$
פרסום ושיווק

אדום אדום או שלום שלום והקשר לבר רפאלי

הבעלים הסינים דורשים התייעלות, עומרי שרון סידר למגדלי הבקר הסדר חלומי, שר האוצר נחוש להראות הוזלות בכל מחיר ושר החקלאות בונה על חיזוק משגיחי הכשרות. כך הפכו עובדי אדום אדום בבית שאן לבני ערובה של מאבק פוליטי בשם "יוקר המחיה"

נורית קדוש וגולן חזני 06:4826.09.16

התוכנית של משרד האוצר להרחבת יבוא הבשר כך שהוא יעמוד על כ־90% מהצריכה המקומית מעמידה בספק את יכולתה הכלכלית של תנובה להמשיך להפעיל את בית המטבחיים ואת מפעל אדום אדום בבית שאן שמעסיק כ־200 עובדים.

 

ביום חמישי האחרון, בהרמת כוסית לקראת ראש השנה, אמר מנהל המפעל של תנובה בבית שאן אילן גרוס לעובדים כי בעקבות העלאת המכסות ליבוא בשר טרי בפטור ממכס מ־8,000 טונות כיום ל־12,500 טונות ב־2017 ול־17,500 טונות ב־2018—2019 המפעל צפוי להיסגר וכי עתידם התעסוקתי בסכנה, זאת משום שבעקבות המהלך של המדינה תנובה מעדיפה להפוך מיצרנית בשר ליבואנית בשר כי הדבר ישתלם לה יותר מבחינה כלכלית.

 

בתנובה חוששים גם מכך שפתיחת שוק הבשר ליבוא היא צעד אחד לפני פתיחת שוק הירקות הקפואים ליבוא פטור ממכס ומזהירים כי "גם מפעל סנפרוסט שמעסיק 350 עובדים במגדל העמק נמצא בסכנת סגירה".

 

מפעל אדום אדום בבית שאן. העובדים יצאו להפגין נגד הגדלת המכסות מפעל אדום אדום בבית שאן. העובדים יצאו להפגין נגד הגדלת המכסות צילום: ערן יופי כהן

 

הבוקרים כבר הגיעו להסכם עם המדינה

 

דבריו של גרוס לעובדי אדום אדום נאמרו לאחר פרסום טיוטת ההסכם של משרד החקלאות עם מגדלי הבקר לבשר שנחשפה בשבוע שעבר ב"כלכליסט".

 

בסוף השבוע נחתם ההסכם שמעניק למגדלי הבקר לבשר (הבוקרים) פיצוי על הרחבת יבוא הבשר הטרי שיצמצם את הביקוש לבשר מעגלים מקומיים. לפי ההסכם, שאת המו"מ עליו הוביל מנכ"ל ארגון מגדלי הבקר לבשר עמרי שרון, בנו של ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון, החל מ־2017 היקף התמיכה השנתית במגדלי הבקר יעלה ב־12 מיליון שקל ל־35 מיליון שקל. בכל שנה לאחר מכן היקף התמיכה יעלה במיליון שקל עד שיגיע ל־39 מיליון שקל ב־2021.

 

עוד נקבע בהסכם כי החל מהרבעון הראשון של 2018, בכל אחת משנות ההסכם יבחן צוות היגוי את היקף ההכנסות ואת היקף התמיכות שלו זכאים הבוקרים בעקבותיו. כמו כן, יבוטל הפטור ממכס על יבוא עגלים חיים במשקל של עד 250 ק"ג.

 

שני המהלכים האלו עשויים לפגוע בתנובה ודבאח, שלא קיבלו מכסות ליבוא בפטור ממכס, ושלפי רשות ההגבלים חולשות על 80% משוק הבשר הטרי הכשר בארץ. שתי החברות מתבססות על יבוא עגלים צעירים מאוסטרליה תחת פטור ממכס, פיטומם עד הגעתם למשקל של 400—600 ק"ג במפטמות שבבעלותן או במפטמות שעובדות עבורן ושחיטתם בבתי המטבחיים שבבעלותם.

 

היבוא מחו"ל ללא מכס לא יאפשר לתנובה להתמודד עם המחירים של היבואנים תוך הפעלת מפעל אדום אדום בבית שאן, תשלום שכר לעובדים המאוגדים בהסתדרות ותשלום של עוד אגרות והיטלים מקומיים. הפתרון המיידי האופציונלי מבחינת החברה הוא לסגור את המפעל.

