דעה
ליישם את המחקר של אמיר ירון: התיאוריה תעמוד למבחן
הקריאה של בנק ישראל לצמצם את הפחתת היחס בין החוב לתוצר אינה חדשה, ובהיבט הזה אין הבדל גדול בין דברי ירון לבין דברי פלוג, או לתפיסותיו של פישר
- נגיד בנק ישראל :"על הממשלה לצמצם את הגידול בהוצאות ולהגדיל את ההכנסות"
- הדו"ח שכדאי לממשלה הבאה לקרוא: הריבית עוד תעלה לנו ביוקר
- סתיו שפיר: "הגירעון בתקציב נובע משחיתות והפקרות תקציבית"
כנגיד בנק ישראל, ירון לא יכול להרשות לעצמו לנאום באירוע יוקרתי כמו הוועידה השנתית של הפדרל ריזרב על נושאים עמומים שמנותקים מבעיותיו של המשק הישראלי. למעשה, מחקרו של ירון התייחס לשתי הסוגיות המשמעותיות ביותר שנמצאות היום בדרך זו או אחרת על שולחנו, כיועץ כלכלי לממשלה: המדיניות המוניטרית, והגירעון הגבוה. השימוש במחקר אמפירי שיודע להגיד לממשלה בדיוק לאן היא צריכה לכוון, והאופן שבו ירון הצהיר זאת בזירה בינלאומית, אינם עניין של מה בכך.
כחלון התגאה בעבר כי הוא פועל בניגוד מוחלט להמלצות בנק ישראל. זה, כמובן, התפוצץ לכולנו בפנים, וכיום כחלון ואנשיו כבר לא טורחים להגן על נתוני הגירעון הגואה. אולם, עם כל הכבוד לנאומו של ירון ולהמלצות שפרסם בנק ישראל המיועדות לממשלה העתידית ושמטרתן שיפור הפריון בישראל, חשוב לזכור שבסופו של דבר ירון עדיין לא עמד במבחן התוצאה - לא משום שהוא נכשל, אלא משום שטרם ראינו כיצד הוא מצליח להשפיע על הממשלה. המבחן האמיתי של ירון יהיה בבניית תקציב 2020, כשיתברר אם הממשלה תכלול את המלצותיו בנוגע לשיפור הפריון ולצמצום היחס בין החוב לתוצר.