בר-און: יש לאחד את רשויות הפיקוח; בתוך חצי שנה נעבור למסלולים פנסיוניים לפי גיל
"לא אתן יד לכך שחודש וחצי לפני הבחירות, תחת לחץ פוליטי ופופוליסטי, נכנס לסטגנציה ולא ננקוט בפעולות חיוניות להאצת המשק", אמר שר האוצר בוועידת "כלכליסט" לחיסכון פנסיוני הנערכת בשיתוף מגדל. בר-און התייחס לדבריו של עופר עיני שקרא לו להתפטר: "אם עיני רוצה לדבר איתי על בעיות העובדים, אהלן וסהלן. אם הוא רוצה לנהל על גב המשק הישראלי את קמפיין הבחירות של אהוד ברק, שישכח מזה"
"לא אתן יד לכך שבתקופת מעבר, חודש וחצי לפני בחירות, תחת לחץ פוליטי ופופוליסטי, נכנס לסטגנציה ולא ננקוט בפעולות חיוניות להאצת המשק. לא אתן יד שבשל התיאבון שמתעורר להעלאת הדרישות, ולניגוח אישי היסטרי ולא ענייני, המחריף נוכח האקטיביות שבה אנו נוקטים, ייעשו צעדים אשר יביאו לחורבן המשק", כך הגיב שר האוצר, רוני בר-און, בוועידה המרכזית של "כלכליסט" ומגדל לחיסכון הפנסיוני, לאחר שמוקדם יותר האשים אותו יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בכך שהוא מזיק למשק משיקולי אגו.
עוד בוועידת "כלכליסט" לחסכון הפנסיוני:
- ציפי לבני: "אלחם בבירוקרטיה, וקודם כל במינהל המקרקעין"
- עופר עיני לבר-און: "אתה הריבון, שר האוצר, אבל אתה לא ריבונו של עולם"
- נתניהו: להבדיל מפוליטיקה - בכלכלה אין ספינים; חשוב שיהיו ידיים נועזות על הגה האונייה
- אהרון פוגל: ההאטה אצלנו התחילה בגלל שגיאות בניהול שער החליפין
- יעקב וינשטיין: "ההזדמנויות לפנינו - צריכים רק להרים את הכסף מהרצפה"
- בן-שלוש: להתעסק בעיקר ולא בזוטות כגון ברשת הביטחון
"המשבר הפיננסי חשף את משיחי השוק החופשי במערומיהם, וכעת חלק מחסידיהם הנאמנים ביותר זועקים מרה שצריך לתת, להרחיב, לחלק, לפרוס ולרשת, אולי בכדי שכספי משלם המיסים יכסו על הבושה, ואולי כדי שכספי משלם המיסים ירדפו את כל הדרך לכס השלטון. המשבר חידד את הסכנות הקיימות בריצת האמוק אחר רפורמות, שחלקן בוצע מתוך גאוותנות שכל עניינה הכרזה על רפורמות, מבלי לבחון את תוצאות השינויים במישור ההגנה על הצרכן, החוסך והמשקיע, ומבלי לתת את הדעת להתאמות הנדרשות במישור הרגולציה", הוסיף בר-און.
לדבריו, "ברמה המוסדית, המשבר חידד את ההכרה כי מבנה הפיקוח בישראל, במתכונתו הנוכחית, אינו תואם את דרישות השוק המשתנות בארץ ובעולם. כבר למעלה משנה אני קורא לשותפיי לעשייה הכלכלית בישראל לתת יד ולצאת לדרך משותפת שתביא בסופו של תהליך לאיחוד הרגולטורים. אין לי ספק כי כעת ישנו תהליך הפנמה כי המצב הנוכחי של המבנה הרגולציה אינו מעניק מענה הולם לצרכיו המשתנים של שוק ההון. אין לי גם ספק שהגיעה העת להתאים את מודל הרגולציה הישראלי לתנאי השוק המשתנים בארץ ובעולם".
בר-און הוסיף כי "התהליך החל. בתוך שישה חודשים ננהיג רפורמה מקיפה שתגדיר מסלולי השקעה תלויי גיל, מסלולי השקעה שיביאו להקטנת הסיכון הגלום בתיק ההשקעות, באמצעות הגדלת משקלם של הרכיבים הסולידיים בתיק ההשקעות של עמיתים שני שישים ומעלה, ובכל יווצר מסלול בעל רמת סיכון ותנודתיות נמוכים יותר".
בהתייחסו לרשת הביטחון, אמר בר-און כי "אין זה סוד שלא אהבתי את רעיון רשת הביטחון. בטח לא בכיוונים שהוצעו בשבועות האחרונים. בהפעלתה, גם במתכונת שסוכמה, יש אי צדק חברתי בולט. יש עיוותים כלכליים והשפעות שליליות על תפקוד שוק ההון ועל תרומתו לצמיחת המשק. ובעיקר, יש העדר הצדקה עניינית להפעלה מיידית של כלי אגרסיבי ותקדימי זה שהוכן על ידינו לתרחישי חירום אחרים. המציאות הפוליטית, ההצהרות הפופוליסטיות, הפאניקה שנזרעה בציבור, בהתעלם מהעובדות, הכתיבו תנאי פעולה אחרים. החשוב הוא שבנסיבות אלה נמצאה נוסחה מוגדרת שכלכלת ישראל יכולה לשאת בה".
בתום דבריו אמר בר-און כי "שמעתי היום את יו"ר ההסתדרות קורא לי להתפטר, גם אתמול שמעתי את תאומו הסיאמי קורא את אותן הקריאות פחות או יותר. ברור שהיה נוח לתוקפים אותי אילו היה כאן שר אוצר שנכנע ללחצים, שמוכן להשתתף בכלכלת בחירות פופוליסטית. איני נבהל ואיני מתרגש, ואין לי עניין לפתוח כאן את הפולמוס. אומר רק זאת, אם עופר עיני רוצה לדבר איתי על בעיות העובדים, אהלן וסהלן. אם הוא רוצה לנהל על גב המשק הישראלי את קמפיין הבחירות של אהוד ברק, ולנסות להציל אותו מהכישלון המהדהד כבר היום שישכח מזה".
"אני מאמין שתכנית ההאצה תקודם ותאושר בימים הקרובים. יצעקו שאין בה די. נבהיר שוב שזה לא סוף פסוק, ונתקדם. מבחינתי, המבט הוא לצעדי הפעולה הבאים. האתגר בשוק ההון הוא גדול ולא אמרנו את המילה האחרונה", סיכם בר-און.