$
בארץ

נתניהו: להבדיל מפוליטיקה - בכלכלה אין ספינים; חשוב שיהיו ידיים נועזות על הגה האונייה

יו"ר הליכוד נאם בוועידת כלכליסט לחיסכון פנסיוני והזהיר מפני חזרה על הטעות האמריקאית, שהובילה לויכוחים סביב תוכניות הסיוע לפני הבחירות. חלק מתוכניותיו, באם ירכיב את הממשלה: חיזוק הכלכלה הפלסטינית

שאול אמסטרדמסקי 17:4209.12.08

"המשבר הכלכלי חובק את העולם כולו ומטלטל את כל המערכות, ואין משק שלא יהיה מושפע מהטלטלה הגדולה הזו. המשבר עוד לא הגיע הנה במלוא עוצמתו ואנחנו מושפעים יחסית פחות, דווקא בגלל אותם צעדים שעשינו, שהזניקו את הכלכלה ונתנו לנו צמיחה רצופה של למעלה מ-5% לאורך 5 שנים". כך אמר היום (ג') יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו, בוועידת "כלכליסט" לחיסכון פנסיוני.

 


שר האוצר לשעבר אמר, כי "לפני 2003, היינו במקום האחרון ברשימת המדינות המתפתחות, עם שיעור צמיחה שלילי. כעבור 3 שנים מיישום התוכנית הכלכלית, עברנו למעלה הרשימה בקצב הצמיחה שלנו. הצעדים שלנו יצרו מצב, שמבחינה כלכלית, ישראל נמצאת במצב טוב מזה של המדינות המפותחות".

 

נתניהו הוסיף, כי "הפגיעה הכלכלית בוא תבוא, כשם שהיא הגיעה למדינות אחרות. זו רק שאלה של זמן עד שהצמיחה תיפגע, וכך גם החסכונות ומקומות העבודה. אנחנו צריכים לתת לכך מענה. לחשוב מה עושים עד הבחירות ומה תעשה הממשלה הבאה לאחר הבחירות".

 

בכלכלה אין ספינים

 

נתניהו מנה את הצעדים בהם יש לנקוט כעת במטרה לעודד את המשק. לדבריו, "עד הבחירות יש לתת רשת ביטחון לחסכונות ולהאיץ את הצמיחה, לצד התרת האשראי במשק". באשר להתנהלות הפוליטית סביב המשבר הזהיר נתניהו, שבשבוע שעבר הביע תמיכתו בממשלה, מחזרה על הטעות שעשה הקונגרס האמריקאי. "כאשר התחיל המשבר בארה"ב והממשל האמריקאי הציג את תוכנית הסיוע, הם נקלעו לויכוחים פנימיים בגלל הבחירות, ולא אישרו את תוכנית הממשלה".

 

"לכן", אמר נתניהו, "אמרתי מראש, תבוא תוכנית כזו או אחרת, שאולי לא נסכים לכל מרכיביה או לעוצמתה, אנחנו נתמוך בה. בנוסף, ייתכן שיש גם צורך בצעדים נוספים, ונתמוך גם בהם אם יהיו ראויים".

 

לדבריו של יו"ר האופוזיציה, "להבדיל מהפוליטיקה, בכלכלה אין ספינים. השווקים הם מאד ביקורתיים ואכזריים, והדבר היחידי שמשפיע עליהם לאורך זמן, הוא הכלכלה האמיתית והתפיסה, שיש ידיים בטוחות ונועזות על הגה האונייה. אנחנו יכולים להתגבר על המשבר העולמי, דווקא משום שאנחנו מדינה קטנה ועלינו לעבור מהיעדר מדיניות למדיניות של צמיחה".

 

הפחתת מסים, השקעה בתשתיות ובהייטק

 

עוד הוסיף נתניהו כי "לאחר הבחירות, במידה שנרכיב את הממשלה הבאה, אנחנו נידרש לפעילות רבת היקף, שמטרתה העיקרית היא בלימת הצניחה במשק ומעבר לצמיחה". נתניהו מנה את הצעדים בהם יש בכוונתו לנקוט, במידה שייבחר לרשות הממשלה. לדבריו, "החשוב ביותר הוא הפחתת מיסים משמעותית, ארוכת טווח, שתיכנס לביצוע מיידי. אין שום גורם אפקטיבי יותר להבטיח שכל גלגלי השיניים של הכלכלה עובדים במקביל, מאשר הפחתות מיסים. זה מעודד צריכה מצד האזרחים, זה יוצר רווחיות לחברות, זה מעודד משקיעים, זה פועל על כל המרכיבים של הצמיחה הכלכלית".

 

לדבריו, מהלך זה "צריך להתבצע באופן אחראי ולהתבסס על הערכות ריאליות של צמצום נטל המס ובמקביל - של שיעור הגידול בתקבולי המס כתוצאה מההפחתה".

 

המרכיב השני, לגרסתו של נתניהו, הוא "שינויים מבניים והתרת חסמים, על מנת להגדיל את התחרות במשק. אני מתמקד בראש ובראשונה במנהל מקרקעי ישראל ובוועדות התכנון והבנייה והנחת תשתיות לתחבורה ולרכבות. כל מה שראינו בשנות הצמיחה נעשה ללא שינויים מבניים בשוק הנדל"ן ולכן, כל הפוטנציאל הקיים לצמיחה לא בא לידי ביטוי בשנות הצמיחה".

 

נתניהו הוסיף, כי "המרכיב השלישי, הוא שימור מוקדי הידע של המשק. היתרון של חברות ההייטק הישראליות במתן וביצירת מקומות עבודה נוספים הוא מובהק. אנחנו חייבים לשמור על הנכס היקר הזה. הדבר הראשון הוא להקצות סיוע למו"פ המכוון לחברות קטנות. הדבר השני הוא שייפלטו מהנדסים ומדעים אל מחוץ לשוק העבודה והדבר הנכון לעשות יהיה, לאפשר לחלקם לבצע שירות מילואים במערכת החינוך. צעד נוסף, הוא חיזוק מוקדי הידע באוניברסיטאות".

 

בהתייחסות לא שגרתית ואולי ברוח הפריימריז של הליכוד, אתמול, התייחס נתניהו גם לכלכלה השכנה. "עלינו להאיץ גם את הכלכלה הפלסטינית, על מנת לחזק את המתונים בקרב החברה הפלסטינית ולהחליש את הגורמים הקיצוניים. הגישה שמשלבת משא ומתן מדיני, ביחד עם קידום שלום כלכלי, היא הגישה שתגדיל את הסיכויים להביא את השלום. לשם כך נדרשת ממשלת אחדות לאומית רחבה ככל האפשר", אמר יו"ר הליכוד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x