סתיו שפיר: "הגירעון בתקציב נובע משחיתות והפקרות תקציבית"
מקום 2 ברשימת המחנה הדמוקרטי אומרת בראיון לכלכליסט T.V, כי "במקום לנהל תקציב הממשלה מנהלת פוליטיקה וקומבינות. בתקציב כ-20 מיליארד שקל רזרבת סמויות שאותן ניתן להסיט לתגבור סל התרופות, תחבורה ציבורית, חינוך וצמצום פערים במגזר הערבי"
"שר האוצר משה כחלון לא היה שר אוצר טוב כי הוא לא הסכים להתעמק בתוך מה שקורה בתקציב. הגירעון בתקציב המדינה נובע משחיתות ומהפקרות תקציבית של הממשלה הזו שבמקום לנהל תקציב, מנהלת אך ורק את הפוליטיקה ואת הקומבינות של עצמה. יש לשנות את התקציב הכולל 20-15 מיליארד שקל של רזרבות סמויות", כך אומרת יו"ר ועדת השקיפות והח"כית לשעבר סתיו שפיר מראשי המחנה הדמוקרטי בראיון לכלכליסט T.V.
"זהו כסף שנמצא בתוך התקציב, אבל משרד האוצר מסרב להשתמש בו ושומר אותו בצד לכל מיני קומבינות שנעשות על הדרך בוועדת הכספים, על ידי פוליטיקאים בממשלה", אומרת שפיר. "כל החמדנות שנמצאת בקואליציה היא לדאוג למקורבים שלהם. בכסף הזה אפשר להגדיל את סל התרופות, לקיים תוכניות ארוכות הטווח בתחבורה הציבורית, לצמצם פערים במגזר הערבי, לבצע תוכניות בחינוך ועוד".
אשר להעלאת מסים לצמצום הגירעון בתקציב אומרת שפיר כי "אין לי בעיה להגיד שאת המס על העשירים ביותר אפשר להעלות אם צריך את הכסף. אבל זה צריך להיעשות עם שינוי באופי של התקציב".
לדעת שפיר יש לבצע שינויים מרחיקי לכת בתקציב: "אפשר היה לנהל את התקציב בצורה הרבה יותר יעילה, להגדיל שירותים חברתיים שמתדרדרים בקצב מסחרר ומכאן מגיעות העלויות של יוקר המחייה. זה לא רק מהמוצרים בסופרקרטים, זה גם בגלל שכל השירותים חברתיים עולים יותר כסף".
"בישראל חיסלו את שוק הדיור הציבורי"
שפיר מציעה לפתור מערכתית את הבעיות בשוק הדירות "גם בשוק דיור לרכישה, ובשוק שכירות ארוכת טווח שתצמם את הכמות של אנשים שאין להם כסף לרכוש דירה וגם בדיור הציבורי. בישראל חיסלו את שוק הדיור הציבורי, העבירו את זכאי הדיור הציבורי להשכרה בשוק הפרטי בלי תנאים. הממשלה סיבסדה את השכירות לזכאי הדיור הציבורי, זה גורם לעליית מחירי השכירות מבלי לעשות פיקוח על השכירות. יש ליצור שכירות ארוכת טווח ולא הקפאת מחירים כמו שיש בכל אירופה וניו יורק".
לגבי שכירות מפוקחת סבור שפיר ש"יש לבצעה בצורה דיפרנציאלית. הכוח צריך להיות ברשויות המקומיות. יש לאמץ מודל שגם לוקח מאפשר פיקוח על מחירי שכירות באזורים מסוימים שבהם נדרש וגם שיהיה רשם שכירות שהאוצר פסל מתוך עצלות ולא מתוך שום סיבה רצינית".
על שר האוצר משה כחלון אומרת שפיר כי "לא ראיתי שר אוצר שהצליח להעמיק בתוך השיטה ולהילחם לפעמים גם בפקידות שנמצאת באוצר, שמי שמכתיב לה את ההוראות זה ראש הממשלה, וממשיכה להדק את החגורה ולצמצם את התקציב כל הזמן".
כיו"ר ועדת השקיפות לשעבר גילתה לדבריה "שהפינות החשוכות בתקציב נמצאות בניהול המגזר הציבורי שצריך לעבור למאה ה-21 כלומר הנהגת שקיפות. חוסר שקיפות מביא לחוסר יעילות, לשחיתות ולשירותים פחות טובים. אחר כך, יש לטפל בכל הניהול של האוצר. רוב המכרזים נעשים בפטור ונעשים בצורה לא רצינית לא מחזקים את העסקים הקטנים והבינוניים ומייצרים חונטה. הנושא השלישי - שירותים חברתיים שניתנים בידי חברות פרטיות ועמותות בעיקר בעיקר בנושאי רווחה שם חוסר השקיפות מביא לחוסר פיקוח והאנשים הכי חלשים לא מקבלים את מה שמגיע להם".
שפיר מעריכה ש"המחנה הדמוקרטי הולך להפתיע הדברים הולכים להשתנות עד לבחירות". היא סירבה לנקוב במספר המנדטים שיחשבו כהישג של המפלגה בבחירות. "ההישג הוא להציל את הדמוקרטיה הישראלית לגרום לכך שממשלת ישראל לא תוכל לפגוע בבתי המשפט, לא לפגוע בתקשורת החופשית ולא לפגוע באזרחי ישראל שהיא עסוקה כל היום להסית נגדם", אמרה.
לגבי החבירה לברק אמרה: "אני מאוד מאמינה בשותפות הזו. הציבור רואה אותו פעם אחר פעם אומר את האמת על השחיתות בממשלת נתניהו הסכנות הביטחוניות והרס דמוקרטיה. אני שואפת שנחליף את השלטון, בכל תיק שאהיה אצליח לעשות את העבודה הכי טובה, וללמוד את הנושא לעומק. הדברים שבהם אני שקועה באופן אישי הם אופן חלוקת תקציב ומערכת החינוך צריך לעשות מהפכה".