכרים חוששים שהמהלך עלול להשפיע על קניונים נוספים
שנת 2018 רק החלה, וקניון הזהב, אחד הקניונים הגדולים והפופולריים בישראל, הודיע כי יעלה את דמי הניהול שהוא גובה מהשוכרים שלו, כך נודע ל"כלכליסט". דמי הניהול בקניון הוותיק שממוקם בראשון לציון יתייקרו ב־3.6 שקלים למ"ר, המהווים כ־4% ביחס לדמי הניהול שמשלמים שוכרי הקניון כיום, ועומדים על 92.3 שקל בחודש. ההתייקרות תיכנס לתוקף ביום חמישי, 1 בפברואר. מנכ"ל הקניון, יוסי לגזיאל, הודיע לשוכרים כי הסיבה להעלאת דמי הניהול היא הגדלת העלויות של שכר עובדי הניקיון והשמירה בקניון.
- האחים משה ויגאל גינדי במו"מ מתקדם למכירת קניון אמריקן סיטי ברחובות
- חודשי החסד הסתיימו: גינדי חוזרת לגבות שכירות בקניון TLV
- העתיד של גינדי תלוי על גבו של קניון TLV
דמי הניהול שגובים הקניונים מהשוכרים מחושבים על פי הוצאות בפועל, בתוספת של 15%. כבר כיום קניון הזהב גובה דמי ניהול שנחשבים לגבוהים ביותר מבין הקניונים בארץ. בקניון עזריאלי תל אביב, למשל, משלמים השוכרים 60 שקל למ"ר דמי ניהול, ובקניון עופר רמת אביב של קבוצת מליסרון, הנחשב לאחד הקניונים היקרים בישראל, משלמים השוכרים 78 שקל למ"ר דמי ניהול. כעת דמי הניהול בקניון הזהב יעמדו על 95.9 שקל למ"ר. בשל היותו של קניון הזהב אחד הקניונים הגדולים בישראל, שכולל שטח מסחרי של כ־58 אלף מ"ר, מדובר בתשלום שנתי של כ־65–70 מיליון שקל שמשלמים השוכרים לחברת הניהול, רק עבור דמי הניהול, וללא שכר הדירה.
קניון הזהב נפתח ב־1995 על ידי משה ויגאל גינדי, וב־2008 רכשה חברת הביטוח מגדל 75% מהשליטה בו בתמורה ל־1.25 מיליארד שקל. אף שמגדל היא בעלת השליטה, הקניון מנוהל על ידי האחים גינדי, בעלי חברת הניהול של הקניון, והם הנהנים היחידים מדמי הניהול הגבוהים הללו. בשנים האחרונות, תחת ניהולו של המנכ"ל לשעבר גיל גזית, לא העלה קניון הזהב את דמי הניהול. אך למרות זאת, שוכרי הקניון מתרעמים על העלייה הנוכחית, בשל הטענה כי כבר כיום מדובר בדמי הניהול מהגבוהים בישראל. בנוסף, הם חוששים כי מדובר בסמן שיוביל התייקרות בקניונים נוספים.
אחד השוכרים אמר ל”כלכליסט”: "זה הקניון עם שטחי המסחר הכי גדולים, ולא יכול להיות שהוא יגבה את דמי הניהול מבין הגבוהים בארץ. ככל שהקניון גדול יותר, עלויות ההפעלה שלו מצטמצמות, וההפעלה של קניון הזהב לא עולה לחברת הניהול 70 מיליון שקל בשנה. אין שום סיכוי שבעולם".
שוכרים בקניון טוענים כי אף שהחלק הישן של הקניון סובל מחוסר פעילות ומתנועת מבקרים נמוכה ביחס למתחם החדש, והנראות שלו מיושנת והוא לא עבר שיפוץ, הנהלת הקניון גובה מהם דמי ניהול מלאים שזהים לסכום שמשלמים שוכרי המתחם החדש והמשופץ.
בשנים האחרונות מתקשות הנהלות הקניונים להעלות את שכר הדירה לשוכרים בשל ירידה ממושכת בפדיונות שנובעת מתחרות גוברת ומהעלייה בקניות ברשת ובחו”ל. יתרה מזאת, לא מעט קניונים משלמים לשוכרים מיליוני שקלים עבור שיפוצים ובינוי של חנויות, כדי לגרום להם לשכור חנות בקניון. העלאת דמי הניהול היא אחת הדרכים שהקניונים מצאו כדי לפצות עצמם על הפגיעה בשכר הדירה. לצד זאת, בשנה האחרונה קבוצות הקמעונאות הגדולות מצמצמות חנויות ויוצאות מקניונים שהחנויות בהן לא מייצרות פדיונות מספיקים.
מהנהלת קניון הזהב נמסר: "בקניון הזהב לא עלו דמי הניהול בשנים האחרונות, כאשר מאידך התייקרו אגרות השמירה, אגרות המים ועלויות העסקת עובדים. בנוסף, בניגוד לקניונים אחרים בארץ, השוכרים לא משלמים דמי חניה".