בלעדי לכלכליסט
"משרד הכלכלה רצה להעניש את תנובה וסימן מטרה מראש"
משרד הכלכלה החליט לשנות את האופן שבו מוקצה פטור ממכס על יבוא אבקת חלב, ושלל מתנובה את הפטור הניתן לה כדי לעודד תחרות. בעתירה שהגישה החברה לבג"ץ נגד ההחלטה היא תוקפת את השר בנט וטוענת: נעשה ניסיון מכוון לפגוע בתנובה
תנובה עתרה לבג"ץ נגד שר הכלכלה נפתלי בנט בדרישה לחייבו להעניק לה פטור ממכס על יבוא אבקת חלב מארה"ב. על פי העתירה, החלטת בנט לשלול מתנובה את הפטור היא שרירותית ובלתי סבירה, ופוגעת בחופש העיסוק של החברה.
בנט הודיע לתנובה על שלילת הפטור בחודש פברואר, באמצעות מנכ"ל משרדו עמית לנג. במכתב ששלח לנג לתנובה בתגובה לטענותיה, הוא טען כי ביטול הפטור נבע מהרצון להוריד את יוקר המחיה ולהגביר את התחרות בשוק החלב. לדבריו, ההחלטה נסמכה על חוות דעת שקיבל משרד הכלכלה מרשות ההגבלים העסקיים.
הממונה על הגבלים תמך
אבקת חלב מיובש היא אחד מחומרי הגלם המרכזיים בתעשיית מוצרי החלב. היא משמשת לייצור מעדני חלב, גבינות וגלידות. ייבוש חלב גולמי מסייע לתנובה לווסת ביקושים למוצרי חלב: בעונת החורף, שבה תנובת הפרות גדולה והדרישה למוצרים קטנה יותר, מייבשת החברה חלק מהחלב לאבקה, ונעזרת בחומר הגלם בעונת הקיץ, שבה תנובת הפרות קטנה יותר והדרישה למוצרים גבוהה יותר.
בישראל ישנם שני מתקנים לייבוש חלב - שניהם בבעלות תנובה. המתקנים קולטים את עודפי החלב שרוכשות כלל המחלבות בחורף, ובהן שטראוס וטרה, והופכים אותם לאבקה. תנובה, הקולטת מדי שנה כ־70% מהחלב הגולמי בישראל, מחויבת למכור את אבקת חלב בחזרה למחלבות. על פי משרד הכלכלה, היא גובה מהמחלבות פרמיה על כך.
אלא שאבקת החלב המופקת בישראל לא מספקת את כל צורכי המחלבות. על כן, במסגרת אמנה שנחתמה בין ארה"ב לישראל, נקבע כי ניתן לייבא משם מדי שנה כ־1,000 טונות של אבקת חלב בפטור ממכס. חלוקת המכסות מבוצעת לפי מפתח שנקבע במשרד הכלכלה, והיא מאפשרת קבלת פטור ממכס על יבוא של עד 250 טונות בשנה. תנובה מבקשת בכל שנה לקבל רישיון לניצול המכסה המקסימלית של אבקת חלב, השווה לה 2 מיליון שקל.
בינואר פנתה תנובה למשרד הכלכלה כדי לקבל רישיון ליבוא אבקת חלב בפטור ממכס ל־2014, אלא שלנג הודיע לה במכתב תשובה כי הוא שוקל לשלול ממנה את מכסת הפטור. לדבריו, משרד הכלכלה החליט לשנות את הקריטריונים לחלוקת מכסות, כך שמחלבה המחזיקה במתקן לייבוש חלב וקולטת יותר מ־20% מהחלב הגולמי בישראל, לא תהיה זכאית לפטור. אף שהדבר לא נכתב במפורש, תנובה היא המחלבה היחידה שעומדת בהגדרות אלה.
לנג צירף למכתב חוות דעת של רשות ההגבלים, שלפיה מקטע המחלבות בשרשרת ייצור מוצרי החלב מאופיין בריכוזיות גבוהה, משום ששלוש מחלבות (תנובה, שטראוס וטרה) קולטות 94% מהחלב הגולמי שמניבות הרפתות בישראל. תנובה מוגדרת כמעט כ"מונופסון" — מצב בשוק שבו קיים רק קונה אחד למוצר.
ברשות טוענים כי לאור הדברים ביטול פטור ממכס לתנובה רצוי מבחינה תחרותית. לתנובה יש יתרונות תחרותיים רבים, ולכן אין סיבה נוספת לחזק אותה מול מתחריה כשמאפשרים לה לקנות בזול אבקת חלב מארה"ב. "הקצאת מכסת אבקת חלב פטורה ממכס למחלבה שמחזיקה במתקן לייבוש חלב, עשויה להביא לפגיעה ממשית באפשרות ליבוא אבקת חלב על ידי מחלבות שאינן מחזיקות במתקן ייבוש", כותבת עו"ד שני רפפורט. "היא תביא להגדלת חומרי הגלם העומדים לרשותן ולהפחתת יחסי התלות בינן לבין המחלבה המחזיקה במתקן ייבוש".
"ביטול הפטור נתפר לתנובה"
תנובה מעלה בעתירתה כמה טענות, בין היתר שהמשרד סימן מראש את המטרה — פגיעה בתנובה, דבר העולה מהתנאי לביטול הפטור שנתפר על פי מידותיה. עוד טוענת החברה כי להחלטה הדרמטית לא קדם מחקר מעמיק וכי הפעולה נוגדת את המלצת ועדת קדמי להגדיל את המכסות ליבוא אבקות חלב בפטור ממכס. תנובה דרשה להקפיא את חלוקת המכסות לכלל המחלבות, עד שהעניינים יתבהרו.
בתשובה ששלח לתנובה לנג בסוף פברואר, הוא דחה את הטענות אחת אחת והודיע לחברה שכל מכסות הפטור חולקו. בעתירה שהגישה תנובה לבג"ץ היא טענה כי בכך לנג "לא פעל בסבירות, כפי שמצופה מרשות מינהלית".
תנובה ביקשה מבג"ץ לקבל צו ביניים שיקפיא את חלוקת המכסות, אולם השופט יורם דנציגר דחה את בקשתה. "מבלי לקבוע מסמרות", כתב דנצינגר, "היה ותתקבל בבוא היום העתירה, תוכל תנובה לתרגם נזקיה לתביעה כספית". דיון בעתירת תנובה נקבע לסוף החודש.