בלעדי לכלכליסט
ההסתדרות מתנגדת לכוונת תנובה לפטר 300 עובדים זמניים
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן ביקש מהנהלת תנובה הבהרות בנוגע לפיטורי 300 עובדים שאינם קבועים, ולפי הערכות לא יאשר את ההסכם שגיבשה החברה עם הוועד במתכונתו הנוכחית. גם כך, ספק אם הקיצוצים יאפשרו לתנובה להתאושש מהמשבר אליו נקלעה בשוק המזון
- הפיטורים בתנובה יוצאים לדרך: 550 עובדים יפוטרו
- התחזית ל-2017 בשוק המזון: יותר בקר, פחות שקיות והמשך ירידה במכירות
- הגבינה עם הבית עוד בבית: הקוטג' של תנובה מחכה לרשויות סין
יו"ר ועד עובדי תנובה, אחיאב שמחי, זקוק לחתימה של נציג הסתדרות על מנת לאשר את ההסכם שגובש. לדברי מקורב לניסנקורן, הוא לא יאשר את ההסכם עד שיקבל מהנהלת תנובה הבהרות ביחס לעובדים הלא קבועים שלא זכו להגנת הוועד. "לא שולחים עובדים בצורה ובכמות כזו הביתה. עד כה תנובה לא סיפקה להסתדרות נתונים שסותרים את הפרסום בדבר העובדים הלא קבועים ולכן ההסכם לא יאושר", מסר. זעם נרשם גם בתוך תנובה, בקרב העובדים שאינם קבועים שחשו כי הופקרו. "זה שאנחנו לא עובדים קבועים נותן לחברה זכות לזרוק אותנו בצורה כזו? צריך לדאוג גם לעובדים שלא זכו לקביעות ולא להתעלם מהיותם מפרנסי משפחות", טען אחד העובדים.
מעט מדי קיצוצים ביחס לדרישות ברייט פוד
תשעה חודשים לאחר שהכריזה תנובה על תוכנית ארגונית מקיפה, הגיעה השבוע הנהלת החברה להבנות עם ועד העובדים ביחס לחלק הארי של תוכנית ההתייעלות שנכפתה על תנובה על ידי בעלת השליטה הסינית ברייט פוד. במסגרת ההבנות שהתכנסו לכדי הסכם עבודה עד ל־2018 נקבע כי יפוטרו במהלך התקופה 250 עובדים קבועים מתוך כ־6,000 עובדי החברה. ההסכם אינו כולל התייחסות ל־300 העובדים הלא קבועים שיפוטרו. ההסכם כולל תוספות שכר לעובדים הקבועים שישארו בגובה של 2.5% בשנים 2016–2018 וכן מענק חד־פעמי בגין 2015, בה לא היה בין הצדדים הסכם שכר חתום. המענק בגין 2015 גבוה מתוספת השכר העתידית, כפיצוי על הזמן שחלף מאז שהיו העובדים אמורים לקבלו. העובדים הקבועים יעזבו את תנובה במסגרת פרישה לפנסיה מוקדמת שתתפרס על פני שלוש שנים, ולא תקרה באופן מיידי.
ההסכם אליו הגיעה תנובה עם העובדים מעלה ספק ביחס ליכולתו לענות על הדרישות של בעלי הבית הסינים להתייעל. "בכל שנה פורשים לפנסיה מוקדמת או מסיבות טבעיות אחרות כ־150 עובדים ולכן בהתייחס לתקופה של 3 שנים מדובר בכ־450 עובדים. לכן הסכם לשלוש שנים שכולל פרישה של רק 250 עובדים לא נחשב להישג מבחינת ההנהלה", טוען בכיר בשוק.
זאת ועוד, ה"הישג" עליו הצהיר הוועד לפיו רק מיעוט מהמפוטרים יהיו מהעובדים הקבועים, שבאופן טבעי נהנו לאורך השנים מהעלאות שכר וצברו יותר תנאים ולכן עלות שכרם גבוהה יותר, לא יניב חסכון מהותי מספיק בהוצאות החברה. נשאלת השאלה כיצד תתנהל ברייט פוד, שהוכיחה לאחרונה חוסר סבלנות ביחס להשקעה שלה בחברת דגני הבוקר הבריטית וויטאביקס שהציעה למכירה.
