הרפתנים מוכנים להפחתה במחיר החלב הגולמי, אבל עם הגבלת מכסות יבוא
תוכנית הרפתנים כוללת דרישה שההסכם יחול לפחות עד שנת 2030 וכן שפתיחת מכסות היבוא שמתוכננת באוצר תיעשה בהדרגתיות ובהיקפים שלא יחסלו את ענף החלב בישראל
הרפתנים במשא ומתן עם משרד האוצר לקראת הסכם חדש שיוביל לתכנון טווח ארוך במשק החלב.
- הרפתנים רוצים להקים תנובה חדשה בגולן
- תנובה תנסה להרוויח דרך מוצרים מועשרים
- מחלבות רמת הגולן חוזרת בה מכוונתה להתמזג עם מחלבות גד
בשבועות האחרונים מנסה התאחדות מגדלי הבקר, בראשות אביתר דותן, להגיע להבנות עם האוצר ולחתום על הסכם שיוכנס במסגרת חוק ההסדרים. אם הצדדים לא יגיעו להבנות בשבועיים הקרובים, צפוי הנושא להידחות בשנה. באוצר, מנגד, לא ממהרים לחתום על הסכם כיוון שהמתווה הנוכחי בתוקף עד 2019.
המתווה הקיים כיום ומסדיר את תחום החלב הוא "הסכם לוקר", שנחתם עם הרפתנים לפני 4 שנים ובמסגרתו נדרשו הרפתנים לסגור רפתות קטנות ולא יעילות ולהוריד את מחיר החלב הגולמי. כיום קיים מחיר מינימום שאותו משלמות המחלבות על כל ליטר חלב גולמי, והרפתנים חוששים שביטולו יאפשר למחלבות הגדולות להפעיל לחץ על הרפתנים למכור את החלב במחירי הפסד.
תוכנית הרפתנים שהוצגה לאוצר כוללת דרישה שההסכם שייחתם עימם יהיה ארוך טווח, כך שיחול לפחות עד שנת 2030. עוד דורשים הרפתנים כי פתיחת מכסות היבוא שמתוכננת באוצר תיעשה בהדרגתיות ובהיקפים שלא יחסלו את ענף החלב בישראל.
הסעיף המרכזי בתוכנית נוגע במחיר המטרה - שיירד בהדרגתיות ובסכום מצטבר של כ־20 אגורות לליטר חלב גולמי. באוצר מבקשים בתמורה לביטול הכוונה לפתוח את השוק ליבוא, הפחתה גבוהה יותר במחיר, או לכל הפחות בפעימה אחת. בהקשר זה כתב בימים האחרונים דותן לרפתנים כי "הורדה של 20 אגורות בבת אחת היא דרישה מופרכת שתחסל את הענף".
השינוי המסתמן בענף החלב נובע מהמלצות ועדת קדמי, שקמה אחרי המחאה החברתית בקיץ 2011. הוועדה המליצה על התייעלות מקיפה בשוק באמצעות חיסול הרפתות הקטנות ופתיחת השוק ליבוא. הרפתנים שהתנגדו לצעדים אלה הובילו למו”מ שבעקבותיו נחתם הסכם לוקר, שקבע מנגנון התייעלות של הפחתת 1.7 אגורות לליטר חלב גולמי בשנה, בתמורה לסגירת רפתות ופיצוי רפתנים שיפרשו.
בתום ארבע שנים נערכה בדיקה בענף, בעקבותיה עלה מחיר המטרה בתחילת 2017 והצרכן לא חש בשינוי. ההסכם צפוי לפוג ב־2019 ותוכנית הרפתנים נועדה למנוע מצב בו יבוטלו המכסות.
לפני כשלושה חודשים, יצאו מנכ"ל משרד החקלאות, דותן וגורמים נוספים מהענף לסיור בצרפת, בה בוטל התכנון במשק החלב ורפתות רבות קרסו. על רקע זה נראה כי התוכנית לביטול ההסדרה בענף התמתנה ובאוצר ינסו להגיע להסכם שישמר את הרפתות.
בענף החלב טוענים כי הרפתנים מודעים לכך שמחיר המטרה בישראל גבוה מבאירופה ולכן הם מוכנים להפחתה במחיר, אולם מנסים להגן על עצמם באמצעות הגבלת מכסות היבוא.
ממשרד האוצר סירבו להתייחס.
אביתר דותן מסר: "המגדלים בעד כל הסכם שמצד אחד יחזק ויתן לרפתן כלים לפיתוח הרפת שלו וכן שהרפתן ידע שכל אגורה שהוריד תגיע לצרכן".