$
פרסום ושיווק

ניתוח כלכליסט

מכירת מניות קיבוץ מעברות במטרנה; כל חבר ירוויח יותר מ-600 אלף שקל

כמעט עשור אחרי שמעברות מכרה לאסם־נסטלה 51% ממטרנה, היא מוכרת לה את יתרת האחזקות ביצרנית המזון לתינוקות לפי שווי של 1.2 מיליארד שקל. חברת מעברות, שנמצאת בשליטת קיבוץ מעברות, תצטרך למצוא עכשיו מנוע צמיחה חדש לקיבוצניקים

ניר טל ואורנה יפת 06:4714.02.17

אחרי למעלה משלושה עשורים, חברת מוצרי מעברות צפויה להיפרד מכלל אחזקותיה במטרנה תעשיות. לפני כשבע שנים מכרה חברת מעברות 51% מיצרנית המזון לתינוקות לאסם־נסטלה, ואתמול היא הודיעה כי תממש באופן מלא את אופציית המכר שניתנה לה עם השלמת העסקה, למכירת יתרת אחזקותיה (49%) במטרנה. השלמת המכירה צפויה ליוני הקרוב.

 

על פי דיווחי החברה, מימוש האופציה צפוי להניב תמורה בהיקף מוערך של 550-600 מיליון שקל. ההסכם בין השתיים קובע כי מימוש האופציה ייעשה לפי מכפיל של 16 על רווחי החברה (לאחר ביצוע התאמות נדרשות) בשנה שקדמה להחלטה, ולכן ניתן להעריך כי מטרנה צפויה לסיים את 2016 עם רווח שנתי הנע סביב 35 מיליון שקל. למעט השליטה בחברה - שתעבור לבעלותה המלאה של אסם־נסטלה — מעברות תעביר גם את זכויותיה בקניין הרוחני וברכוש הקבוע של מטרנה במפעל החברה בקיבוץ מעברות.

 

עם השלמת המכירה, מעברות צפויה לרשום רווח הון (רווח שלא נוצר כתוצאה מפעילות הליבה של החברה, בדרך כלל כתוצאה ממכירת נכס) בהיקף מקסימאלי של 450 מיליון שקל.

 

הנהנים העיקריים מעסקת מטרנה הם בעלי המניות של החברה שיזכו ליתרת העודפים הראויים לחלוקה של החברה. מנייתה של מעברות זינקה אתמול בבורסה ב־12.9% במחזור גבוה של 28 מיליון שקל, למעלה מפי 20 מהמחזור היומי הממוצע.

 

 

חברי קיבוץ מעברות הופתעו ממכירת מטרנה

 

חברי קיבוץ מעברות קיבלו את ההודעה על מכירת החברה בהפתעה. בחברת מעברות סירבו אתמול לדבר על כל דבר הקשור לחברי הקיבוץ וכך גם החברים המעיטו במילים. מרכז המשק בקיבוץ אמנון אברמוב אמר ל"כלכליסט" כי לנוכח ההפתעה "הקיבוץ ישקול את דרכו בכובד ראש. נתארגן ונחליט על דרכנו בשיקול דעת בהמשך. אני שמח ושלם עם המכירה, זו החלטה שהתקבלה לפי כל דין ואנו שלמים עימה. אבל אנחנו קיבוץ מסודר ויש לנו ניסיון מהמכירה של 2009 ובשבועות הקרובים נתארגן ונדון בנושא".

 

בעלי המניות של חברת מעברות צפויים להיות הנהנים המרכזיים מהעסקה. לצד גופים מוסדיים כמו הראל (5.51%) וקופות הגמל של כלל ביטוח (4.92%), במרבית הרווחים (בהנחה שאכן יחולקו) יזכו חברי הקיבוץ השולט בקצת פחות מ־60% מהון המניות של החברה הציבורית.

 

נכון ל־30 בספטמבר 2016 (המאזן העדכני ביותר) יתרת העודפים בקופת מעברות מסתכמות ב־253 מיליון שקל. לאלו יתווספו ביוני כ־400–450 מיליון שקל מתוך רווחי ההון, אם לא יהיו שינויים גדולים ולפי הערכות. משמעות הדבר היא שלקופה יתווספו כ־650–700 מיליון שקל שראוי לחלוקה (תוך עמידה במבחן הרווח).

 

בקיבוץ כ־500 חברים וכל אחד מהם יהיה זכאי לרווח פוטנציאלי של 570–620 אלף שקל בניכוי מס דיבידנדים שישלם הקיבוץ. יש לסייג כי מדובר על תחשיב רעיוני שיכול לשקף במידת־מה את ההטבה הפוטנציאלית.

