בלעדי לכלכליסט
משרד התקשורת שוקל הקלות למיזם הסיבים
משרד התקשורת צפוי לאשר את בקשות היזמית לסיבים אופטיים לשנות את חובת הפריסה שלה ל־40% בלבד ממשקי הבית, ולמכור חבילות אינטרנט שבהן הלקוח בוחר את הספקית בעצמו
משרד התקשורת שוקל לאשר את מרבית השינויים בתנאי הרישיון שביקש לבצע מיזם הסיבים האופטיים אנלימיטד IBC, בהם הקלה בחובת הפריסה האוניברסלית, כלל ארצית, ל־40% ממשקי הבית בלבד, כך נודע ל"כלכליסט". אתמול שיגרה הנהלת אנלימיטד (המוחזקת בידי חברת חשמל, ויה אירופה, רפק תקשורת, אנלימיטד, באטם תקשורת ובינת, נכסי זיסאפל) מכתב למשרד התקשורת שבו לאחר ארבע שנים של פעילות הודתה למעשה כי המודל שלה לא כלכלי ולא אפשרי וכדי לשמור על המיזם היא מבקשת לבצע שינויים בתנאי הרישיון. הסיבה לבקשה נובעת בעיקר מכך שסלקום נותרה המועמדת היחידה להשקעה במיזם מבין שלל המועמדים ששקלו זאת בשנה האחרונה, וזו מצאה כי אין היתכנות כלכלית לפריסה בכל רחבי המדינה.
- מיזם הסיבים האופטיים מודה: המודל לא כלכלי – מבקשים הקלה לפריסה של עד 40%
- מיזם הסיבים האופטיים של פרטנר יוצא לדרך: תאפשר גלישה במהירות של עד 1 ג'יגה
- אקספון וגולן בוחנות השקעה במיזם הסיבים
אף שהמשרד שוקל בחיוב להקל בתנאי הפריסה, לפי הערכות הוא לא יסכים לפגוע ביחס הפריסה, שפירושו היחס בין שיעור הנגישות למשקי בית בישובים בפריפריה לבין שיעור הנגישות למשקי בית של ישובים במרכז. על פי תנאי הרישיון הנוכחי, בחמש השנים הראשונות המיזם רשאי לפרוס סיבים באופן חופשי, אולם לאחר מכן הוא חייב לשמור על יחס פריסה של שמונה בתים בישובים במרכז לעומת שני בתים בישובים בפריפריה.
רוצים כמו בזק
בקשה קודמת של הנהלת המיזם למתכונת מכירת השירות, שלא מופיעה במכתב. היום לקוחות המחוברים לתשתית הסיבים אינם מתקשרים באופן ישיר עם אנלימיטד, מלבד מועד ההתקנה וחיבור הסיב האופטי לבית: הלקוחות בוחרים את ספק האינטרנט בעצמם וההתקשרות מתבצעת מול הספק בלבד, כלומר הלקוח משלם עבור שירות של תשתית וספק רק לספקית האינטרנט ומתנהל בחשבונית אחת. כדי לנסות ולהקל על המצוקה התזרימית של המיזם נשקלת האפשרות להעניק למיזם למכור "באנדל הפוך", הסדר שבו הלקוח מתקשר עם חברת התשתית, והיא שמציעה לו להתחבר אליה; ובמקביל מציעה באופן שוויוני רשימה של ספקיות אינטרנט שמתוכן הלקוח בוחר (בדומה לאופן שבו נהגה בזק עד לאחרונה, והפסיקה באופן זמני), כלומר, אופן המכירה, השירות הטכני וההתחשבנות מתבצעים על ידי חברת התשתית, במקרה זה: המיזם.
בלי הטבות לעשירים
לבקשה זו צפויות להיות התנגדויות רבות, בעיקר מצדה של HOT ושל פרטנר, שהחלה בפריסה של תשתית סיבים אופטיים בעצמה, ואם בזק תפסיק את שירותי הבאנדל באופן קבוע אז אף היא צפויה להתנגד. מדו"ח מיוחד של מבקר המדינה על התנהלות משרד התקשורת שפורסם ביולי נכתב כי ה"באנדל ההפוך" פוגע ברפורמת השוק הסיטונאי שמוביל משרד התקשורת, בעיקר בגלל שבזק מנצלת זאת ומדירה את ספקיות האינטרנט של סלקום ופרטנר מהרשימה שהיא מציעה ללקוחות.
במשרד התקשורת מבינים כי צריך לעודד את התחרות בתשתיות התקשורת הנייחות אולם לא בכל מחיר. עד כה השקיעה המדינה כ־150 מיליון שקל במיזם הסיבים ומתן הקלות משמעותיות עשוי להתפרש כאילו המדינה מעניקה הטבות לבעלי הון. בשלב הראשון יתקיימו שיחות בין משרד התקשורת למיזם הסיבים כדי לדון בשינויים בנאי הרישיון, ובמשרד עשויים לדרוש ערבות עבור הסכומים שהושקעו ויושקעו במיזם.