בלעדי לכלכליסט
דו"ח משרד הבריאות: מכבי מובילה, הקטנות בסכנה
מסמך בנוגע למעבר בין קופות החולים ב-2019 חושף: לאומית היא שיאנית בעזיבת מבוטחים. גם מספר העוזבים את מאוחדת הגיע לשיא של כל הזמנים השנה - ליותר מ-11 אלף נטו בקצב של 4.4%
קופות החולים הקטנות מאבדות מבוטחים ותקציבים ולכן מתקשות לשרוד במערכת בריאות שהופכת יותר ויותר דואופולית, עם כללית ששולטת ב־52% מהמבוטחים, ומכבי שלה יש 25% מהמבוטחים והיא היחידה שצומחת - כך עולה מדו"ח המעברים בין הקופות של משרד הבריאות שהגיע לידי "כלכליסט".
- איך אפשר לעבוד כשהתקציב עקום?
- מאוחדת צפויה לסכם את 2019 עם גירעון של כחצי מיליארד שקל
- קופ"ח כללית הודיעה לבתי חולים שהיא לא תוכל לשלם את חובותיה
הקופה שסובלת משיעור העוזבים הגבוה ביותר היא לאומית, שהיא גם הקטנה ביותר - כ־700 אלף מבוטחים, כ־8% מהשוק. גם מספר ושיעור המבוטחים שעזבו את קופת חולים מאוחדת עלה ב־2019 בצורה משמעותית".
יתרה מזו, לפי הנתונים הגיע השנה מספר העוזבים את מאוחדת - הקופה השלישית בגודלה שמבטחת כ־1.2 מיליון איש ועוברת בימים אלו משבר פיננסי גדול - ליותר מ־11 אלף נטו (עוזבים פחות מצטרפים) ולקצב של 4.4% - שיא כל הזמנים.
אלא שהמספרים היותר מטרידים, כאמור, נמצאים בקופה הקטנה במערכת: שיעור העוזבים את לאומית כבר הגיע ל־6.8%. שיעור זה בקרב הקופות הגדולות עומד על 1.5% בכללית ועל 1.3% במכבי.
במשרד הבריאות מדגישים בדו"ח כי, "ככל שהשינוי במבוטחים גבוה יותר באחוזים, כך גם גדלה המשמעות של התנודתיות הזאת לניהול התקציבי של הקופה, שכן התקציב שמקבלת הקופה נגזר באופן ישיר ממספר המבוטחים שלה".
במשרד מביעים דאגב מתהליך זה, שכן קצב המעבר בין קופות כמעט הוכפל מאז 2011 והגיע השנה ל־2.3%. אם המגמה הזאת תימשך, הקופות הקטנות יעמדו בסכנה קיומית.