מנכ"ל משרד הבריאות: "תחליפי סוכר לא מזיקים כמו סוכר ולכן לא נסמן אותם"
משה בר סימן טוב אמר את הדברים בדיון בכנסת; עם זאת, ההערכות הן כי בכדי להימנע מסימון אדום, בחברות המזון יפעלו להחליף את הסוכר בתחליפי סוכר מלאכותיים; זאב פייקובסקי, המדען הראשי של תנובה, הביע התנגדות למהלך ואמר "כאן פספוס בחינוך לבריאות של הדור הצעיר, כי מאפשרים את אותה מתיקות, רק באמצעות תחליפי סוכר"
תעשיית המזון בדרך להחליף את הסוכר בתחליפים מלאכותיים: בדיון שהתקיים הבוקר (ד') בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות בתקנות סימון מזון מזיק, הודיע מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב כי מוצרים המכילים ממתיקים מלאכותיים לא יסומנו בסמל האדום למזון מזיק. זאת לעומת משקאות עתירי סוכר אשר יסומנו במדבקה אדומה. "תחליפי סוכר לא מזיקים כמו סוכר ולכן לא נסמן אותם", הצהיר בר סימן טוב. הערכות הן כי בכדי להמנע מסימון אדום, בחברות המזון יפעלו להחליף את הסוכר בתחליפי סוכר מלאכותיים.
- יבואני המזון נגד תקנות הסימון: "עשוי לפגוע בבני הנוער"
- משרד הבריאות: ירידה של 30% בצריכת רכיבים מזיקים תמנע 22 אלף מקרי מוות בעשור
- לא רק סימון מוצרים: תוכנית למיסוי מזון מזיק תוגש למשרד רה"מ
זאב פייקובסקי, המדען הראשי של תנובה שכבר החלה בהפתחת סוכר ונתרן במוצריה לפני מספר שנים הביע התנגדות להחלטה ואמר: "יש כאן פספוס בחינוך לבריאות של הדור הצעיר, כי מאפשרים את אותה מתיקות, רק באמצעות תחליפי סוכר. יש להרגיל את החיך לטעם פחות מתוק". מנכ"ל ניצת הדובדבן, ארבל שירן מחה ואמר: "אנחנו נלחמים בסוכר, אבל גוררים לתחליפי סוכר מסוכנים כמו רב-כהלים".
במהלך הדיון דחה יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) את בקשת היצרנים לקבוע כי סימון המזון המזיק יופיע בגב האריזה וקבע כי תשאר בחזית האריזה כמתוכנן. יחד עם זאת, קבע אלאלוף כי יחידת מזון ארוזה מראש ששטח קדמת האריזה שלה אינו גדול מ-25 סמ"ר תהיה פטורה מסימון תזונתי. זאת לעומת הנוסח המקורי של התקנות שנתן את הפטור רק למוצרים שאריזתם בגודל של עד 20 סמ"ר.
נציגי התאחדות התעשיינים ואיגוד לשכות המסחר ביקשו לא לחייב סימון על אריזת פלסטיק שקופה שבתוכה מספר פריטים זהים, דוגמת אריזות המאגדות בקבוקוני אקטימיל, אולם אלאלוף דחה בקשתם.
שגריר איטליה בישראל, ג'יאנלואיג'י בנדטי, אמר בדיון כי לוח הזמנים ליישום התקנות צריך לעמוד על שנתיים לפחות, ולא 3 חודשים. אנחנו שואפים להרמוניזציה של תקני השיווק הישראליים והאירופיים ואני בטוח שיימצא האיזון הנכון". בנדטי הוסיף כי הוא חושש גם מעליית מחירים, בשל העלויות הנלוות ליצרנים במהלך כזה.
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אמר בתגובה: "אנחנו מעוניינים שהציבור יידע בצורה קלה ופשוטה אם המזון מכיל מרכיבים מזיקים, ויוכל להשוות ביניהם. כל העולם מדבר על סימון בחזית האריזה. קנדה בדרך לשם, יש דיונים בצרפת ובאיחוד האירופי. אנחנו מדינה ריבונית שצריכה להתמודד עם הבעיות שלה באמצעים הנכונים עבורה. תזונה ים תיכונית ביסודה לא מכילה מוצרים מזיקים כמו נתרן, סוכר ושומן רווי. אנחנו מאמינים שהדרך היא תכנית לאומית שמתחילה במערכת החינוך, ואנחנו מבצעים גם דברים נוספים. בין היתר, נוציא הנחיות לכיבוד במסיבות יום הולדת והפסקות פעילות גופנית בבתי הספר ונהפוך מקומות עבודה לפעילים בריאותית". בדיון היום לא התקיימו הצבעות על התקנות או סעיפים מהן. היו"ר אלאלוף הודיע כי דיון נוסף בתקנות יתקיים בשבוע הבא.