עסקת ישקר העבירה את הממשלה בחודש מאי מגירעון לעודף
בעקבות העסקה קיבלה הממשלה תקבולי מסים חד פעמיים בסכום של כ-1.7 מיליארד שקל. עם זאת, הגירעון מתחילת השנה עדיין גדול - עומד על 6.8 מיליארד שקל, לעומת 5.5 מיליארד שקל אשתקד
עסקת המכירה של יתרת מניות חברת "ישקר" למיליארדר האמריקאי וורן באפט אפשרה לממשלה לעבור בחודש שעבר מגירעון תקציבי לעודף של כ-900 מיליון שקל. זאת לאחר שבעקבות העסקה קיבלה הממשלה תקבולי מסים חד פעמיים בסכום של כ-1.7 מיליארד שקל.
- באפט ל"כלכליסט": "עסקת ישקר לא תשפיע על העובדים, ההנהלה היא 100% בישראל"
- באפט משלים ההשתלטות על ישקר; איתן ורטהיימר ל"כלכליסט": "היה חשוב לנו למכור את העסק לפני שיהיו בעיות משפחתיות"
- ה-OECD על ישראל: השגת יעדי הגירעון אינה ודאית
יחד עם זאת, הפער בין הוצאותיה והכנסותיה של הממשלה ממשיך להיות גדול, ובחמשת החודשים הראשונים של השנה הוא הסתכם בכ-6.8 מיליארד שקל. זאת לעומת גירעון של כ-5.5 מיליארד שקל שנרשם בתקופה המקבילה בשנה שעברה, שבה נרשם גירעון תקציבי גדול במיוחד. ב-12 החודשים האחרונים מסתכם הגירעון המצטבר בכ-40.2 מיליארד שקל, שהם כ- 4.2% מהתוצר. גירעון זה דומה בהיקפו לגירעון שנרשם בשנת 2012.
הגירעון הגדול שנרשם בחמשת החודשים הראשונים של השנה בולט גם על רקע העובדה שהממשלה פעלה בפרק זמן זה ללא תקציב מאושר. מסיבה זו הממשלה רשאית להוציא מדי חודש רק 1/12 מתקציב השנה שעברה, שאינו כולל את כל התוספות השונות שאושרו במהלך השנה.
מנתונים שמפרסם היום (ה') אגף החשב הכללי באוצר, מתברר כי בחמשת החודשים הראשונים של השנה גדלה סך גביית המסים, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה, בשיעור ריאלי של 3.6% והסתכמה בכ-97.5 מיליארד שקל. גביית המסים העקיפים (מע"מ, מס קניה, מכס, מס על הדלק ועל הסיגריות ועוד) גדלה בשיעור ריאלי של 6.7% והסתכמה בכ-47 מיליארד שקל, בעיקר הודות להעלאת שיעור המע"מ ב- 1% שבוצעה בקיץ האחרון. לעומת זאת בגביית המסים הישירים (מס הכנסה, מסי מקרקעין ומס רווחי הון), נרשמה בחודשים ינואר-מאי עלייה ריאלית בשיעור סמלי של 0.8% בלבד, והיא הסתכמה בכ- 48.3 מיליארד שקל.