 

אייל מליס מנכ"ל תנובה אייל מליס מנכ"ל תנובה צילום: עטא עוויסאת

 

בענף טוענים שאריאל דואג בעיקר לכשרות

 

גורמים בענף המזון מאשימים את המדינה בכך שמניעים פוליטיים הם שעומדים בבסיס ההחלטה להרחיב את יבוא הבשר. "שר החקלאות אורי אריאל ממפגלת הבית היהודי מבקש לצמצם את שיווק בשר הטרף בישראל מחד ולהגדיל את היקף צוותי השחיטה הנמנים על הציבור הדתי מאידך. הוא עוטף זאת באצטלה של דאגה לרווחת העגלים", טוען גורם בענף. לדברי אותו גורם, אריאל נערך לבחירות: "השר אריאל יודע שלא ילך לבחירות הבאות עם הבית היהודי (אליה חבר עם תקומה בראשותו — נ"ק) והוא רוצה לצבור נקודות אצל הציבור הדתי באמצעות מהלכים שירשמו על שמו, כמו יצירת מקומות עבודה לצוותי השחיטה".

 

בכך מתכוון אותו גורם לעובדה שהגדלת מכסות היבוא יביאו לכך שיהיה צורך בכ־200 משגיחי שחיטה וכשרות שייסעו למדינות שמהן ייבאו את הבשר כדי להעניק לו הכשר, וכן לעובדה שהגדלת המכסות תביא לכך שמכירות הבשר הלא כשר בארץ יירדו. כיום, לכל עגל שנשחט בארץ יש 9 חלקים כשרים בלבד. יתר החלקים אינם כשרים ותהליך הכשרתם ארוך ויקר. לכן אותם חלקים נמכרים לציבור הלא יהודי. הגדלת המכסות צפויה להביא לכך שמראש ייבאו לארץ רק את החלקים הכשרים.

 

בסביבת תנובה טוענים כי מנכ"ל החברה אייל מליס פנה בשבועות האחרונים לשר האוצר משה כחלון כמה פעמים וביקש לשוחח או להיפגש עמו, אך פנייתו לא נענתה.

עובדי החברה התגייסו גם הם למאבק וביום חמישי, לאחר הרמת הכוסית, הפגינו נגד הרפורמה בצומת צמח. "אל תפקירו את התעשייה בפריפריה — כחלון נותן כסף לבר רפאלי (שנשואה לבעל השליטה ביבואנית הבשר נטו עדי עזרא — נ"ק)", הם קראו.

 

נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש התגייס אתמול לטובת תנובה ושלח לכחלון מכתב בו הוא מתח ביקורת על ההחלטה: "מהלך זה הינו מסמר נוסף בארון הקבורה של תעשיית המזון הישראלית. בתקופה האחרונה אנו עדים לשרשרת של הורדות מכסי יבוא על מוצרי מזון תעשייתיים וחקלאיים באמתלה של הורדת יוקר המחייה, באמצעות קידום היבוא והעדפתו על פני הייצור המקומי". ברוש הוסיף וציין כי הקמעונאים מנצלים את פתיחת השוק ליבוא לגריפת רווחים לכיסם: "בתקופה האחרונה אנו עדים לאנומליה בשוק הקמעונאי. קמעונאים גדולים הופכים ליבואנים גדולים. לכן יש להם אינטרס ברור לקדם את מכירות המוצרים המיובאים על פני המוצרים הישראלים. התעשייה המקומית הורידה את המחיר לקמעונאים כדי להתחרות ביבוא, אך בפועל ההורדות אינן מתגלגלות לצרכנים והמרווח הקמעונאי נותר גבוה".

 

בסביבת תנובה טוענים בהקשר זה כי החברה הורידה את מחיר הבשר של אדום אדום באמצעות מבצעי הוזלות כדי להתחרות במותג הפרטי של שופרסל וביבוא הבשר מפולין, אולם הקמעונאים לא גילגלו את ההנחות לצרכנים כיוון שרצו לשמור על הפער בין מחיר אדום אדום לבשר המיובא על ידיהם.

 

ברוש ציין עוד כי מדינת ישראל שמאופיינת בכלכלת "אי" אינה יכולה להיות תלוייה במדיניות של סחר חוץ: "עלינו לשמור על עצמאות וביטחון תזונתי. סוגיה זו הופכת רלבנטית וקריטית עוד יותר כאשר מדובר במוצר בסיסי וחיוני כמו בשר בקר. המתווה עלול להוביל להפחתת כדאיות הייצור בישראל ולהסטה מייצור מקומי ליבוא בלבד. ישנה חשיבות לאומית גבוהה לסייע לתעשייה המקומית להמשיך לייצר בארץ".

