חשיפת כלכליסט
איש הכספים של שיכון ובינוי שתיאר את מכונת השוחד באפריקה
שי סקף, שעבד בזרוע הבינ"ל של החברה, העיד על האופן בו מתבצע תשלום הוצאות סודי לעובדים מקומיים; ציין כי נאלץ לעזוב את עבודתו בשל איומים על חייו
פשרת השוחד בשיכון ובינוי עלתה מדרגה, כאשר עובד לשעבר בקבוצה - שי סקף, ששימש כאיש כספים לשעבר ב-SBI, הזרוע הבינלאומית של שיכון ובינוי במדינות אפריקה, תיאר בעדותו במשטרה את המנגנונים שהבהירו כיצד שולמו באמצעותם כספי השוחד, ומה אמרו לו בכירים שונים בחברה במהלך 4 שנות עבודתו שם.
- אורנה אנג'ל: "העזיבו אותי כדי שיוכלו להמשיך לשחד בשקט"
- רוית ברניב: "אף פעם לא עלה הנושא של שוחד. גם לא בדקתי אם אנשים רצחו"
- שרי אריסון: "אורנה אנג'ל אמרה לי כמה פעמים שכולם אצלי מושחתים"
תחילה ב-2011 מכהן סקף כעוזר אישי באוגנדה, ובהמשך החל מאוגוסט 2012 בתור איש כספים בקניה. ארבע שנים לאחר מכן, באוגוסט 2016 - נאלץ לסיים את תפקידו. הוא מספר לחוקרים על הנסיבות סיום תפקידו ב-SBI.
לדבריו, "עזבתי את החברה, לא פוטרתי - נאלצתי לעזוב. בגלל איומים על חיי. שלחו לי 5 או 6 אימיילים". סקף מציין בחקירה כי אינו זוכר את כתובת המיילים אבל מוסיף כי כתובת המייל איננה שייכת SBI. לדבריו בהמשך לאימיילים, גם פגעו בו פיזית בפתח ביתו בקניה. הוא לא יודע מי פגע בו.
סקף מתאר בפירוט כיצד הפך לכאורה להיות בורג במכונת תשלומי השוחד באפריקה עבור SBI. "בפברואר 2016 לערך, קרא לי דן שחם למשרדו וסגר את הדלת של המשרד והתריסים ואמר לי: זה החומר שאני מבקש שתעשה התאמה בין מה שיש בקלסרים, שהיום אני יודע שהיו בהם אסמכתאות המתעדות את תשלום השוחד", מספר סקף בחקירתו ומוסיף "היו הרבה שוברים כאלה שדן חתום עליהם כגורם משלם ומאשר ושם מסופר(ת) פעולת התן וקח". דן שחם היה אחד מהחשודים המרכזיים בפרשה, ושימש כמנהל סניף קניה בחברה הנכדה של שיכון ובינוי SBI.
בהמשך מתאר סקף לחוקרים את מכניקת תשלומי השוחד. "יש שתי קופות. קופה של המשרד שמשמשת להוצאות שוטפות של המשרד כגון: דלק לנהגים, החזרי הוצאות, ויש את הקופה של דן שמשמשת לדברי דן לתשלומים לקבלני משנה, לרכישת חומרים, תשלומים למכרזים שנעשים במזומן". בנוסף לקופות אומר סקף: "יש הוצאות סודיות, דן אמר לי שהם עורכים מכרז אנחנו משלמים ליועצים חיצוניים ואנחנו לא רוצים שהעובדים ידעו על פרטי היועץ ויעבירו את המידע למתחרים". סקף מוסיף כי מדובר בעובדים מקומיים שדן שחם לכאורה לא סמך עליהם. סקף מבקש לקבל מסמכים שנוגעים לכספים שיוצאים מהקופה של דן. אבל לדברי סקף לחוקרים, דן "אומר לי שאני צריך לעשות את מה שהוא אומר. יש להתנהלות הזו גיבוי מההנהלה שכל הוצאה שדן מוציא מהקופה הקטנה נבדקת ומדווחת לשוויץ בלבד".
הקופה של דן שחם "אינה רלוונטית מבחינתך"
סקף שואל בהמשך גם את דן שחם וגם דירקטור של הקבוצה באפריקה, בנו ארביט, כדי לוודא שאין לו סמכות ואחריות לבדיקת התשלומים. הם מבהירים לו שהקופה של דן שחם "אינה רלוונטית מבחינתך". הביקורת מתבצעת על ידי בכירי הקבוצה, גם בארץ.
התשובות של בנו ארביט מספקות את סקף שממשיך לעבוד כך מספר שנים. בפברואר 2016, הוא מתבקש לעבור על האסמכתאות לתשלומים שמבוצעים בקופה הקטנה. ואז אומר סקף לחוקרים, דן שחם מסביר לו למעשה "שמדובר במשהו סודי, הוא אמר שאני משלם שוחד באישור של בנו ארביט ובידיעתו של בנו ארביט, אני נדהמתי ממה שהוא מבקש, הייתי מופתע לחלוטין".
סקף טוען בחקירתו כי אמר לשחם שהעניין פסול ולא מקובל עליו. "אמרתי לדן שהוא שיקר לי וגם בנו שיקר לי. ואמרתי לו שאני לא עושה שום התאמות. אז דן אמר שהוא מעריך את העבודה שלי ושהוא נותן בי אמון שאני אשמור את זה בסודיות". עוד הוא מוסיף בחקירה כי שחם אף הבטיח לקדם אותו אם ישתף פעולה. אלא שסקף מחליט להפסיק את הפעולות ואז מקבל לדבריו איום של פיטורים. האיום היה שחוזה העבודה שלו שהסתיים ב-2015 לא יחודש וש"יכנסו בו" ויקשו עליו למצוא עוד עבודה.
בקופה של דן שחם, מעריך סקף, הצטברו סכומים שנעים בין 400 ל-500 אלף דולר בשנה. הוא מתאר שמבחינה חשבונאית הכספים נכנסו לקופת מזומנים אבל לא נרשמו הוצאות למעט בסוף הרבעון. "דן אמר לי תרשום 'הוצאת יועצים'", הוא מסביר לחוקרים. אלא שהוא מעולם לא קיבל אסמכתא כגון קבלות, חשבוניות או חוזים שמתעדים את ההוצאה. "הואיל ולא קיבלתי מעולם מסמך מבסס, לא יכולתי לרשום הוצאה מבחינה חשבונאית", הוא מסביר.