אובדן מתמשך של הכנסות בשוק החלב
מעל ההסכם, שמצטרף לארגון מחדש של מבנה הקבוצה, מרחף הספק ביחס ליכולתה של תוכנית זו להוציא את תנובה מהמשבר העסקי אליו נקלעה. כבר בשנת 2014, במהלכה הושלמה רכישת תנובה על ידי ברייט פוד הסינית, הורעו תוצאות החברה שאיבדה 4.4% מנתח השוק שלה. את הפגיעה בתוצאות הסבירה החברה בהחלטה הבלתי צפויה של שרי האוצר והחקלאות דאז יאיר לפיד ויאיר שמיר להוזיל את הגבינה הלבנה והשמנת המתוקה ולהכניסם לפיקוח. ההרעה נמשכה גם ב־2015 אז איבדה 0.4% נוספים ביחס לנתח השוק הפגוע של 2014.
הפגיעה נמשכה, הפעם לא בשל במהלך רגולטורי אלא בעקבות פתיחת חזית תחרותית חדשה מצד שופרסל, הלקוח הקמעונאי הגדול ביותר של תנובה. ההחלטה של משרד האוצר לפתוח הליך תחרותי ליבוא גבינות צהובות ללא מכס גרם לשופרסל לנסות ולהחליש את התלות במחלבה הגדולה בישראל. הרשת בחרה שלא להסתפק ביבוא גבינה צהובה אלא השיקה סדרת מוצרי חלב תחת המותג הפרטי במחירים מוזלים. בתנובה עוד לא הספיקו לעכל את השינוי ובמחצית השנייה של אותה שנה נכנסה שופרסל עם המותג הפרטי שלה לתחום הבשר הטרי שגם אותה החלה המדינה לאפשר לייבא ללא מכס בכמויות קטנות.
למרות ההתרחשויות הדרמטיות באותן שנים, בתנובה ובברייט פוד, כך ניתן להעריך, עדיין לא הבינו את גודל הבעיה אליה נקלעה החברה שעד אז שלטה בשוק המזון ללא עוררין. בתנובה בחרו ב־2015 לשים את יהבם על השקת מעדן חלב למבוגרים YOLO בהשקעת עתק של כ־60 מיליון שקל, ובברייט פוד חשבו שהחלפת המנכ"ל אריק שור בסגנו אייל מליס, היא שתחלץ אותם מהבוץ. ההיחלשות של תנובה הובילה את שטראוס להסתער בשנה שעברה על תחום החלב ולגרוף נתחי שוק בקטגוריות הרווחיות כמו מילקי ולהוביל קטגוריות חדשניות עתירות רווח כמו מוצרי חלב בתוספת חלבון.
אם לא די בכך, משרד האוצר החליט לפתוח את שוק הבשר הטרי לייבוא פטור ממכס, בהיקפים שיעלו בהדרגה עד שבעוד שנתיים יגיעו להיקף התצרוכת המקומית. המכה האנושה לאדום אדום של תנובה הובילה את תנובה לאיים בסגירת המפעל בבית שאן ובעקבות כך, תקבל החברה אף היא מכסה ליבוא בשר בהיקף קטן כפיצוי. אך מדובר במכסה שולית שלא תוכל לחפות על הרחבת היבוא של הבשר הטרי על ידי הרשתות, ובראשן שופרסל. בנוסף, הרחבת המכסות ליבוא גבינה צהובה ללא מכס גם לגבינה פרוסה וארוזה הובילה באחרונה להשקת מוצרים תחליפיים לעמק של תנובה שנחשב למרכז רווח משמעותי במקררי החלב.
על רקע ההרעה המתמשכת בתוצאות תנובה, נרשמה ירידה דרמטית (42%) בשווי החברה ל־4.5–5 מיליארד שקל, כך לפי הערכת שווי שהזמינו הבנקים שנתנו לברייט פוד את ההלוואה לרכישת תנובה.