 

מפעלי מטרנה, קיבוץ מעברות מפעלי מטרנה, קיבוץ מעברות צילום: מאיר פרטוש

 

מטרנה העבירה את מעברות לרווחיות

 

חברת מעברות, שנמצאת בשליטת חברי קיבוץ מעברות (58.9%), נרשמה למסחר בבורסה המקומית לפני כ־14 שנים. נכון להיום, החברה פועלת בארבעה תחומים מרכזיים עליהם היא מדווחת: מזון לתינוקות באמצעות מטרנה, ויטמינים ומזון אורגני באמצעות חברת אלטמן אותה רכשה בשנת 2004, מזון ומוצרים לחיות מחמד תחת המותגים "בונזו" ו"לה קט" והמחלקה החקלאית, המספקת חומרי גלם לחקלאות ותחליפי חלב לעגלים.

 

הפעילות המרכזית והרווחית של החברה היא התמחותה בייצור מזון לתינוקות תחת המותג מטרנה, שעל פי הערכות מחזיק בנתח של 55% בסגמנט המזון לתינוקות. שותפה לפעילות באופן רשמי החל משנת 2009 היא כאמור אסם והחברה־האם נסטלה, שרכשו 51% מהאחזקה בחברה בתמורה ל־268 מיליון שקל. על אף מכירת חלק מהחברה לפני שנים, במעברות עדיין נשענים על פעילותה ונהנים מפירותיה.

 

כך למשל, בסיכום תשעת החודשים הראשונים לשנת 2016 הייתה אחראית פעילות מטרנה על כ־70% מהרווח לפני מס של מעברות שהסתכם בכ־30 מיליון שקל. בתקופה המקבילה, תשעת החודשים הראשונים של שנת 2015, פעילות מטרנה סיפקה למעברות רווחים של 21.3 מיליון שקל וזאת לעומת הפסד של 3 מיליון שקל בשאר הפעילויות, ולמעשה העבירה את החברה האם מרווחיות. עובדה זו לא צריכה להפתיע, מכיוון שגם בשנים 2014—2015 פעילות מטרנה העבירה את מעברות לרווחיות בשורה התחתונה וזאת כשברקע היא רושמת קיפאון בשורת ההכנסות.

 

תחליף חלב של מטרנה תחליף חלב של מטרנה צילום: עמית מגל

 

מעברות החלה לחפש מנועי צמיחה חדשים

 

חברת מעברות עומדת כעת בפני אתגר לא מבוטל להשגת ערך לחברי הקיבוץ. פעילות רווחית של מעברות הניבה לבעלי המניות שלה דיבידנדים בהיקף של 46 מיליון שקל בארבע השנים האחרונות, מחציתם לקיבוץ. בנוסף, חברי הקיבוץ מקבלים תגמולים שנתיים עבור דמי ניהול ושכירות המפעל. מלבד הכסף, עשירית מהמשרות בפעל שייכות לחברי קיבוץ (12 מתוך 120).

 

לאחרונה נכנסה מעברות לתחום המחקר ופיתוח של חומרי גלם המופקים מאצות ומיועדים לתעשיית המזון, תוספי מזון וקוסמטיקה, כאשר חתמה על הסכם לרכישת 40% מחברת אלגאיה הצרפתית תמורת 20 מיליון שקל. עסקה זאת, שהושלמה בתחילת ינואר, מעידה על כך שהחברה פועלת להקטנת החשיפה שלה בתחום תחליפי החלב. למעשה, עם מכירת 51% לאסם נסטלה ב־2009, היה ברור שמעברות תצטרך להפרד מהאחזקות שלה במטרנה. השאלה היתה שאלת העיתוי, וייתכן שכעת, לאור התחרות הגוברת החליטו במעברות לממש את האופציה כבר עכשיו.

 

כעת, האסטרטגיה של מעברות היא להרחיב את הפעילות בתחומי הליבה שבהם היא עוסקת או להכנס לתחומים הסינרגטים לפעילויות הקיימות, באמצעות רכישת חברות בארץ ובחו"ל והקמת קווי ייצור חדשים. במעברות מסבירים כי טרם החליטו מה תעשה החברה עם התמורה שתתקבל ממכירת מטרנה, אך חלק מהסכום יופנה לדיבידנד וברור שלאור העובדה שהחברה מכרה את מקור הפעילות המרכזי שלה היא תצטרך להפנות את מרבית התמורה מהעסקה לחיפוש מקורות הכנסה חדשים.

 

יושב ראש מוצרי מעברות אייל שלמון התייחס בחודש שעבר בשיחה עם "כלכליסט" לכיוון הפעילות העתידי של החברה וציין כי בחברה "מחפשים מהלכים שיגבירו את חשיפתה לשוק הבינלאומי" מתוך תפיסה שהשוק הישראלי מתאפיין בתחרותיות עזה שאף תחריף בשנים הקרובות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x