 

גם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן גויס למאבק ושלח אתמול מכתב למנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד בו התריע על פיטורי העובדים הצפויים בשל פתיחת השוק ליבוא: "הצעת האוצר הנדונה מסכנת את מקומות העבודה של 200 עובדים באזור בית שאן. יש למצוא את האיזונים שיאפשרו הגדלה הדרגתית של מכסות היבוא, תוך שמוודאים מעבר לכל ספק כי היא לא תפגע בפעילות מפעל אדום אדום שפועל בבית שאן. ללא מידתיות עלולים עובדי אדום אדום למצוא עצמם מחוץ למעגל התעסוקה".

 

ראש עיריית בית שאן רפאל בן שטרית שלח בשבוע שעבר מכתב לכחלון בו ביקש ממנו לשקול שוב את הגדלת המכסים: "הגדלה זו עשויה להוריד את מחירי הבשר, אך בד בבד עלולה לפגוע אנושות ב־200 עובדי מפעל הבקר של תנובה שנחשב למעסיק גדול ומרכזי בעיר ובעמק. במפעל מועסקים עובדי ייצור, רובם בני מעל 45, באזור שאיננו משופע במקורות תעסוקה ובמפעלים. פגיעה אנושה בפרנסת העובדים מהווה מכה קשה למשפחות רבות בבית שאן".

 

איום הפיטורים השפיע על המדינה בעבר

 

הדעות בתוך תנובה באשר לאופן הפעולה מעתה והלאה חלוקות. יש המחזיקים בתפיסה לפיה נוכח הפסדי מפעל אדום אדום, שקם ב־2002 בהשקעה של 350 מיליון שקל ומאז הוא מניב לחברה בעיקר הפסדים, יש לסגור את הפעילות התעשייתית ולעבור לפעול בזירת היבוא בלבד; מנגד, מליס מוביל קו לפיו אין לוותר על המפעל ועל העובדים ויש להיאבק על הגעה להבנות שיאפשר לתנובה להמשיך ולהפעיל את המפעל בלי לספוג הפסדים. אחת הדרכים כוללת ויתור על אגרות שונות שתנובה נדרשת לשלם למדינה.

 

פעם אחת איום הפיטורים כבר עבד לתנובה. כשהמדינה החליטה להקצות 8,000 טונות ליבוא בשר בפטור ממכס, היא החליטה לא להקצות מכסות לשתי השחקניות הגדולות בשוק — תנובה ודבאח. בשימוע שנערך לחברה לפני חצי שנה בעקבות ההחלטה הזאת הזהירה תנובה כי פתיחת השוק ליבוא מלא תמוטט את פעילות הבשר שלה, משום שמחירו של בשר בייצור מקומי לא יוכל להתחרות במחירי הבשר המיובא, שפתיחת השוק ליבוא תאלץ אותה לעבור ליבוא של בשר בלבד וכי משמעות ההחלטה עלולה להיות פיטורי עובדים במשחטה בבית שאן. בעקבות זאת החליטה המדינה לתת לחברה מכסה של 100 טונות בלבד, בניגוד גמור לדעת הרשות להגבלים עסקיים.

 

יאיר שירן, מנהל מנהל תעשיות במשרד הכלכלה, אמר ל"כלכליסט" כי ההחלטה להעניק לתנובה מכסה התקבלה נוכח בקשה שהגישה החברה ולא נוכח איומיה: "בשנה שעברה כל הבשר הטרי בישראל היה מתוצרת מקומית ו־80% ממנו הגיע מתנובה ומדאבח. היום לפחות חצי מהבשר הטרי שנמכר בשוק מיובא מחו"ל. השיקול המוביל הוא יצירת תחרות והפחתת מחירים. כיוון שהשגנו בחצי שנה האחרונה את המטרות האלו המצב השתנה משמעותית.

 

"עמדת רשות ההגבלים היתה שלא לתת לתנובה מכסה, אבל אנחנו רשאים להחליט באופן עצמאי. רשות ההגבלים מסתכלת על שיקול צר מאוד, ואילו הוועדה במשרד הכלכלה שמחליטה בנושא מסתכלת על כלל האינטרסים במשק ועל כל ההשפעות הכלכליות שיכולות להיות להחלטה. בהקשר הזה צריך לזכור כי אין הרבה אפשרויות תעסוקה בבית שאן, בה פועלת המשחטה של תנובה שמעסיקה מאות עובדים".

 

לשאלה האם תנובה מסרה לוועדה כי אם לא תקבל מכסות ליבוא פטור ממכס של בשר טרי היא תבחן את סגירת המשחטה בבית שאן השיב שירן כי "תנובה משדרת שלא תוכל להחזיק את העובדים בבית שאן בתנאים הקיימים לאורך זמן".

 

מלשכת שר החקלאות נמסר בתגובה: "מדובר בטענות מגוחכות ושקריות של גורמים אלמוניים שתכליתן - המשך שלטון מונופול הבשר בישראל".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x