$
פרסום ושיווק

בשר מסרטן? תעשיית הבשר לא מתרשמת: "הרגלי טעם גוברים על בריאות"

מניות יצרניות הבשר הגיבו באדישות להכרזת ארגון הבריאות העולמי שלפיה אכילת בשר מסוכנת. עמותות בארה"ב כבר פנו לממשל בדרישה להוציא את הבשר המעובד מהארוחות בבתי הספר

איתי להט 09:2028.10.15

הפצצה שהטיל ארגון הבריאות העולמי, כשהכריז שבשר מעובד מסוכן לבריאות ומעלה את הסיכון ללקות בסרטן, היא אמנם הכרזת מלחמה, אך התגובות הראשונות של תעשיית הבשר מעלות שהיא לא מתרגשת מכך יותר מדי. סוכנות המחקר לסרטן, שלוחה של ארגון הבריאות, סקרה 800 מחקרים מרחבי העולם שמצאו עדות מרשיעה לתפקיד שצריכת בשר מעובד משחקת בהתפתחות סרטן.

 

  צילום: בלומברג

"זו מסקנה מוגזמת, מבהילה לחינם ואובר־דרמטית", השתלח במסקנות המכון הצפון־אמריקאי לבשר (NAMI). "החומר היחיד מתוך 940 החומרים שנחשדים כמסרטנים על ידי סוכנות המחקר של ארגון הבריאות, שלא נמצא כמסרטן, הוא כימיקל במכנסי יוגה", אמר נשיא NAMI ברי קרפנטר בראיון ל"פייננשל טיימס", כשניסה לקעקע את הממצאים.

האם להכרזה של ארגון הבריאות העולמי יהיו השלכות מרחיקות לכת על תעשיית הבשר המעובד? על הרגלי צריכה? על מניות חברות העוסקות בתחום? לא בטוח. לכאורה הדרמטיות של ההודעה מסוגלת להניע לא מעט קרניבורים לשקול מחדש את הרגלי האכילה שלהם, אבל התגובות שנאספות ברחוב על ידי כלי מדיה מרחבי העולם מראות שהצרכנים שומרים על שוויון נפש.

 

על האדישות ומשיכת הכתפיים מלמדות התגובות של מניות יצרני הבשר הגדולים, שכמעט לא מצמצו. מניית ענקית המזון היינץ (Heinz), שבבעלותה גם מלכת הנקניקיות אוסקר מאייר, ירדה ב־1.5%, בעוד Hormel Foods, אימפריית הבשר המשומר, ירדה ב־1%. מנייתה של מקדונלד'ס ירדה בשיעור זעום של 0.36%. מי שהפגינה את הירידה הדרסטית ביותר היתה חברת עיבוד הבשר Tyson, שצנחה ב־5%, בעיקר משום שהאנליסטים של ג'יי.פי. מורגן העניקו לה המלצה ניטרלית, בלי שום קשר למחקר.

 

אבל ייתכן שהאדישות הזו היא רק עניין של זמן, עד שהחדשות יחלחלו עמוק יותר. ארגוני בריאות ומלכ"רים כבר פנו למשרדי ממשלה בדרישה להוציא את הבשר המעובד מארוחות בתי הספר. אגודת הרופאים לרפואה אחראית פרסמה מיד בקשה רשמית למשרד החקלאות האמריקאי, ובה היא מבקשת להפנות לירקות ופירות את הסובסידיות בגובה 500 מיליון דולר בשנה, שחברות מזון מקבלות עבור בשר מעובד המחולק בארוחות בתי ספר.

 

 

לא מדובר בדרישה חדשה, אך כעת משהיא חמושה בהמלצת ארגון הבריאות העולמי, קובעי המדיניות עשויים להתקשות להצדיק את המשך המדיניות הקיימת אם הלחץ הציבורי מאחוריה ילך ויגבר. לשינוי מסוג זה כבר עשויה להיות השפעה מרחיקת לכת על השווקים.

 

היטיב להגדיר את הסיטואציה קרל זטצר, מחברת ההשקעות MaxYield Cooperative המתמחה בעסקי החקלאות. "זה לא משהו שיטריד את מגדלי הבשר עצמם", אמר זטצר בראיון לאתר הפיננסים BenZinga. "זאת משום שהקורלציה לסרטן מיוחסת בעיקר לחומרים כימיים שבהם נעשה שימוש בתהליך העיבוד עצמו בידי חברות המזון.

 

"אנחנו מאמינים שעם הזמן זה יהפוך לנושא בעל חשיבות. הוא כבר קיים בשיח הציבורי זה זמן, ולכן חברות שכבר נקטו צעדים להוציא משרשרת הייצור שלהן חומרים חשודים בתהליך העיבוד, מחזיקות ביתרון עתידי. ובכנות, שינויים תפיסתיים כאלה לוקחים זמן. רוב הצרכנים מודעים לבעייתיות של בשר מעובד אבל עדיין בוחרים לרכוש ולאכול אותו, כי הרגלי טעם גוברים בהרבה מקרים על הרגלי בריאות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x