$
בארץ

פרשנות: הגיע הזמן להחליף דיסקט

הגיעה השעה להפוך את מרכז ההשקעות ממוקד הנתון ללחצים פוליטיים לגוף שמעניק תמריצים אפקטיביים שיעודדו השקעה אמיתית בפריפריה, כזו שתישא פירות

נעמה סיקולר 09:4803.08.09

בשנים האחרונות ניסה משרד האוצר בכל שנה לקצץ את תקציב מרכז ההשקעות של משרד התמ"ת, אך לבסוף נכשל בשל הלחץ שהפעילו עליו הפוליטיקאים. גם בסיבוב הנוכחי, הלחץ של נציגי התעשיינים בשולחן העגול הביא לגידול משמעותי בתקציב המרכזי שהוא 900 מיליון שקל.

 

לאורך השנים התווכחו

משרד האוצר והתמ"ת בנוגע ליעילות החוק לעידוד השקעות הון שנחקק ב־1959, והציגו נתונים סותרים בעניין. המחקר של בנק ישראל מהווה לפיכך סימן אובייקטיבי ראשון לגבי מידת יעילותו של החוק. לא ניתן להתחמק מהשורה התחתונה של המחקר שקובעת במפורש כי החוק אינו עומד במרבית המטרות שהוא שם לעצמו. הוא אינו מעודד תעסוקה ואינו מעודד השקעות בפריפריה. כמו כן, המפעלים שמקבלים את מענקי המדינה לא תמיד ממשיכים להשקיע במפעלים בפריפריה, אף שזו מטרתם המוצהרת של המענקים.

 

למעשה, הכסף הגדול של משרד התמ"ת טמון בתקציבי מרכז ההשקעות, ולכן ברור מדוע המשרד נאבק במשרד האוצר כדי שלא ייגע בתקציבים. זו גם הסיבה שבכירי התעשייה לדורותיהם תמיד עלו לרגל אל משרדיהם של שר התמ"ת ושל ראש הממשלה כדי להגן על המשך זרימת המענקים. כעת, לנוכח הממצאים שמציג כעת בנק ישראל, נדרשת חשיבה מחדש בעניין. אין ספק שהגיעה השעה לשנות את השיטה ולהפוך את מרכז ההשקעות ממוקד הנתון ללחצים פוליטיים לגוף שמעניק תמריצים אפקטיביים שיעודדו השקעה אמיתית בפריפריה, כזו שתישא פירות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x