$
דעות

בית המשפט טוב לגאידמק

עמדתם של בתי המשפט בסוגיות של הלבנת הון הולכת ומתבהרת, והיא בפירוש אינה לרעת הנאשמים

איתי הר אור 07:0207.01.10
ארקדי גאידמק מצטייר לפי החקירות ביאחב"ל כאדם רגיש, אנושי, בעל חוכמת חיים, אך גם כמי שתחכום ומורכבות אינם זרים לו. תשובותיו לשאלות החוקרים, אף שפעמים רבות גורמות להרמת גבה, בלשון המעטה, חושפות מחשבה זריזה וחדה המאפשרת לו לענות תשובות המתואמות עם כמה מצעדיו קדימה ואחורה.
גם כאשר מעומת גאידמק עם סתירות בעדויותיו, כמעט תמיד ימצא תשובה שאולי איננה הגיונית, אך כזו שקשה להפריכה, כזו שנוטעת ספק.

 

במאבק המוחות עם החוקרים נתן גאידמק "פייט". למשל, כאשר הוא מעומת עם סתירות בנוגע לתאריכים ולתקופות, הוא משיב: "זו היתה תקופת מעבר". כאשר מוצג בפניו חוסר היגיון מסחרי בצעדיו, הוא מסביר אותם בשיקולי מוניטין ותדמית ברוסיה ובקזחסטן. לך תוכיח שאין לך אחות. רק על השאלות הקשות מאוד, בנקודות שבירה בחקירה, נאלץ גאידמק לענות "לא זוכר" ו"לא יודע".

 

למרות הקרדיט על הווירטואוזיות, כמה מתשובותיו היו קלושות. כשנשאל מדוע דו"חות של נחום גלמור נמצאו אצלו, ענה: "הוא שלח לי אותם, כי הוא גאה בהם". כאשר נשאל מדוע מסמכים מפלילים נמצאו בתיק הנאמנות שלו בבנק הפועלים, ענה: "אני לא אחראי לשיטת התיוק שלהם". וכך תשובותיו של גאידמק יכולות להשתמע טובות לעתים, אך לעתים גם מגוחכות במיוחד. בכמה מקומות במהלך החקירה ניכר שאמינותו מתרסקת.

 

אלא שהבעיה של הפרקליטות לאחר הגשת כתב האישום לבית המשפט היא בית המשפט עצמו, ולא גאידמק. פרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים, שהחלה ברעש תקשורתי רב, קיבלה באחרונה תפניות משפטיות תקדימיות המעמידות בספק את סיכוייה של הפרקליטות להגיע להרשעה בתיקים הקשורים בפרשה.

 

הכרעת הדין שניתנה באמצע דצמבר 2009 בבית המשפט המחוזי בתל אביב בפרשיית הדסק הצרפתי מחתה בהינף יד את פסטיבל אישומי הלבנות ההון שהובילו המשטרה והפרקליטות, שהחל בקול תרועה ארבע שנים קודם לכן, עם פשיטת המשטרה על סניף בנק הפועלים בתל אביב ברחוב הירקון. בפרשה זו הואשמו בכירים בבנק, דוד אבוטבול וקרן ללום (המואשמת גם בפרשת גאידמק־גלמור - אה"א) עם לקוחות הסניף אלכסנדר ופלורנס גאווי וחברת רנקו אסוסיאטס, בהעברת מידע כוזב לרשות לאיסור הלבנת הון. בית המשפט נימק את הזיכוי, בין היתר, בכך שבמועדים הרלבנטיים לאישום, חוק איסור הלבנת הון היה חדש גם אצל אנשי הרשות עצמה, והטמעת ההוראות בבנק היתה בחיתוליה.

 

לממצאי הכרעת הדין בפרשת הדסק הצרפתי יש השלכה ישירה על הנאשמים בדסק הרוסי, וגם על פרשת גאידמק־גלמור, שכן הזמנים הרלבנטיים לכל האישומים חופפים. ואכן, חלק ניכר של טענות ההגנה בשני התיקים באותה הפרשה משותף. למשל החדשנות בנושא איסור הלבנת ההון בבנק, וכך גם בעניין טענת האפליה על אי־העמדה לדין של בכירים בבנק.

 

מובן שאין השלכה משפטית הכרחית בין כתבי האישום בפרשיות השונות הקשורות בפרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים. אך עמדתם של בתי המשפט בסוגיות של הלבנת הון הולכת ומתבהרת, והיא בפירוש אינה לרעת הנאשמים - ללא קשר לנאמר בחקירה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x